Termometru
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Despre termometru
Termometrul, instrument folosit la masurarea temperaturii. Cel mai des folosit tip de termometru este cel cu mercur, care este alcatuit dintr-un capilar de sticla cu diametrul uniform care este deschis intr-un balon um-plut cu mercur la un capat. Ansamblul este inchis pentru a asigura o stare partiala de vid. Daca temperatura creste, mercurul se ridica in capilar. Temperatura poate fi apoi citita de pe o scala adiacenta. Mercurul este des folosit pentru masurarea temperaturilor obisnuite; alcoolul, eterul si alte lichide sunt si ele folosite in termometre.
Inventia termometrului ii este atribuita lui Galileo Galilei, desi termometrul etans nu a fost inventat decat abia in 1650. Termometrele moderne cu alcool si mercur au fost inventate de fizicianul german Gabriel Fahrenheit, care a propus de asemenea si prima scala termometrica larg folosita, ce-i poarta numele, in care 32 F este punctul de inghetare al apei si 212 F este punctul de fierbere al acesteia la o presiune atmosferica normala. Dupa aceea au mai fost propuse multe alte scari; in cea centi-grada (a lui Celsius), folosita in majoritatea lumii, punctul de inghet se afla la 0 C, iar cel de fierbere la 100 C. ...mai mult[1]
Tipuri de termometre:
Cel mai des folosit tip de termometru este cel cu lichid. Este alcatuit dintr-un capilar de sticla cu diametrul uniform care este deschis la un capat intr-un balon. Ansamblul este inchis pentru a asigura o stare partiala de vid. Daca temperatura creste, lichidul se ridica in capilar. Temperatura poate fi apoi citita de pe o scala adiacenta. Mercurul este des folosit pentru masurarea temperaturilor obisnuite; alcoolul, eterul si alte lichide sunt si ele folosite in termometre.
Termometrele obisnuite masoara temperatura folosindu-se de dilatarea lichidelor: cu cat temperatura este mai mare, cu cat lichidul se dilata mai mult si creste valoarea indicata.
Mercurul este folosit la termometre datorita proprietatilor sale deosebite. Poate masura o gama larga de temperaturi, de la –40 la 356˚C, si pana la 570˚C sub presiune, in stare lichida. Se dilata regulat, proportional cu schimbarile temperaturii absolute. Functioneaza bine in tuburi capilare, pe care nu le ,,uda” si e usor de obtinut in forma pura. Alte substante folosite sunt: alcoolul, care poate fi utilizat la temperaturi mai joase decat mercurul (-80˚C) si pentanul (C5H12 – alcan) ce poate fi intrebuintat pana la -200˚C.
Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat ingust) la baza tubului astfel incat lichidul nu revine in rezervor imediat dupa efectuarea masuratorii. Termometre de maxim si minim inregistreaza cele mai ridicate, respectiv cele mai scazute temperaturi. Sunt adesea combinate intr-un singur termometru de maxim si minim.
Termometrul de maxim cu inregistrare automata al lui Daniel Rutherford (inventat in 1794) consta ...mai mult[2]
Breviar
- Temperatura- o masura a cat de cald sau de rece este un obiect. Indica viteza cu care atomii ce alcatuiesc o substanta se misca. Odata cu incalzirea viteza aceastora creste. Oamenii de stiinta spun ca, la o temperatura extrem de scazuta, numita zero absolut, atomii sau moleculele si-ar inceta miscarea.
- Zero absolut- cea mai scazuta temperatura ce se poate obtine in mod teoretic (≈ -273,15˚C). Reprezinta baza scarii temperaturii absolute, masurata in Kelvin (K)-zero absolut = 0 K. Nimic nu poate fi racit atat de mult, chiar daca o temperatura de 0,000007 K a fost obtinuta.
- Scara termodinamica- scara de temperatura folosita de oamenii de stiinta - masoara temperatura absoluta (T). Mai e denumita si scara Kelvin – a fost propusa in 1848 de cercetatorul englez Lord Kelvin. Gradatia incepe de la 0 K si nu are valori negative. 15973dnb45bib4t
- Kelvin- este unitatea de masura in sistem international (S.I.) a temperaturii termodinamice. – a 273,15-a parte din intervalul de temperatura cuprins intre zero absolut si punctul triplu al apei.