Statiuni
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Statiuni
Statiuni din Romania
Pentru numeroase persoane vacantele in statiunile de recreere constituie o placuta si luxoasa relaxare. Pentru altii curele de ape minerale, mofetele (surse naturale de dioxid de carbon) precum si baile de noroi constituie componentele unui tratament complex al diverselor afectiuni.Pentru amandoua aceste tipuri de vizitatori Romania poate fi un adevarat miracol. Preturile sunt foarte rezonabile. Exista nu mai putin de 3000 de izvoare termale aflate aici. Tara noastra are 70 de statiuni balneoclimaterice dintre care unele au fost fondate de catre vechii romani. Astazi pacientii vin de pe tot cuprinsul Europei pentru a primi ingrijirile unor specialisti foarte competenti in clinicile bine dotate din statiunile cele mai bune. In paralel cu aceste ingrijiri ei se pot bucura de minunatele privelisti oferite de aceste locuri de vacanta.
Cele mai importante statiuni asigura tratarea afectiunilor reumatice, cardio-vasculare, respiratorii, precum si a numeroase tulburari ale sistemelor digestiv si nervos. Mai trebuie sa mentionam aici si tratarea unor probleme dermatologice si ginecologice. Toate tratamentele se desfasoara sub stricta supraveghere a Institutului oficial de medicina generala, balneologie si recuperare. Durata normala a unui sejur intr-o astfel de statiune este de doua sau trei saptamani. La sfarsitul acestei perioade se poate primi un buletin medical complet incluzand diagnosticul dumneavoastra, rezultatele testelor precum si recomandari.
Baile Herculane
INTRODUCERE
Cea mai renumita statiune balneoclimaterica este Baile Herculane.
Este un oras mic situat pe cursul raului Cerna in zona Valea Cernei. Dar este totodata si statiune renumita a Romaniei. Unul din puctele forte ale statiunii il reprezinta izvoarele cu apa fierbinte, cu numeroase proprietati curative, descoperite inca de pe vremea romanilor. Cele cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale existente aici sunt folosite in tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale. Valea Cernei se intinde intr-o zona cu munti maiestuosi de ambele parti, o incantare pentru ochiul si sufletul turistului si surprinde noul venit prin oferta valoroasa pe care o prezinta.
ASEZARE GEOGRAFICA
Orasul se gaseste in sud-estul Romaniei, in judetul Caras-Severin, situta in Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti la vest si Muntii Cernei la est, la 41 km de municipiul Drobeta-Turnu Severin (capitala judetului Mehedinti), populatia era de 6.076 locuitori la 1 iulie 1991. Pentru a ajuge in Herculane exista mai multe variante: cu trenul, pe jos, cu bicicleta, cu masina, etc. Daca vii de departe si alegi trenul exista doua directii din care poti ajunge: din Bucuresti (in sase ore), din Timisoara (2 1/2 ore). Daca alegi masina poti folosi E 70 din ambele directii; aceasta poate fi mai confortabil, chiar poate mai ieftin.
DESPRE CAZARE
Oferta este foarte larga, exista multe hoteluri incantatoare, camping-uri pentru cort, casute, ai si posibilitatea de a dormi la o persoana privata, care poate fi cel mai ieftin mod.
CLIMA
In aceasta parte a Romaniei are influente mediteraniene exista multe izvoare fierbinti, iar vara poate fi prea cald pentru a face catarari. Iarna nu este prea multa zapada, dar este inca prea rece pentru catarari.
UN PIC DE ISTORIE
Statiunea Baile Herculane are o istorie multimilenara. Numeroasele descoperiri arheologice demonstreaza existenta oamenilor in aceste locuri inca din Epoca Paleolitica. In timpul celor aproape 165 de ani de dominatie romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta peste tot in Imperiul Roman. Amenajarile in stanca, conductele arata ca aici veneau reprezentantii aristocratiei romane, locul devenind un centru de vacanta al Imperiului. Au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care s-a dat numele statiunii. O copie de bronz a uneia dintre ele, realizata in 1874, este vazuta si azi in statiune si a devenit unul din simbolurile locului. Este, asadar, cea mai veche statiune din Romania, numita in vremurile romanilor "Ad aquas Herculis sacras" (atestarea sa documentara dateaza inca dinainte de 153 E.N.
EFECTELE CURATIVE
Astazi, statiunea este vizitata datorita efectelor ei curative: izvoare termale fierbinti cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice si puternica ionizare negativa a aerului cu efecte sanatoase asupra corpului uman. De jurul imprejurul statiunii exista aceste izvoare bogate in minerale care trateaza diverse afectiuni, cum ar fi: problemele reumatice ,inflamatorii, articulare, problemele neurologice (pareza, paralizia), problemele nervoase si nutritionale, ginecologice, dermatologice, obezitatea. Exista aici o gramada de camere de masaj prin hidroterapie, kimioterapie, electroterapie, piscine termale in aer liber, sali de gimnastica si de sauna . Se pot efectua atat cure interne cat si externe. Datorita temperaturii inalte a apelor minerale si a mineralizarii bogate, actiunea lor este complexa si din punct de vedere psihologic. Dar exista si o serie de contraindicatii, cum ar fi: tuberculoza, bolile ficatului, ulcer, hipertensiune arteriala.... mai mult...[1]
Harti Statiuni Balneoclimaterice
Harta Voineasa June 2, 2008 at 3:57 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Voineasa 1 Harta rutiera a judetului Valcea Harta Voineasa 2 Harta pensiunilor din statiunea Voineasa Harta Voineasa 3 Harta turistica astatiunii Voineasa Harta Valenii de Munte June 2, 2008 at 3:49 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Valenii de Munte 1 Harta localizare Valenii de munte in judetul Prahova Harta Valenii de Munte 2 Harta rutiera a judetului Prahova Harta Valenii de Munte 3 Harta satelit localizare Valenii de Munte Harta Straja June 2, 2008 at 3:38 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Straja 1 Harta rutiera a judetului Hunedoara Harta Straja 2 Harta statiunii Straja Harta Straja 3 Harta partiei din statiunea Straja | Harta Stana de Vale June 2, 2008 at 3:29 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Stana de Vale 1 Harta trasee turistice in judetul Bihor Harta Stana de Vale 2 Harta atractii turistice ale judetului Bihor Harta Stana de Vale 3 Harta rutiera a judetului Bihor Harta Muntele Baisorii June 2, 2008 at 3:16 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Muntele Baisorii 1 Harta Cluj-Napoca Harta Muntele Baisorii 2 Harta localizare Muntele Bisorii in judetul Cluj Harta Muntele Baisorii 3 Harta turistica zona Cluj-Napoca Harta Harghita Bai June 2, 2008 at 3:04 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Harghita Bai 1 Harta localizare a statiunii Harghita Bai | Harta Crivaia June 2, 2008 at 2:44 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Crivaia 1 Harta Parcului National Semenic - Cheile Carasului Harta Crivaia 2 Harta localizare Complex turistic Crivaia Harta Crivaia 3 Harta rutiera a judetului Caras Severin Harta Cheia June 2, 2008 at 2:33 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Cheia 1 Harta localitatilor principale ale judetului Prahova Harta Cheia 2 Harta rutiera pentru localizarea localitatii Cheia Harta Cheia 3 Harta rutiera Ploiesti - Cheia Harta Breaza June 2, 2008 at 2:16 pm • Filed under Harti Statiuni Balneoclimaterice Harta Breaza 1 Harta strazilor principale din localitatea Breaza Harta Breaza 2 Harta localizare Breaza Harta Breaza 3 Harta traseu golf in localitatea Breaza Harta Breaza 4... mai mult...[2] |
Statiuni ski
Statiuni exotice de ski
Top 10: Statiuni exotice de schi
10. Oukaimeden, Maroc
Neobisnuita si spectaculoasa, statiunea Oukaimeden ofera turistilor sansa de a face ceva iesit din comun – schi in Africa. Aflata la doar 73 de kilometri de Marrakech, statiunea este un obiectiv pe care il poti tinti cu usurinta. Neobisnuita este senzatia de a schia in maneca scurta si de a admira privelistile africane.
