Intabulare
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
- Vrei sa-ti cumperi o locuinta sau un teren fara intermedierea unei agentii imobiliare, dar nu stii cum sa procedezi pentru a nu fi trasa pe sfoara? Afla chiar acum de la Iulia Stoicescu, jurisconsult, specialist 121, ce acte trebuie sa ii ceri proprietarului pentru a te asigura ca nu e nimic necurat la mijloc, ce taxe se platesc, ce sunt cadastrul si intabularea...
Te bate un gand de casa noua? Sa fie intr-un ceas bun! Insa, inainte de a cumpara un apartament, nu uita sa-i soliciti proprietarului urmatoarele acte:
1. Actul de proprietate a imobilului;
2. Certificat fiscal eliberat de Primarie - Directia Taxe si Impozite;
3. Certificat de sarcini eliberat de Judecatorie;
4. Documentatia cadastrala.
Cadastrul si intabularea sunt formalitati trebuie indeplinite atat la cumpararea unui teren, cat si a unei case.
Indiferent de natura terenului (agricol sau pentru constructii) si de felul constructiei (casa, apartament, birouri, etc.), cadastrul si intabularea sunt obligatorii.
Cadastrul este operatiunea de inscriere in Registrul de Carte Funciara si este obligatoriu la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, fie acesta casa, apartament sau teren si indiferent daca este vorba de o vanzare-cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare.
Inscrisul in Cartea Funciara (intabularea) are aceeasi functie ca si cartea de identitate pentru o persoana. Inscrierea se face la la Registrul de Carte Funciara si este foarte importanta, iar dreptul de proprietate devine opozabil fata de terti (adica este valabil nu numai intre partile care au semnat actul de proprietate, ci si pentru restul lumii) dupa ce se realizeaza intabularea; deci, dupa realizarea acestei etape, esti efectiv proprietar pe un imobil.
Institutia unde trebuie sa te adresezi pentru a intabula o locuinta este Judecatoria de localitate/sector de care apartineti. Exista un program de lucru cu publicul, pentru depunerea actelor si program de lucru pentru ridicarea lor, defalcate, la randul lor, in program pentru persoanele fizice si, separat, program pentru persoanele juridice. Termenul de rezolvare este de minim o saptamana.
Pentru intabularea constructiei, e nevoie de un dosar cu urmatoarele acte:
• autorizatia de construire a casei, original si o copie legalizata;
• procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, original si o copie legalizata;
• cadastrul casei in original;
• certificatul de atestare fiscala a casei;
• taxa de timbru de 17.000 lei (la CEC sau Trezorerie);
• timbru judiciar de 1.500 lei (de la posta);
• cererea tip[1]