Testari
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Testari Poligraf
Ce este POLIGRAFUL…
“Detectorul de minciuni” (termen de larga circulatie), desemneaza, de fapt, aparatura poligraf de inregistrare a unor reactii psihofiziologice si anume: respiratia, tensiunea arteriala, pulsul si RED, caracteristice starilor de tensiune emotionala.
Testul poligraf este calea cea mai sigura pentru sondarea simularii, deoarece exploateaza aceasta posibilitate stiintifica de a inregistra modificarile fiziologice ale subiectilor testati, concomitent starilor emotionale corelate cu negarea adevarului si starea de frica resimtita de infractor fata de posibilitatea demascarii sale.
Poligraful nu inregistreaza minciuna ca atare, ci modificarile fiziologice ale organismului in timpul variatelor stari emotionale care insotesc simularea. Constiinta vinovatiei, mobilizatoare a unei stari emotive care poate fi mascata cu dificultate, il determina pe subiect sa reactioneze emotional, ori de cate ori i se prezinta un obiect sau i se adreseaza o intrebare in legatura cu infractiunea comisa. O minciuna spusa constient, pe langa efortul mental pe care-l necesita, produce si o anumita stare de tensiune emotionala.
Persoana vinovata reactioneaza cand minte, deoarece intrebarile relevante ale testului provoaca emotii sau trairi care au existat in momentul comiterii infractiunii.
POLIGRAFUL este un instrument care nu determina acuratetea sau validitatea testelor. Acestea se bazeaza in intregime pe competenta examinatorului(a psihologului).
În România testarea poligraf este benevolă, se efectuează numai cu acordul scris al persoanei, refuzul examinării nu incumbă efecte juridice.... mai mult...[1]
Testari psihologice
Realizate la standarde calitative inalte, cu instrumente psihologice avizate de Colegiul Psihologilor din Romania.
In conformitate cu Legea 319/14.07.2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca si a Normelor Generale de Protectia Muncii, orice angajator este obligat sa angajeze doar persoane care in urma controlului medical si a verificarii aptitudinilor psihoprofesionale, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o exercite.
EXAMINARI PSIHOLOGICE IN DOMENIUL PROTECTIEI MUNCII
- Examinari psihologice si evaluari la angajare
- Examinari psihologice si evaluari periodice (mentinere in functie, promovare)
- Examinari psihologice si evaluari la solicitarea angajatorului
- Examinari psihologice pentru autorizarea exercitarii meseriilor si profesiilor cu grad mare de risc si periculozitate (electricieni, fochisti, lucrul la inaltime, conditii de izolare, persoane cu functii de decizie, cadre didactice, functionari publici etc.)
Potrivit legislatiei in vigoare, orice candidat la obtinerea permisului de conducere auto, atunci cand se inscrie la scoala de soferi, are obligatia sa prezinte avizul psihologic obtinut in urma examinarii de specialitate.
EXAMINARI PSIHOLOGICE IN DOMENIUL TRANSPORTURILOR - autorizare si aprobare a Ministerului Transporturilor in vederea efectuarii examinarilor psihologice pentru conducatorii auto profesionisti sau personalului cu functii de siguranta circulatiei
- Examinare psihologica a persoanelor care solicita permis de conducere (categoriile A, B, C, D, E); examinari psihologice periodice pentru conducatori auto (transport international, intern, taxi)
- Examinare psihologica pentru atestate profesionale, angajari, coordonator activitate transport, instructor auto, profesor legislatie rutiera)