Interviuri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Tipuri de interviuri

- interviul expres (interogarea câtorva trecători în legătură cu un eveniment unanim cunoscut şi actual) interviul-informaţie - interviul-explicaţie (prin care reporterul îl determină pe intervievat să-şi justifice o atitudine, să-şi explice actele, opiniile, opera, etc).

Cum trebuie să fie întrebările într-un interviu

- să nu se refere la domenii cunoscute ziaristului

- să nu aibă caracter general

- să nu fie puse mai multe întrebări deodată

- să nu fie lungi

- să nu fie de tipul la care să se răspundă prin da sau nu

- să nu sugereze răspunsul

- să nu fie ipotetice, etc.

Ce este interviul?

Chiar dacă de la data consemnării primelor "intervista" datorate lui Pico della Mirandola până la apariţia lui James Gordon Bennet (fondatorul lui "New York Herald") care ar fi "inventat", după Gambo Pal, interviul de presă, s-au scurs patru secole, în fond, nu e decât un singur pas.

Interviul n-a fost "inventat". James Gordon Bennet a transpus în paginile presei o multilaterală formă a comunicării interumane, cu amendamentele tehnice corespunzătoare. Interviul nu a apărut ca o generaţie spontană. Putem observa că de la necesitatea de a afla a omului primitiv, la "interviurile" luate de antici Oracolului din Delphi, la prima prezenţă cultă a genului în "Dialogurile" lui Platon, de la invocarea spiritelor menite să aducă răspunsuri la chinuitoarele întrebări despre viaţă şi moarte ale oamenilor din Evul mijlociu există o strânsă legătură. Totodată aceată egătură există şi între "intervistele" teologice ale umanismului italian, între "Convorbirile economice" ale lui Ion Ghica până la răsunătoarele interviuri de presă ale lui James Gordon Bennet. Remarcabile sunt interviurile lui Ion Valeriu din "Viaţa românească" (1926-1939), lui Felix Aderca interviuri publicate în "Vremea" prin 1937, lui Adrian Păunescu în "Sub semnul întrebării" ş.a. Dintr-un gen în bună măsură eclipsat în deceniul de după război, neglijat şi abandonat, în virtutea unei practici de presă cantonate în jurul unicului pilon - articolul, înterviul a început să-şi reia locul stabil, săptămânal, printre celelalte genuri publicistice, ca în prezent să atingă adevărate culmi de profesionalitate.... mai mult...[1]


Interviuri angajare

Ca Manager de recrutare am fost întrebat adesea care este sfatul meu pentru un bun interviu şi răspunsul a fost: „Fiţi pregătiţi”. Acum vă voi spune însă şi cum.

De multe ori, în calitatea mea de Manager de recrutare, am vâzut persoane sosind la interviu ca şi sum s-ar fi trezit în acea dimineaţă şi şi-ar fi zis „Cred că azi mă voi prezenta la un interviu”. Apoi continuă să doarmă la discuţia care are loc şi se trezesc după o săptămână întrebându-se de ce n-au fost aleşi.

Doamne, cum aş vrea să-i pot da un sfat acelui candidat!

Pot să-mi dau seama în primele 10 minute dacă canditatul aflat în faţa mea s-a pregătit sau nu pentru interviu. Ei sunt cei care îmi oferă aceste informaţii în timp ce vorbesc despre calificările lor (aceasta este prima întrebare pe care o adresez de obicei). Dacă sunt într-adevăr buni, ei relaţionează pregătirea lor anterioară cu specificul postului pentru care aplică şi se referă în cunoştinţă de cauză la firma unde vor să fie angajaţi.

Ţineţi minte: chiar dacă aplicaţi pentru un post relativ minor, sau unul de funcţionar, făceţi-vă temele.

Mai jos veţi găsi şase sfaturi privind felul în care trebuie pregătit interviul. Acestea vă vor da un avantaj considerabil în faţa competitorilor d-voastră (şi vor ridica cu 95 % nivelul interviului)

Sfatul nr. 1

Pregătiţi un „mesaj de marketing/de prezentare” de 30 de secunde pentru a-l folosi când veţi fi întrebat/ă „vorbiţi-mi despre d-voastră”. Aici trebuie să faceţi referire la pregătirea d-voastră NU la viaţa d-voastră personală. Şi aici mă refer la faptul că nu mă interesează în mod expres unde v-aţi născut, unde aţi studiat, câţi copii aveţi, etc. Este vorba despre acele lucruri care vă fac un bun candidat pentru postul pentru care aplicaţi.

Sfatul nr. 2

Aflati numele si titlul oricarei persoane pe care o intalniti la interviu. Memerati numele. Acesta este un sfat pentru interviu unde majoritatea solicitantilor tind sa-l ignore. Este perfect acceptabil sa ii cereti persoanei de la resurse umane sa stabileasca si sa va furnizezez aceste detalii.

Sfatul nr.3

Pregatiti-va anecdote. Acesta este alt sfat pentru un interviu care lipseste frecvent. De multe ori, pun intrebari ce necesita exemple despre cum v-ati descurcat intr-o problema dificila sau alte situatii la locul de munca. Aceste intrebari incep de obicei cu fraze de genul, „Dati-mi un exemplu cand v-ati confruntat cu ....”. Din moment ce aceste intrebari pot fi despre orice subiect, poate fi dificil de pregatit, dar ei urmeaza un tipar. De obicei sunt interesat de cateva categorii generale, de exemplu cum va descurcati intr-un conflict, o situatie dificila, un angajat problema, sau una din povestile de succes. Pregatiti un exemplu bun pentru fiecare dintre aceste domenii, si cu siguranta unul vi se va potrivi.