De pe varful "La Grande Combe", vei avea o panorama de 360 de grade asupra intregului tinut. Inca un motiv pentru care ar trebui sa vii aici este faptul ca pretul nu este deloc ridicat. Cazarea intr-un apartament pentru patru persoane, timp de 8 zile, costa de la 800 $. Mai costisitor este drumul pana aici, dar la asa senzatii, cred ca merita toti banii.
De incercat: Free-riding in februarie cand iti poti face singur cararea pe powder si cand vremea iti permite sa renunti la jacheta de iarna.
9. Alagna Valsesia, Italia
La granita dintre Italia si Elvetia, statiunea Alagna Valsesia este pozitionata langa Turin si este cea mai buna varianta de a face cunostinta, pentru inceput, cu Alpii. Imensa si, relativ, inca necunoscuta, Alagna Valsesia este un adevarat paradis al partiilor cu cele mai bune conditii din Europa.
Partiile de aici se intind pe 180 de kilometri dintre care 123 de kiloemtri sunt pentru nivelul intermediar, 47 de kilometri pentru incepatori si 10 kilometri de partii negre, pentru avansati. Cazarea intr-un apartament pentru patru persoane, 8 zile, ajunge la 1400 euro, in perioada 28 decembrie – 6 ianuarie. Cea mai buna metoda de a trai experienta Alagna este sa descoperi potecile nebatute, desigur, insotit de un ghid.
De incercat: Un zbor cu elicopterul pana pe teritoriul alpin de unde o coborare cu schiurile sau cu placa iti vor schimba conceptiile despre acest sport.
8. Whakapapa si Turoa, Noua Zeelanda
In Noua Zeelanda, Muntele Ruapehu gazduieste doua resorturi de schi: Whakapapa si Turoa. Prima este cea mai dezvoltata regiune de schi, iar cea de-a doua este cea mai inalta din Noua Zeelanda.
Cele doua tatiuni gemene au 1800 de hectare si au partii in proportie de 25% pentru incepatori, 50% pentru intermediari si 25% pentru avansati. O camera pentru doua persoane aici ajunge si la 100 $ pe noapte... nu tocmai ieftin...
De incercat: Snowboarding off-road. Pe unde apuci... este minunat sa faci surf cu palca de snow...
7. Vemdalen, Suedia
Daca vii in aceasta statiune suedeza, nu ai acces doar la o zona de schi, ci la trei. Un skipass din Vemdalen iti asigura 53 de urcari in cele trei zone de schi: Vemdalsskalet, Bjrnrike si Klvsj/Storhogna. Numele poate ca sunt greu de pronuntat, dar ce conteaza atunci cand te pregatesti de coborare?!
Snowboarderii beneficiaza si de un parc de snow, in timp ce partiile super aglomerate au portiuni destinate atat incepatorilor, cat si celor avansati.
De incercat: Schiatul noaptea in Vemdalsskalet este incredibil – sistemul de iluminare iti asigura vizibilitatea pentru cateva ore bune dupa lasarea intunericului.
6. Arc 1950, Franta
Oraselul-statiune Arc 1950 se afla in Savoie, Franta. Cuibarit in Alpi si cu vedere la faimosul Mont Blanc, acest orasel tacut este o destinatie de schi de top. Aici vei gasi 200 de kilometri de partii cu altitudini de la 1200 la 3226 de metri. Cele 54 de instalatii electrice sunt disponibile odata cu inceperea sezonului rece – intre 16 decembrie si 22 aprilie.
Skipass-ul pentru adulti costa 40 euro pentru o zi, insa, pentru 7 zile in mod sigur este mult mai rentabil sa-ti cumperi un abonament in valoare de 219 euro.
De incercat: Baia turceasca de la centrul de fitness de 4* din cadrul statiunii pentru a-ti detensiona muschii suprasolicitati in timpul coborarilor.
