Sport
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Sport
SANATATE PRIN SPORT
Carmen BARNA Universitatea TRANSILVANIA Brasov
Cuvinte cheie: sport pentru sanatate, program sportiv
Keywords: health sport, sport program
Rezumat
Preocuparea la nivel european de promovare a educatiei fizice si sportului, ca factor esential de crestere a calitatii vietii si a sanatatii tuturor persoanelor, s-a concretizat in declararea Anului 2004, ca Anul European al Educatiei prin Miscare.
Tinand cont de starea precara de sanatate a populatiei din cauza lipsei de miscare, si alarmanta a unor boli specifice sedentarismului, am organizat "Parcul Sanatatii prin Sport", proiect de programe sportive pentru sanatate.
Contextul general
Mutatiile din plan social, economic si politic la nivel mondial au descoperit demodarea ideologiilor si conceptelor traditionale care au fondat diferitele continuturi, metode si finalitati ale educatiei fizice si sportului si care acum se dovedesc a fi neadaptate realitatilor contemporane. Aceste mutatii in continua schimbare reclama de urgenta reforme apte sa raspunda problemelor majore care ingradesc domeniul educatiei fizice si sportului.
Incepand cu Conferinta generala a UNESCO, de la Paris din 1952, s-a decis inscrierea sportului in programul organizatiei, ca ax central, prin care dimensiunea educativa, sa fie intarita si garantata. Continuand in acelasi sens conferintele internationale ale ministrilor, responsabili domeniului educatiei fizice si sportului (MINEPS, iar mai tarziu CIGEPS) au militat pentru un rol mai important si mai complet educatiei fizice si sportului. Iata care au fost principalele directii de actionare ale domeniului :
• dezvoltarea sportului scolar si universitar;
• promovarea sportului pentru toti;
• sustinerea disciplinelor stiintifice care au ca obiect de studiu sportul;
• difuzarea si largirea informatiilor stiintifice si tehnice;
• protectia valorilor etice inerente sportului;
• intarirea cooperarii internationale si largirea acesteia prin adoptarea de noi parteneri, in speta, Organizatia Mondiala a Sanatatii;
• punerea in relief a contributiei pe care activitatea fizica si sportul, practicate rational, o aduc in pastrarea sanatatii.
Valoarea acordata sportului de Uniunea Europeana
In urma sintezelor si a mai multor dezbateri, s-a subliniat dubla functie a sportului in masura in care el este valoare – in sens etic – si in care el are o valoare – in sens economic – propunandu-se o cooperare intre OMS si UNESCO si lansandu-se invitatia de colaborare a acestora cu CIO si UNICEF, in vederea elaborarii de programe comune ce vizeaza promovarea sanatatii prin sport si dezvoltarea sportului pentru toti. Ca atare, Consiliul Consultativ permanent al UNESCO recomanda, printre altele :
• realizarea unor programe interguvernamentale pliate pe necesitatile si realitatile care franeaza politica programelor de educatie fizica;
• definirea prioritatilor in functie de nevoile si realitatile identificate pentru fiecare regiune in parte;
• stabilirea unor obiective pe termen lung;
(www.unesco.org/education/educprog/asp, 07. 16. 2003 ).
In urma numeroaselor consultari dintre Comitetul Olimpic International, Comitetele Olimpice Europene, Federatiile Internationale, s-a insistat asupra necesitatii de a aparare a rolului social, educativ si cultural pe care sportul il joaca in societatea europeana moderna si s-a adoptat un text in cadrul Constitutiei Uniunii Europene, care confera acestuia o valoare deosebita.
Adoptarea acestui text arata determinarea tuturor partilor in a sublinia competenta si autonomia federatiilor sportive de a conferi sportului si valorilor solide pe care acesta le difuzeaza o pozitie cheie in discutiile europene unde are deja o greutate economica. (www.olympic.org, 03.07. 2004).
Am selectat cateva probleme din textul adoptat:
• incurajarea mobilitatilor studentilor si profesorilor din domeniu
• promovarea cooperarii intre institutele educationale;
• dezvoltarea schimburilor de informatii si experienta;
• incurajarea dezvoltarii schimburilor intre tineri ;
• incurajarea invatamantului la distanta;
• dezvoltarea dimensiunii europene in sport.
In legatura cu acest text, presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a declarat: "decizia luata de Uniunea Europeana de a recunoaste sportul ca un element cheie in noua sa Constitutie este prima etapa spre o noua dimensiune europeana a sportului. Este rezultatul a zece ani de discutii si de consultari intre institutiile europene si lumea sportului. Sunt satisfacut de a vedea ca aceste eforturi au fost fructificate si ca sportul are locul sau in proiectele
europene". (03.07.2004 - www.olympic.org/fr/includes/common/article 03.07.2004).
Sportul pentru sanatate educatie si recreare
Se spune adesea ca sportul este ca o oglinda a culturii si a societatii in care traim, dar in realitate el este mai mult de atat deoarece el nu numai ca reflecta societatea, dar este si purtator al sperantelor si perspectivelor sale.
Termenul sport tinde sa inglobeze toate activitatile de competitie cu dominanta educativa, recreativa, sau cu orientare comerciala si profesionista.
Sportul, devenit lupta pentru glorie si bani, se indeparteaza de valorile fundamentale ale educatiei fizice si sportului: sanatate, educatie si recreare.
Baronul Pierre de Coubertin, convins de profunda injustitie si raul pe care il reprezinta sportul practicat doar de o elita, a creat sloganul sportul pentru toti, inca din anii 1900. El spune: "sportul nu este un mod de a petrece timpul de lux, o activitate pentru cei privilegiati si nici macar o forma de compensatie musculara pentru activitatea creierului. Pentru fiecare barbat, femeie, copil, ofera posibilitatea de a se autoperfectiona, indiferent de profesie sau de pozitia ocupata in viata" (Coubertin, citat de Costas Georgiadis, 1998).
Sportul pentru toti este "activitatea sociala de interes national, bazata pe libera alegere de practicare a activitatilor fizice-sportive de catre orice persoana, intr-un mediu curat si sigur, in cadru organizat sau independent, in functie de nevoile, capacitatile si preferintele fiecaruia, al carui rezultat final trebuie sa fie sanatatea si starea de bine" (sportforall.net/funding.cfm, 05.04.2004)
In viziunea Consiliului Europei, sportul are, in primul rand, un rol de promovare a sanatatii si starii de bine, in al doilea rand, un rol de integrare sociala a cetatenilor, abia in al treilea rand, este aceea de a castiga celebritatea si bani din aceasta activitate. www.unesco.org/youth/charter.htm, 21.06.2004)
Sanatatea este o conditie indispensabila pentru existenta activa a omului, un bun de nepretuit, care nu are "valoare de schimb si nu poate fi riscata, pentru ca se pierde cu usurinta si se recapata greu" (A. Ionescu, 1971 p.33). Sanatatea, ca bunastare fizica, psihica si sociala, este instabila si mereu amenintata de fel de fel de factori (I. Dragan, 1980 p. 54).
Consecintele inactivitatii sportive
Cercetari efectuate in 29 de tari dezvoltate atesta faptul ca 39% din decese la subiectii intre 25 si 69 de ani au fost provocate de bolile cardiovasculare. In ultimii 30 de ani, mortalitatea prin boli cardiovasculare s-a injumatatit in SUA si sa dublat in Romania, Ungaria, Polonia.
In prezent, Romania se afla pe locul doi in Europa in privinta mortalitatii generale si se constata o crestere continua in planul problemelor de morbiditate si comportament nesanatos, sanatatea fiind cel mai mult primejduita de modul de viata. (Suciu, Dumitru, p.13-14).
O analiza profunda la nivel national pe baze de date statistice arata:
• starea precara de sanatate a populatiei din cauza lipsei de miscare;
• cresterea alarmanta a unor boli specifice sedentarismului;
• cresterea numarului de inapti pentru serviciul militar;
• atragerea tot mai mare a tinerilor din ziua de astazi spre modelele negative privind consumul de alcool, tutun, droguri;
• consumul unei hrane sarace in principiile alimentare de baza;
• existenta pe piata a unor produse alimentare nesanatoase;
• exces in utilizarea computerelor, a televiziunii (Dumitru, 1997, p. 12).
Parcul sanatatii prin sport
In tarile dezvoltate, s-a ajuns astazi ca "sportul, in acceptiunea sa cea mai larga – sportul pentru toti, pentru sanatate, educatie si recreare – sa reprezinte o politica de stat, un criteriu de performanta si viabilitate a organismului social" (Suciu, Dumitru, p.9).
Preocuparea la nivel european pentru acest domeniu s-a concretizat in declararea Anului 2004, ca An European al Educatiei prin Miscare. Guvernul Romaniei, sub patronajul Primului Ministru, incurajeaza lansarea de programe de sport, in cadrul subcomisiei de Programe Transversale si
Interdisciplinare, considerand ca educatia fizica si sportul:
• sunt parte integranta a conceptului de educatie continua;
• sunt factori esentiali de crestere a calitatii vietii si a sanatatii umane;
• contribuie la dezvoltarea cognitiva si sociala;
• reduce frecventa de aparitie a unor boli ;
• diminueaza costurile din domeniul sanatatii si a serviciilor sociale;
• determina aparitia unor noi locuri de munca ;
• imbunatateste calitatea si eficienta fortei de munca;
• contribuie la dezvoltarea si protejarea mediului inconjurator;
(www.gov-sport.ro, 10.07.2004).
Avand in vedere cele de mai sus, am organizat "Parcul Sanatatii prin Sport", program sportiv si de educatie olimpica.
Scopul proiectului: atragerea unui numar cat mai mare de tineri si adulti la sport;
Obiective:
• imbunatatirea starii de sanatate a organismului;
• asigurarea unui potential biopsihomotric ridicat al populatiei;
• cresterea capacitatii de munca si de refacere a organismului;
• formarea capacitatii de organizare independenta a timpului liber.[2]