Sfatul nr. 4

Faceti-va tema si cercetati compania. Web site-ul companiei este cel mai bun loc de a incepe pentru ca va afla toate lucrurile pozitive pe care compania doreste sa le cunosti. Fiti siguri ca pe web site cautati numele managerului care angajeaza si ceilalti care apar in program. Puteti doar afla informatii despre ei, ceea ce va va ajuta sa stabiliti un raport la interviu. Invatand despre managerul care angajeaza este unul dintre cele mai bune sfaturi despre angajare pe care vi-l pot da.

Sfatul nr. 5

Cititi intrebarile obisnuite pe care le intalniti la interviu si aplicatile dezvoltand raspunsurile care sunt incadrate in sectiunea de competente si calificari. Una e sa spui ca poti face ceva; si alta e sa dai exemple despre lucrurile pe care le-ai facut. Fiti sigur ca aveti de dat cateva exemple bune de la locul de munca. Raspunsurile dumneavoastra la intrebari vor fi mai puternice ca rezultat.

Sfatul nr.6

Ar fi bine sa aveti cateva intrebari pregatite pe care sa i le puneti managerului. Aceasta va dovedi ca v-ati facut tema si v-ati gandit pa postul respectiv. Trebuie sa aveti cel putin patru sau cinci intrebari, in cazul in care unele dintre ele vor fi puse chiar de persoana care ia interviul. Asigurati-va ca aveti altele in plus. In continuare sunt cateva exemple de intrebari generale care se potriveste aproape oricarui interviu:

„Daca l-as intreba pe unul dintre angajatii dumneavoastra care este cel mai bun motiv pentru care lucreaza aici, ce credeti ca mi-ar raspunde?, ”De ce este acest post liber?”, „As putea vedea descrierea postului?”, „Imi puteti spune despre oamenii cu care voi lucra? De cat timp lucrati cu ei?”, „Cum masurati dumneavoastra succesul in aceasta afacere?”, „La ce proiecte voi lucra?”, „Ce apreciati cel mai mult la un angajat?”, „Ce va place cel mai mult la compania dumneavoastra? De ce?”, „Care credeti ca sunt cele mai importante calificari pentru acest post?”

Sfat special pentru avertizare si interviu: la primul interviu nu este bine sa intrebati despre salariu si beneficii. Pastrati aceste intrebari pentru momentul cand veti fi sigur angajat.... mai mult...[2]

Interviuri cu vedete

Interviu cu Teo Trandafir

  • Oana isi muta viata pe micul ecran Teo Trandafir e mandra de echipa pe care si-a format-o pana acum la Romantica TV, postul pe care il conduce. Vedeta pregateste toate detaliile pentru revenirea sa “pe sticla”, asa ca pana la sfarsitul lunii martie postul Romatica e posibil sa inceapa sa emita. In plus, Oana Zavoranu va ridica audienta, jucand intr-o telenovela inspirata... chiar din viata ei.

Libertatea: Esti multumita de echipa de la Romantica? Teo Trandafir: Oricine ar fi fericit cand intra intr-o incapere in care se afla Catinca Roman, Raluca Moianu, Andreea Banica, Irina Reisler, Catalin Crisan, Oana Zavoranu. Da, sunt fericita. Aseara i-am vazut pe toti laolalta, intr-o poza de grup. Mi-a venit sa plang.

Ai fost obisnuita cu “rolul” de vedeta. Cum ti se pare acum, ca ai pe mana conducerea unei televiziuni? Care sunt avantajele si, de ce nu, dezavantajele noului tau statut? Avantajele sunt putine, dar unul dintre ele e evident. Tu esti seful. Vorbele tale sunt mai inteligente, parerile tale sunt mai ascultate. Dezavantajul e ca trebuie sa ai pareri inteligente. O data, de doua ori merge sa te dai destept fara sa fii, dar din nefericire nu tine mult. Plus ca trebuie sa tii minte multe lucruri. Trebuie sa crezi in ceea ce faci. Trebuie sa-ti coordonezi eforturile si cu ale altora. Trebuie sa gandesti ca un grup. Ca un sef al unui grup.

Ce vedete mai doresti sa aduci la Romantica? Sincer, nu pot sa spun asta, pentru ca n-as vrea sa fac rau oamenilor. S-ar putea intelege ca deja am negociat, ca si asa s-au zvonit o gramada de stupizenii. Dar logic, Ben Affleck si/sau Mircea Radu n-ar fi rau.

S-a vorbit despre faptul ca Oana Zavoranu a primit propunerea sa joace intr-o noua telenovela, ba chiar sa aiba rolul principal in aceasta. Au inceput filmarile? In legatura cu telenovela, prefer misterul, dar un lucru mi se pare interesant si de mentionat. E o poveste inspirata de fapte care chiar s-au petrecut, ceea ce da greutate productiei. Desigur, da si un grad de dificultate sporit, pentru ca trebuie menajate persoane care inca sufera. Povestea noastra e una spusa de eroii ei. A fost greu s-o convingem pe Oana Zavoranu sa isi aminteasca lucruri pe care le-ar fi dorit uitate, dar am inteles toti ca adevarul e cel care conteaza.... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte