Bumbac
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Bumbacul
- Bumbacul este o fibra naturala,polimerica,vegetala, recoltata de pe semintele plantei de bumbac. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza.Planta de bumbac prefera zonele de clima temperatasi calda,fiind necesare precipitatiile in perioada de crestere si abrenta acestora in perioada de recoltare.... mai mult...[2]
Bumbacul organic
In din ce in ce mai multe magazine observam pe etichetele hainelor mentiunea “Bumbac organic 100%”, iar campanii de promovare a acestui material sunt din ce in ce mai des intalnite.
Ce este bumbacul organic? Ne este clar ca este ceva ce tine de ecologie, ce prinde din ce in ce mai multa amploare, dar ce exact difera la acest bumbac organic fata de bumbacul normal? Nu este nimic spectaculos de fapt, bumbacul organic este pur si simplu crescut folosind metode cu impact redus asupra mediului inconjurator. Este redusa folosirea substantelor toxice, pesticide si fertilizatori, in schimb punindu-se accentul pe o agricultura biologica.... mai mult...[3]
Îmbrăcăminte bumbac
În Europa Occidentală, în America, dar şi în alte colţuri ale lumii, hainele din bumbac organic nu numai că sînt în tendinţe, dar sînt văzute ca viitorul modei.
Hăinuţe pentru bebeluşi, lenjerie intimă, tricouri, bluze, pantaloni, fuste, rochii, pelerine: oferta de haine din fibre organice este diversificată în Occident. Din păcate, în România găseşti foarte rar aşa ceva, pe la prezentări de modă şic.
Potrivit unui raport preliminar al organizaţiei internaţionale Organic Exchange, vînzările globale de produse din bumbac organic în reţeaua de retail au crescut cu 85% în 2006, pînă la 1,1 miliarde de dolari, şi cu 83% în 2007, la aproape două miliarde de dolari. Printre motivele ce au determinat expansiunea pieţei bumbacului bio se numără cererea mare a consumatorilor pentru îmbrăcăminte, diverse “textile” pentru uz casnic (prosoape, perne, pilote, saltele), dar şi pentru produse de îngrijire personală care conţin fibre organice (dischete demachiante, absorbante). De altfel, potrivit Organic Exchange, îmbrăcămintea din bumbac bio reprezintă 85% din totalul cererii de pe piaţă, produsele textile pentru uz caznic circa 10%, iar produsele pentru îngrijire personală care au fibre de bumbac reprezintă în jur de 5%. De ce se caută bumbacul bio? Pentru că cel convenţional “înghite” circa 25% din insecticidele şi 10% din pesticidele folosite în lume şi poate provoca alergii.
MĂRCI. Un rol important în “explozia” bumbacului ecologic îl joacă şi înmulţirea programelor dedicate acestei plante, susţinute de companii care sunt pe piaţa organică de mai mulţi ani, cum ar fi Edu (Irlanda), Gaiam (SUA), Hanna Andersson (SUA), H&M (Suedia), Howies (Marea Britanie), Levi Strauss & Co (SUA), Loomstate (SUA), Nordstrom (SUA), Under the Canopy (SUA), Marks & Spencer (Marea Britanie) şi Woolworth (Africa de Sud). În plus, noi şi noi branduri de top intră pe această piaţă anual. De exemplu, în 2007 au trecut la bio Barney’s (SUA), C&A (Marea Britanie), Next (Marea Britanie), Pottery Barn (SUA), Stella McCartney şi Target (SUA). În topul cinci al brandurilor şi retailerilor cu cele mai mari programe pentru bumbac organic se regăsesc Wal-Mart/Sam’s Club, Nike, Woolworth, Coop Elveţia şi C&A.
Cei mai mari producători Cantitatea de bumbac organic produsă la nivel mondial în perioada septembrie 2006-septembrie 2007 a fost cu aproximativ 53% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2005/2006. Astfel, pînă în septembrie 2007 se produseseră 57.931 de tone de bumbac bio – 265.517 baloţi – în 24 de ţări din lume. Primele zece ţări producătoare de bumbac organic sînt Turcia, India, China, Siria, Peru, SUA, Uganda, Tanzania, Israel şi Pakistan. Aproape jumătate din bumbacul organic provine din Orientul Mijlociu – Turcia, Siria şi Israel –, în timp ce aproximativ o treime (32,9%) din India şi Pakistan.[4]
100% bumbac vs. bumbac în amestec
- Bumbacul este o fibra textila unica, fundamental diferita de alte fibre naturale prin proprietati cum sunt: gradul de maturitate, finetea, lungimea, rasuciturile naturale ale fibrei, higroscopicitatea, conductibilitatea electrica, rezistenta la torsionare, încovoiere, comprimare, frecare sau forfecare, luciul, afinitatea fata de coloranti etc.
Bumbacul pur este mai neted, mai moale, mult mai purtabil si respirabil. De aceea, indiferent de anotimp, lenjeria de pat din 100% bumbac nu se lipeste niciodata de corp, creând un disconfort fizic si psihic, ci aluneca natural de-a lungul trupului. În mediu cald este racoroasa si supla, iar pe vreme rece devine calduroasa. Lenjeria de bumbac elimina cu usurinta particulele de murdarie, curatindu-se foarte bine. Mai mult, materialele din 100% bumbac sau în amestec sunt confortabile, durabile si usor de întretinut la purtare. Tehnologia de finisare „easy-care finish“ imprima „o memorie de lunga durata“ în vederea pastrarii aspectului neted, rezistent la sifonare. Amestecurile de bumbac cu poliesterul sau poliamida sunt recomandate pentru realizarea tesaturilor fine, suple si semitransparente, precum poplinul, batistul si organdiul, indicate în special sezonului de vara. Amestecurile din bumbac cu poliester sunt relativ nesifonabile dupa mai multe spalari, dar nu sunt atât de moi sau respirabile ca cele din bumbac pur. Persoanele hipersensibile pot considera chiar foarte abraziv contactul lenjeriei cu pielea fina sau uscata. Din acest motiv, cumparatorii sunt tentati sa prefere bumbacul pur sau cel putin bumbacul pieptanat, în care fibrele au fost îndreptate pentru obtinerea unui tuseu mai catifelat.... mai mult...[6]