Gresie
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Gresie
- Este acea roca sedimentara foarte dura, formata prin cimentarea nisipurilor cu diverse materiale. Aceasta are o rezistenta buna la uzura. Chiar si dupa slefuire ea ramane mata si antiderapanta. Este utilizata sub forma de dale sau blocuri pentru alei sau pavaje. Compozitia naturala ii confera putere abraziva: se foloseste la pietrele de moara si de polizor. Nu confundati gresia cu gresia ceramica; cea din urma este un material bazat pe argile. ... mai mult[1]
Cum se monteaza gresia si faianta?
Cand alegeti placile ceramice, nu uitati ca acestea trebuie sa se potriveasca intregii locuinte. Folositi faianta rustica daca aveti o amenajare rustica (mobilier, materiale folosite, aranjamente artizanale, perdele din fibre naturale, culori ale peretilor alb, galben, bej, crem, coniac, maro, siena, grena etc.) si daca sunteti o persoana careia ii place viata in natura sau culorile autumnale.
Folositi combinatiile alb-negru pentru amenajari sobre. Vi se potrivesc aceste combinatii puternic contrastate daca sunteti o persoana organizata, ordonata, serioasa. Aceasta combinatie se poate „incalzi“ folosind un punct de atractie intr-o culoare puternica. Poate fi un element din mobilier sau un accesoriu (prosoape, aplice, scaune, vaze de flori etc.) Alegeti combinatii de culori puternice pentru locuintele moderne, pentru un stil vesel si care sa denote o viata activa. Combinatiile de culori puternice se potrivesc familiilor tinere, persoanelor dezinhibate, sincere, directe, caracterelor energice. Armonizati culorile placilor ceramice cu cele ale zugravelii sau ale mobilierului.
In bucatarie, faianta se monteaza in zona mesei de lucru. Peretele trebuie protejat pentru ca este un loc care se stropeste si se murdareste foarte usor. Insa pentru a scadea cheltuielile puteti sa montati doar un „brau“ de faianta pe aceasta zona, fara ca acesta sa se continue in spatele dulapurilor de bucatarie. Unele persoane prefera sa monteze gresie si faianta in toata bucataria pentru ca este un spatiu umed si predispus la murdarire.... mai mult[3]
Sfaturi pentru a monta corect gresia
Cum este anotimpul renovarilor si casa trebuie sa arate bine si curata, iar in baie , bucatarie si pe holuri este recomandat sa aveti gresie, va propun cateva sfaturi pentru a monta corect gresia si pentru a nu fi nevoite/nevoiti sa o refaceti.
- In primul rand folositi acelasi tip de adeziv de la inceput pana la sfarsitul lucrarii.
- Nu preparati mult adeziv dintr-o data si prin urmare respectati cantitatile de pe prospect. Important de retinut este faptul ca daca pasta preparata este mai moale se lucreaza mai usor, mai ales vara cand temperaturile sunt foarte mari si placa absoarbe foarte repede apa. Dupa ce ati omogenizat bine pasta lasati-o de-o parte aproximativ 10 minute.
- Daca va intalniti cu cea mai frecventa problema si aceea de intarire a adezivului, nu adaugati apa peste el. Riscati sa nu mai faca legatura cu gresia, adica sa nu se mai lipeasca, aerul umed intrand sub placa si facand ca aceasta sa se desprinda.
- Pregatiti o pasta subtire de adeziv si dati cu pensula pe spatele fiecarei placi de gresie, deoarce ele se vor prinde, chiar daca adezivul este mai tare.
- Intindeti cu mistria zimtata adeziv uniform pe suport, dar numai cat pentru a monta 4-6 placi.
- Un alt sfat este acela de a fixa distantiere intre placi; la placile mari sunt recomandate distantiere mici, iar la placile mici sunt recomandate distantiere mari. Si ultimul sfat privind montarea gresiei este cel legat de montarea in baie, unde inclinarea usoara spre sifonul din pardoseala trebuie asigurat cu turnarea sapei.
Daca v-ati pregatit sa aplicati gresie in casa, nu uitati ca trebuie sa porniti placarea din dreptul usii pana in perete opus pentru a asigura uniformitate si frumusete, asezand simetric placile fata de tocul usii.[4]
Gresie de trafic intens
- Placa ceramica de trafic intens se poate folosi ca gresie sau pentru placaje exterioare... mai mult...[5]