5. Las Leas, Argentina
Nu-ti imaginezi cum este sa schiezi in plina vara? Nu trebuie decat sa treci de Ecuador si vei afla. In nordul Argentinei, poti schi din iunie si pana in octombrie.
Las Lenas este o statiune de schi frecventata de turisti inca din 1983. Aici ai 1 telescaun simplu, 6 telescaune duble si 5 telegondole. 10% dintre partii sunt destinate incepatorilor, 23% nivelului intermediar si 67% pentru avansati.
De incercat: Schiatul in portiunile off-road pentru ca o asemenea aventura iti va testa puterea de concentrare si pregatirea fizica.
4. Nozawa Onsen, Japonia
Una dintre cele mai vechi statiuni de schi din lume si, poate, cea mai clasica este Nozawa Onsen. Pozitionata la poalele muntelui Kenashi-yama, statiunea considerata cea mai buna din Japonia are partii mai mult pentru incepatori si pentru schiori de nivel mediu.
Telegondolele, telescaunele si teleschiurile sunt tipic japoneze. De asemenea, nu trebuie sa ratezi sa schiezi pe timpul noptii. Este o experienta notabila...
De incercat: Dupa ce vei simti efectul coborarilor dese cu precadere in zona genunchilor, iti recomand sa te relaxezi cu o baie in apele termale.
3. Hafjell, Norvegia
O comoara scandinava, Hafjell a avut onoarea de a gazdui majoritatea evenimentelor alpine de la Olimpiada de Iarna din 1994 din Lillehammer. Din noiembrie si pana in aprilie, aici te poti bucura din plin de sezonul rece si de sporturile de iarna.
Un skipass pentru 7 zile, valabil pentru o singura persoana, costa 253 $, in timp ce o urcare cu telecabina costa 10 $. Programul partiilor incepe in fiecare zi de la 9:30 am si tine pana la 4:30 pm.
De incercat: Pe partia de bob te vei distra de minune, dupa o zi de schi sau snowboarding.
2. Portillo, Chile
Pentru experienta din Anzi iti recomand sa alegi ca destinatie Chile. Aici se aduna atat schori, cat si snowboarderi din toate colturile lumii. Echipele nationale din Europa vin aici sa se antreneze pentru ca sansele de a schia cu soare sunt de 80%.
7 nopti cazare, cu patru mese pe zi, tichete de urcare si acces la sala de fitness si la sauna costa, in full sezon, 2450$.
De incercat: Coborarea pe Kilometro Lanzado unde se pot atinge 192 km/ora. Dar ai mare grija!!!
1. Ischgl, Austria
Aceasta statiune din Austria are partii cu o lungime totala de 200 de kilometri si 42 de instalatii electrice. Regiunea Silvretta Arena cuprinde zona Ischgl (Austra) si Samnaum (Elvetia).
Pentru incepatori este recomandata zona varfului Idjoch, iar pentru cei mai curajosi zona varfurilor Pardatschgrat si Palinkopf. Tot aici exista si unul dintre cele mai bine amenajate snowpark-uri din Europa pentru snowboarderi.
Skipass-ul pentru o zi este de 36 euro, iar pentru 7 zile de 187 euro.
De incercat: Unul dintre cele 30 de baruri si apres-ski-uri in care atmosfera este super - Kuhstal, Ice&Fire, Trofana Alm sau Elisabeth.... mai mult...[3]
De interes turistic
bilete statiuni, cazare statiuni, oferte statiuni, statiuni austria, statiuni balneare, statiuni balneoclimaterice, statiuni bulgaria, statiuni croatia, statiuni de cercetare, statiuni de odihna, statiuni grecia, statiuni italia, statiuni la munte, statiuni litoral, statiuni mare, statiuni marea neagra, statiuni montane, statiuni munte, statiuni recomandate, statiuni romania, statiuni spania, statiuni termale, statiuni tratament, statiuni turcia, statiuni turistice, statiuni ungaria