Angajare

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cv-ul, primul pas catre angajare

Curriculum vitae sau CV-ul
Curriculum vitae sau CV-ul
, asa cum este termenul utilizat cel mai adesea, este una dintre cele mai importante instrumente de marketing pe care posibilul angajat le are la indemana pentru a-l convinge pe angajator. CV-ul capata un rol strategic avand in vedere ca reprezinta si primul contact dintre angajat si angajator, avand puterea de a influenta decisiv contactele viitoare. De aceea, in momentul intocmirii unui CV, ganditi-va ca acesta trebuie sa contina: reperele esentiale ale vietii particulare si profesionale, realizari si aptitudini.
In intocmirea unui curriculum vitae este recomandat sa urmariti cateva rubrici si sa le completati cu date esentiale, mai ales legate de acele locuri de munca pe care le vizati.
Introducerea CV-ului va cuprinde date generale, precum: nume, prenume, domiciliu, e-mail, numar de telefon la care puteti fi contactat. Indicat este sa specificati si numarul de telefon mobil, pentru a putea fi mai usor localizat in cazul selectarii pentru interviu. Daca vizati un post intr-o alta tara decat cea de rezidenta, nu uitati sa mentionati si prefixul necesar apelarii.
La rubrica "Aptitudini", in CV se va completa succinct cateva dintre abilitatile dumneavoastra cele mai importante, in legatura cu eventualele atributii care v-ar reveni daca ati obtine postul. Este important sa nu va lungiti in descrieri ample si plictisitoare, ci doar sa le numiti pe scurt, folosind cuvinte-cheie.
Rubrica "Obiective", altfel numita si "Profil personal", contine o scurta descriere a ceea ce va doriti dumneavostra de la postul pentru care concurati, ce pozitie vizati. Este recomandat sa aveti pregatite mai multe CV-uri pentru mai multe posturi vizate, chiar si in cadrul aceleiasi companii. De exemplu, puteti concura pentru postul de secretara, folosind un CV din care sa rezulta acest lucru prin prisma aptitudinilor evidentiate si al rubricii "Obiective" si in acelasi timp sa va depuneti un alt CV pentru postul de assistant manager, enumerand alte aptitudini ale dumneavoastra cerute de aceasta pozitie si specificand postul la rubrica indicata. In ceea ce priveste rubrica
"Studii", numiti toate stagiile parcurse, diplome obtinute chiar si din partea unor institutii neacademice, toate formele de studio absolvite si, cel mai important domeniul si institutia care v-a eliberat licenta. Daca aveti o experienta de munca mai bogata decat studiile absolvite, este indicat sa mentionati mai intai experienta de munca.
CV-ul si "scaparile" sale
Orice CV poate avea scapari. Punctele forte ale unui CV pentru un anumit post pot fi considerate puncte slabe daca ati concura pentru un altul, de aceea trebuie sa urmariti cu atentie ce vi se cere de catre angajator.
Printe punctele slabe ale unui CV se pot numara: lipsa experientei si a competentelor manageriale, lipsa abilitatilor, a cunostintelor sau a experientei de munca, un parcurs inconsecvent in cariera, pauze mari intre perioadele de angajare, prea multi angajatori sau, din contra, unul singur. Nu uitati ca, in momentul interviului, veti fi nevoit sa lamuriti tot ceea ce prezinta neclaritati in CV-ul dumneavoastra. Prin urmare, fiti pregatit sa corelati realizarile si experienta accumulate cu cerintele postului. Puteti chiar sa va completati studiile cu un curs de specializare.
Chiar daca CV-ul dumneavoastra nu este ideal, puteti totusi sa evitati sa gresiti in intocmirea sa. De exemplu, puteti miza pe realizari, lasand la o parte lipsuri. Daca, de pilda, pana acum ati lucrat doar pentru companii mici, evidentiati cat de important este sa rezolvati o problema de unul singur cu un buget redus. Daca nu ati mai lucrat niciodata intr-un domeniu, numiti cateva hobby-uri legate de acesta si rapiditatea dumneavoastra de adaptare la noi provocari.
CV-ul poate fi la fel de variat precum posturile pentru care concurati, asa ca totul este sa alegeti modelul potrivit de CV. In practica, exista cinci modele principale de CV:
CV-ul conceput pentru un post si un angajator anume,
CV-ul trimis mai multor angajatori, unii chiar necunoscuti,
CV-ul cronologic specific unei cariere profesionale fluente si bogate in realizari,
CV-ul functional axat pe abiliatati si realizari, nu foarte agreat de angajator care considera ca autorul incearca sa ascunda anumite defecte si lipsuri,
CV-ul combinat ca imprumuta elemente de la modelul chronologic si de la cel functional.
Nu uitati ca un curriculum vitae nu este o simpla documentatie trimisa unui angajator, este imaginea dumneavoastra in fata acelei persoane. Aveti grija ca imaginea dumneavoastra sa nu fie una banala, plictisitoare sau incompleta, ci, dimpotriva, mizati pe originalitate, concizie si persuasiune. ... mai mult...[1]

Interviul de angajare

  • Anterior prezentarii la interviu, candidatul trebuie sa posede informatii despre companie si job-ul oferit (obiect de activitate, bonitate, sistemul motivational, program de lucru, etc.), sa aiba abilitatea de a-si prezenta in fata angajatorului calitatile profesionale si personale.Tinuta trebuie sa fie una decenta, curata si fara a fi extravaganta.

Este bine ca emotiile sa fie stapanite, acestea demostrand personalitatea si taria de caracter cu toate ca o stare emotiva la un interviu poate exprima dorinta candidatului de a ocupa postul si de nu a esua in demersul sau. Comportamentul trebuie sa fie unul degajat, dar fara exagerari care pot fi in detrimentul seriozitatii candidatului. ... mai mult...[2]

Oportunităţi de angajare

  • http://europa.eu/epso/index_en.htm
    Site-ul web oficial al Oficiului Comunităţilor Europene pentru Selecţia Personalului (EPSO) îşi propune să ofere publicului acces gratuit la informaţii fiabile despre angajarea în instituţiile UE şi să utilizeze optim tehnologia informaţiei în vederea îmbunătăţirii gestionării procedurilor de selecţie.
    Pe acest site veţi găsi informaţii cu privire la oportunităţile profesionale existente în instituţiile europene. Vizitându-l, vă veţi familiariza cu procesul înscrierii la concurs, veţi găsi răspunsul la întrebările cele mai frecvente şi veţi afla de unde puteţi obţine informaţii suplimentare.... mai mult...[3]
Unelte personale
Trusa de unelte