Preturi

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Importanţa şi rolul preţului

Ca instrument al pieţii şi indicator esenţial al realităţii economico-sociale preţul pieţii reprezintă "o cantitate de monedă pe care cumpărătorul este dispus şi poate să o ofere producătorului în schimbul bunului pe care acesta îl poate oferi" (M.Platis – Preţul şi formarea lui – Ed.Economică, Bucureşti, 1997, p.27).
Ca expresie a informaţiilor furnizate reciproc de către participanţii la schimb, în economia contemporană, întâlnim şi alte posturi ale preţului, ce poartă numele de:
- tarif – în cazul serviciilor.
- taxă – în cazul plăţilor la bugetul de stat sau alte instuţii financiare.
- impozit – ca preţ al dreptului de a câştiga bani.
- comision – pentru agenţii comerciale.
- primă – în cazul asigurărilor sociale.
- chirie – pentru utilizarea temporară a unui spaţiu
- onorariu – în cazul unui liber profesionist.
- cotizaţie – pentru apartenţe la o organizaţie.
- amendă – pentru contravenienţi.
- penalizare – pentru nereguli.
- cauţiune – ca preţ al libertăţii temporare.
- rată – în cazul unei plăţi eşalonate.
- salariu – ca preţ al muncii.
- dobânda – ca preţ al banilor împrumutaţi.
- garanţii – pentru amanetare
- mită – preţ al bunăvoinţei, favorizării.
Tot în categoria de preţ se include şi denumirile arhaice, care astăzi se folosesc în cadrul unor comunităţi restrânse, cum ar fi: obol(contribuţie modestă), pomană(la săraci), ort(la înmormântare), ciubuc(mică atenţie), peşcheş(cadou), etc.
În orice sistem economic, cu privire la preţ există puncte de vedere cu interese aparent diametral opuse şi anume: al producătorului şi al consumatorului. Astfel, în calitate de producător, se solicită un preţ, dacă este posibil cât mai mare, deoarece i-ar putea aduce un profit mai mare, dar acesta trebuie acceptat de către consumator şi ca urmare nu poate depăşi posibilităţile lui. În calitate de consumator, preţul este suma pe care eşti dispus să oferi pentru un bun sau serviciu, în funcţie de valoarea pe care o acorzi ofertei.
În mod normal, preţul se stabileşte prin negocierea dintre producător şi consumator, negociere în care producătorul propune un preţ consumatorului, dar în final contează valoarea pe care consumatorul o atribuie produsului. Deci preţul "se poate defini, ca expresie de cele mai multe ori financiară, a valorii atribuite de consumator în cadrul schimbului"(E.Hill, T.O’Sullivan- op.cit.p.171). El joacă adesea rolul decisiv în opţiunile cumpărătorului, iar studiile din ultimul deceniu arată că se accentuează rolul său în ansamblul mixului de marketing, mai ales datorită faptului că preţul este acela care-i oferă o imagine a consumatorului asupra a ce trebuie să se aştepte de la un produs. Aceasta înseamnă, că stabilirea unui preţ mic nu va duce automat la creşterea vânzărilor, întrucât consumatorul se îndoieşte de calitatea produsului, iar un preţ mare poate fi susţinut printr-o imagine de marcă.
În cadrul mixului de marketing deşi preţul este variabila complet abstractă(considerat element intangibil al produsului) mai ales pe perioade scurte, el constituie arma tactică cea mai eficientă, pentru că este singura componentă care aduce venit, toate celelalte componente – crearea produsului, informarea consumatorului despre existenţa lui şi punerea la dispoziţia lor – generând doar cheltuieli, investiţii. De aceea pentru producător fundamentarea lui este extrem de însemnată, de mărimea lui depinzând direct profitabilitatea întreprinderii.
Dintre toate elementele mixului, preţul este variabila cea mai puţin controlabilă de către întreprindere, deoarece nivelul său real se stabileşte pe piaţă în funcţie de o serie de factori obiectivi sau subiectivi pe care ea nu-i poate determina, ci doar influenţa prin cantitatea de produse oferite şi nivelul cheltuielilor de producţie efectuate. Cu toate acestea, este cel mai uşor de influenţat pe termen scurt de către producător – producerea, promovarea şi distribuţia cer mai mult timp şi cheltuială pentru a fi influenţate.
Fiind componenta cea mai flexibilă a mixului, preţul devine şi variabila ce se poate modifica urgent, când piaţa o cere, fie datorită dinamicii cererii, fie ofertei sau atacurilor concurenţei.
De asemenea, preţul produce efecte mult mai rapide, imediate, faţă de celelalte variabile ale mixului, întrucât "cererea dar şi concurenţa este în general mai promptă să acţioneze la modificările de preţ, decât la modificări ale imaginii produsului"(P.L.Dubois, A.Jolibert – op.cit. vol.II, p.137).
Preţul, spre deosebire de celelalte componente ale mixului, nu este de natură pur endogenă, deoarece producătorul îşi stabileşte un nivel, dar piaţa îl validează sau nu, dar nici pur exogenă, întrucât nivelul costului de producţie al fiecărui producător şi cantitatea produsă de acesta, stau la baza formării preţului de piaţă. Deci, preţul are o poziţie intermediară şi de abilitatea managerului depinde fructificarea oportunităţilor ce i le oferă la un moment dat piaţa. Această poziţie a preţului, face ca evoluţia lui să fie mult mai greu de anticipat, în comparaţie cu a celorlalte variabile ale mixului.
În general, după părerea specialiştilor, de obicei preţul nu este elementul cel mai important al strategiei competitive, dar el nu poate lipsi. Un preţ competitiv este necesar, dar nu şi suficient pentru succesul în afaceri. Oricare ar fi cadrul de alcătuire a mixului de marketing, preţul este prezent şi se află într-o relaţie de interdependenţă cu celelalte submixuri.
Astfel, preţul ca element de contact şi armonizare a întreprinderii cu mediul de afaceri, se adaptează uşor la cerinţele segmentelor de piaţă, stimulându-i pe clienţi să cumpere.
De asemenea, preţul reflectă şi politica de distribuţie, dar este şi element al activităţii promoţionale, influenţând puternic imaginea unei mărci, unui produs.
La rândul lui, preţul este influenţat de produs, el variind în mod frecvent de-a lungul ciclului de viaţă al acestuia. Preţul este cel care compensează cheltuielile de distribuţie şi promovare, înfluenţează serviciile clienţilor, sensibilizează şi atrage segmente de piaţă.
Producătorul este cel care decide preţul pe care-l va solicita clienţilor. Există însă şi excepţii în economia de piaţă, impuse de:
- legislaţii speciale cu privire la preţul unor produse.
- limitare indirectă prin politica fiscală, salarială şi de credit practicată în perioada respectivă.
- necesitatea protejării unor categorii de producători sau consumatori.
- acorduri sau restricţii internaţionale.
- obligativitatea comunicării baremurilor.
De reţinut este faptul, că avantajele politicii de preţuri nu sunt protejabile, ele au un caracter temporar, dar trebuie fructificate cu maximă urgenţă şi eficacitate.... mai mult...[1]

Tipuri de preţuri

1) pretul de leader – este o varianta strategica, utilizata cel mai adesea de marile magazine ce consta in stabilirea unui nivel redus al preturilor pentru anumite produse, in vederea atragerii unui numar mare de cumparatori in speranta achizitionarii unei cantitati semnificative din intreaga categorie de produse oferite spre vanzare (nu doar a produselor cu preturi scazute). De regula produsele pentru care se stabilesc preturi mai mici sunt cele de referinata (ex.: zahar, ulei, detergenti) unde o scadere a pretului este usor de remarcat.

O astfel de stategie este practicata de hipermarketuri gen Carrefour, Cora care in lupta pentru a atrage cat mai multi clienti prezinta oferte saptamanale pentru produsele de larg consum.

Devenita lider in segmentul sau de piata pentru acel produs, compania asigura prezenta clientului in magazin iar de acolo pana la a cumpara o gama mai diversificata de produse nu este decat un pas. De cate ori nu ni se intampla ca mergand sa achizitionam zahar de exemplu sa nu ne intoarcem acasa cu mai mult decat atat deoarece dorim sa evitam oboseala unei alte partide de cumparaturi care se cerea oricum a fi facuta in viitorul apropiat. Asadar vii dupa zahar si vezi pe rafturi si o oferta la detergenti, iti iei si coli de scris ca si asa s-au terminat, iar prajiturile apetisanate din vitrina te imbie sa le cumperi ca doar meriti si tu ceva delicios dupa asa o zi obositoare de cumparaturi...

2) pretul momela – este una dintre cele mai criticate strategii deoarece este considetata neetica. Consta in anuntarea unor preturi foarte scazute (preturi momela) pentru anumite produse. La vizitarae unitatii de desfacere clientului i se semnaleaza dezavantajele ofertei cu pret scazut prezentandu- se alternative mai atractive si mai costisitoare. Sa zicem ca traversand bulevardul Magheru vezi o oferta incredibila la camasi: 40 RON bucata. Curios intri si vrei sa probezi dar vanzatoarea iti atrage atentia ca are un mic defect la guler, insa iti prezinta alte produse similare de data asta la 80 RON si incerca sa te convinga ca decat sa-ti iei doua cu defecte mai bine iti achizitionezi una si buna. Efectul nu este intotdeauna cel dorit de fortele de vanzare insa merita efortul ca nu se stie niciodata ce fel de oameni calca pragul magazinului.

3) pretul psihologic – studiile de marketing au relevat faptul ca pentru o gama larga de produse anumite niveluri ale pretului, numite preturi psihologice, pot determina o crestere a cantitatii achizitionate.

4) pretul magic – cel mai adesea preturile ale caror cifre finale sunt 5 si 9 sunt mai atractive decat cele cu alte terminatii.

Pret impar, cu o valoare imediat inferioara unui pret rotund (spre exemplu, 129.999 lei) sau o combinatie (spre exemplu, 45.990). Practicat frecvent, indeosebi in sistemul de vanzare la distanta (la vanzarea prin catalog), in supermarketuri, se considera ca este mult mai atractiv pentru cumparatori. Impactul psihologic al pretului de vanzare este subliniat si prin sloganuri de genul: "cumparati acum", "numai 299.000 lei", "stoc limitat", "ocazie unica", "-20% -30% -50%", pret special, pret barat, pret vechi/pret nou, pret unic, pret-soc s.a., avand drept scop grabirea deciziei de cumparare. 5) pretul de prestigiu – utilizarea unei astfel de stategii de pret porneste de la faptul ca un pret ridicat sugereaza, cel mai adesea o calitatae superioara, ceea ce constituie un punct de atractie pentru o serie de cumparatori. O astfel de stategie este recomandata unor produse de lux (ex: bijuterii, parfumuri, incaltaminte).

De multe ori publicul tinta al creatiilor apartinand lui Mihai Albu , de exemplu, il reprezinta persoanele publice care doresc sa afiseze o imagine sofisticata. Pretul ridicat al articolele de incaltaminte ii eticheteaza intr-un anumit fel si de aceea creatiile Mihai Albu nu pot practica preturi accesibile pentru toata lumea (segmentul de piata caruia i se adreseaza ar fi nemultumit).

6) cresterea consumului individual se poate obtine prin practicarea sistemului de vanzare a mai multor unitati dintr-un produs la un pret mai mic decat suma preturilor unitare. Astefel de situatii sunt des inatalnite mai ales in preajma sarbatorilor. De exemplu campania Coca – Cola de Craciun: cumperi o sticla de Coca- Cola de 2.5 litri la pretul unei a de 2 litri ; cumeri 2 perechi de pantaloni Lee Cooper si exemplele pot continua.

7) pretul forfetar (pansal) – vanzarea unui pachet alcatuit din mai multe produse sau servicii (de regula asociate in consum) la un pret mai mic decat cel obtinut prin insumarae preturilor unitare.

De exemplu o agentie de turism care vinde un pachet de servicii ce include transport, cazare, masa si agrement la locul de destinatie sau celebrele pachete continand detergenti si balsam de rufe.... mai mult...[2]

Indicele preturilor de consum

Formulele de calcul pentru actualizarea unor valori utilizand Indicele Preturilor de Consum (IPC)
A= Suma initiala de actualizat * IPC
100
sau
B= Suma initiala de actualizat * Rata Inflatiei + Suma initiala de actualizat
100
Mentionam ca indiferent de metoda de calcul folosita, rezultatul actualizarii este acelasi deoarece Rata Inflatiei = IPC - 100 ... mai mult...[3]

Compară preţuri online

  • Motor de căutare a produselor, comparatii de preturi, compara preturile, compara pret, comparati preturi, webshop, magazin web, magazine, preţ, preţuri.
    Ghidul tau autentic de shopping. Cauta si compara preturile din ofertele magazinelor online.

Serviciu de căutare şi comparare al produselor
Sistemul nostru relizează legătura între clienţi şi furnizori.
Site-ul - www.compari.ro pune la dispoziţia vizitatorilor instrumente avansate în căutarea şi alegerea celei mai avantajoase oferte pentru produsul preferat. Produsul căutat poate fi accesat din catalogul de produse categorizat pe mai multe nivele sau căutat pe baza oricărei proprietăţi de produs.

Furnizorii de produse şi servicii inregistraţi pe www.compari.ro pot publica integral lista produselor şi serviciilor iar acestea vor fi prezentate şi promovate către clienţi împreună cu detalii, imagini, opinii, articole şi teste.

Magazinul Dvs. preferat incă nu apare pe paginile www.compari.ro? Intrebaţi-i pe ei, de ce?!

Daca vreţi sa daţi un impuls nou afacerii Dvs, studiaţi - oferta noastră şi nu ezitaţi să ne contactaţi!... mai mult...[4]


- Ce este price.ro? - price.ro este similar unui Super-Mall online. Magazine diverse isi prezinta propria oferta pentru ca Dvs. sa o aveti la indemana unui click de mouse...... mai mult...[5]

Unelte personale
Trusa de unelte