Pesticid
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Descriere termen medical
- Produs mineral sau organic (saruri de cupru, de arsen, acid sulfuric etc.), destinat sa protejeze oamenii, animalele sau plantele impotriva diferitilor flageli (germeni, paraziti, animale daunatoare) distrugandu-i.
Este vorba, dupa caz, de insecticid, erbicid, fungicid, nematocid (produs care distruge viermii), raticid etc. Pesticidele pot fi responsabile de intoxicatii prin inhalare, prin contact cutanat sau prin ingestie. Este important deci sa se respecte strict modul de utilizare si sa fie pastrate in locuri care nu sunt la indemana copiilor....mai mult ...[2]
Mai puţine pesticide şi substanţe toxice în agricultură
Astăzi, deputaţii europeni vor dezbate două legi noi privind reglementarea producţiei de pesticide, ameliorarea gestionării şi reducerea folosirii acestora. Legile interzic folosirea substanţelor toxice mutagene, cancerigene şi a celor nocive pentru reproducţie şi sistemul endocrin.
Folosirea substanţelor chimice toxice va fi interzisă
Raportul deputatei europene Hiltrud Breyer propune revizuirea unei directive din 1991 privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare în vederea consolidării protecţiei sănătăţii şi a mediului înconjurător. Raportul cere realizarea unei liste a substanţelor active (substanţele chimice din pesticide) la nivel european. Ulterior pesticidele ar urma să fie autorizate la nivel naţional, având la bază lista europeană.
Substanţele interzise în cifre
- când directiva europeană existentă a intrat în vigoare, în 1991, în pesticide se foloseau peste 800 de substanţe active
- directiva a redus numărul acestora cu 50%
- noul regulament va elimina substanţele cele mai periculoase care încă se mai folosesc
- Breyer: „se estimează că 22 de substanţe active vor fi scoase în afara legii“.
„Este remarcabil faptul că Uniunea Europeană îşi asumă rolul de lider internaţional pentru ameliorarea siguranţei“, ne-a spus raportoarea, pentru care acordul reprezintă „un punct cheie în protejarea mediului înconjurător, a sănătăţii şi a consumatorilor“.
Mai puţine pesticide în agricultură
Directiva cadru referitoare la utilizarea durabilă a pesticidelor are ca scop reducerea impactului acestor substanţe şi promovarea unor alternative ne-chimice. Raportul este redactat de deputata europeană Christa Klass.
Raportul propune crearea unor planuri naţionale de acţiune, menite să stabilească obiective în vederea reducerii utilizării pesticidelor şi a riscurilor asupra sănătăţii umane. Pulverizarea aeriană a pesticidelor va fi interzisă - cu anumite excepţii - iar în câmpurile din apropierea cursurilor de apă se vor amenaja zone de protecţie unde utilizarea şi depozitarea pesticidelor sunt interzise, în special pentru a proteja zonele de captare a apei potabile. În plus, utilizarea pesticidelor este interzisă în locuri precum parcurile publice, terenurile de sport, incintele şcolare, terenurile de joacă pentru copii şi în vecinătatea unităţilor de îngrijire medicală.
„Cu noul pachet legislativ, oferim mai multă siguranţă consumatorilor şi mediului înconjurător, la aceleaşi standarde înalte pe tot teritoriul Uniunii Europene“, ne-a spus raportoarea Christa Klass.
Impactul asupra agriculturii - unul pozitiv
„Acordul stimulează inovarea în industrie şi asigură competitivitatea acesteia“, ne-a spus doamna Breyer. Toate companiile din Europa vor fi nevoite să respecte noua legislaţie.
Sectorul industrial a exprimat anumite îngrijorări, menţionând impactul pe care noile legi l-ar putea avea asupra fermierilor. „Fermierii se vor descurca foarte bine sub noile legi“, este de părere doamna Klass. Aceştia nu vor fi dezavantajaţi faţă de fermierii din afara UE, deoarece produsele importate vor fi verificate în privinţa conţinutului de pesticide.
Viitorul legislaţiei cu privire la pesticide
Miniştrii agriculturii din toate ţãrile statelor membre ale Uniunii Europene vor decide asupra poziţiei lor comune faţã de legislaţia privind pesticidele.
Experţi ai ONG-urilor din 11 ţãri europene (Anglia, Olanda, Germania, Estonia, Polonia, Republica Cehã, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, România) s-au întâlnit în Maribor (Slovenia), în cadrul unei şedinţe de lucru de 2 zile, cu care ocazie au propus mai multe mãsuri de îmbunãtãţiere a noii legislaţii. ONG-urile sunt foarte îngrijorate cã unele pesticide autorizate în Uniunea Europenã pot conţine substanţe active foarte periculoase pentru hranã şi apã. Astãzi, existã o şansã de a îmbunãtãţi aceastã situaţie. Comisia Europeanã va propune un set de legi care sã stopeze, printre altele, expunerea populaţiei şi hranei la aceste substanţe active de mare periculozitate, care pot produce cancere, mutaţii genetice, tulburãri endocrine sau de reproducere. Existã deja un puternic acord al tuturor parlamentarilor europeni, dar şi ale altor grupuri de interese de a susţine aceste propuneri. Dna Susanne Smilka, reprezentanta Reţelei de Acţiune pentru Pesticide/Pesticide Action Network din Germania (PAN Germany) a subliniat: „Salutãm şi sprijinim propunerea de a stabili aşa numitele criterii de «tãiere» de pe lista de pesticide pe cele foarte periculoase, pentru a fi siguri cã acestea nu vor mai fi folosite în viitor. Sperãm cã toţi miniştrii agriculturii din statele membre vor sprijini aceastã propunere într-o poziţie comunã“. O altã propunere relevantã, discutatã la întâlnirea de lucru care s-a desfãşurat în Maribor, între 19 şi 20 iunie a.c., întâlnire organizatã de PAN Germany şi ONG ECHo din Slovenia, este reducerea riscului pentru sãnãtatea oamenilor prin înlocuirea pesticidelor foarte periculoase cu unele cu periculozitate scãzutã. Dna Mojca Langerholc Žgeč, preşedinta ONG ECHo, a spus: „Aceastã înlocuire va reduce expunerea la substanţe periculoase pentru om şi mediu. Trebuie sã schimbãm aceastã situaţie şi credem cã acum este momentul decisiv“. Membrii Parlamentului European vor avea o sesiune cu privire la aceastã problemã în toamna acestui an.
Pentru mai multe informatii detaliate despre ecologie si protectia mediului, evenimente ecologice, stiri de mediu, legislatie, legislatie pesticide, pesticide sau voluntariat oriunde in tara aboneaza-te gratuit la newsletterul saptamanal EcoMagazin
... mai mult ... [1]