L18

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare
Art. 36. - (1) Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea primăriilor, la data prezentei legi, trec în proprietatea comunelor, oraşelor sau a municipiilor, urmând regimul juridic al terenurilor prevăzute la art. 26.
  (2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
  (3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
  (4) Dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile.
  (5) Terenurile fără construcţii, neafectate de lucrări de investiţii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităţilor, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispoziţiilor Decretului nr. 712/1966 şi a altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, după caz, la cerere.
  (51) Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancţiunea decăderii din termen.Nota Indaco
  (6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor. 
  • Ma asteptam ca intrebarea sa se refere la posibilitatea atribuirii in proprietate a terenului aferent constructiei catre proprietarul actual al constructiei prin Ordinul prefectului pentru care nu exista termen limita prevazuta de art 36 din Legea 18/1991...avocanet.ro

Decizie nr. 35 din 15/01/1998 Interpretarea corectă a acestor dispoziţii legale conduce la concluzia că dobânditorul unor construcţii este îndreptăţit să primească în proprietate întreaga suprafaţă deţinută ca teren aferent casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, atunci când există, adică tot terenul ce s-a avut în vedere de părţile convenţiei de înstrăinare şi în urma căreia a fost deţinut în fapt de dobânditor.

   Sub acest aspect, nu prezintă relevanţă că în actul autentic de înstrăinare este menţionată o altă suprafaţă decât cea reală existentă, cum este cazul şi în speţă, în actul autentic apărând că terenul aferent ar fi avut 83 mp, când numai casa de locuit şi anexele ocupă suprafaţa de 292,2 mp, după cum nu are importanţă suprafaţa pentru care s-a plătit chirie.

Speta

  1. Fostul proprietar a facut cerere in baza L18/1991, cu rea-credinta a ascuns acest fapt, iar ulterior a revendicat terenul
  2. Eventual precizare ca pretul include terenul efectiv ( nu drept de folosinta)

Interdictie vanzare constituire Legea 18/1991

Unelte personale
Trusa de unelte