Tentatii
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
MARILE TENTAŢII
Fumatul, alcoolul, drogul, sexul, etc.
Fiecare fiinţă umană are tendinţa de a face ceva în orice clipă, de a ieşi în evidenţă. Preadolescentul manifestă şi nevoia de participare la un grup, fie el formal sau nonformal, în care să fie o persoană asemenea dar diferită în acelaşi timp de toţi ceilalţi. Adolescentul simte nevoia să fie “cel mai ….” din grup. Acum el poate să cedeze marilor tentaţii: fumatul, alcoolul, tutunul, sexul, etc. părinţii şi profesorii pot să îl ajute să reziste acestor tentaţii. E bine să ştim că interdicţiile neexplicate au cel mai mic succes.... mai mult...[1]
- Chestionare psihologice: Rezistati micilor tentatii ale vietii?... mai mult...[2]
Tentatia seductiei
- Pentru un trup de vis, o piele moale, catifelata si parfumata, un par stralucitor si sanatos, putem sa recurgem oricand cu cea mai mare incredere la varietatea de uleiuri care ne tenteaza prin ingrijirile parfumate si hidratante pe care le ofera.
Uleiuri pentru un par sanatos
In tratamenul parului uscat combinatia de uleiuri este ideala si ofera rezultate deosebit de bune. Aveti nevoie de:
• cinci linguri de ulei de masline
• trei linguri de ulei de floarea soarelui
• trei linguri de ulei de ricin
• o lingurita de ulei de trandafir
Amestecati uleiurile si aplicati cu ajutorul unor dischete demachiante pe toata lungimea parului, masand la radacina. Acoperiti parul cu o punga si apoi infasurati in prosop pentru ca uleiurile sa isi faca efectul in profunzime. mentineti timp de o jumatate de ora si apoi spalati-va cu samponul vostru obisnuit. Acest tratament se aplica odata sau de doua ori pe luna.
Uleiuri pentru un par plin de viata
Daca parul vostru este lipsit de stralucire tot cu ajutorul uleiurilor se poate prepara o lotiune care ii va reda aspectul sanatos si vitalitatea.
Aveti nevoie de:
• doua linguri de ulei de rozmarin
• doua linguri de ulei de levantica
• o lingura de zeama de lamaie
Acest amestec se adauga la 0,5 litri de apa plata, se agita si se foloseste dupa fiecare spalare. Mentineti cincisprezece minute si apoi clatiti.
Uleiuri pentru corp
Pentru o piele catifelata puteti sa adaugati in apa de baie ulei esential de iasomie sau de trandafir si chiar sa va ungeti picioarele sau portiunile mai uscate cu ulei de masline, mentineti o jumatate de ora si apoi va spalati. De asemenea se poate adauga uleiul in crema pentru corp pentru a o hidrata cat mai puternic si a-i reda aspectul sanatos.
Ulei pentru picioare
Se apropie vara si in curand vom trece la sandale asa ca trebuie sa ne ingrijim atent de aspectul picioarelor. Ideale pentru picioare sunt baile in apa de 37 de grade in care sa adaugati ulei de menta si de levantica. Nu numai ca inmoaie si catifeleaza pielea dar si relaxeaza picioarele obosite.... mai mult...[3]
Tentatia de a insela
L-ai inselat pe iubitul tau si te simti vinovata? Nu te mai simti bine? Ti-e frica?
Inainte de orice vreau sa clarific ca subiectul meu de azi nu se refera la acei oameni care, din cauza educatiei, experientelor, caracterului, nu reusesc sa mentina o relatie fidela. Sunt anumiti oameni care se pare ca asa sunt croiti si nu avem ce sa facem decat sa NU ne indragostim de ei.
De relatia noastra de cuplu trebuie sa avem mare grija. Trebuie sa fim atenti la tot ce se intampla, la ce apare, la ce dispare. Sunt anumite lucruri care, asa cum v-am spus mai de mult, se aduna ca picaturile de apa si, cand ajungem la ultima picatura, nu mai avem cum sa dam inapoi si sa reparam ce am gresit zi de zi. Atunci este momentul in care avem intr-adevar o problema.
Aceasta problema poate sa apara din mai multe cauze (neintelegere, gelozie, lipsa de interes, lipsa de comunicare, lipsa de sex). In aceste momente in care ajungem la o situatie critica, cuplul devine foarte fragil si orice il poate darama.
O aparitie proaspata, o imagine curata, noua, care ne arata o realitate total diferita decat cea pe care o traim noi in momentele in care relatia este fragila si noi suntem nemultumiti poate sa fie pentru noi o scapare: dispar toate aceste probleme si, desi iubim persoana care ne sta alaturi, ne simtim atrasi de aceasta aparitie noua. Ce facem? Cum sa disparem de pe pamant si sa ne ascundem? Cum sa ne reprimam ceea ce simtim?
Eu personal cred ca, in momentul in care suntem atrasi de altcineva decat perechea noastra, situatia este foarte grava si de cele mai multe ori suntem deja in fata unei relatii esuate. Partenerul nu mai are atunci cum sa reconstruiasca to ceea ce s-a pierdut.
Consider ca in aceste cazuri daca se ajunge la un adulter, nu este vinovata doar partea care a inselat, ci si partea care a fost inselata. Nu vorbesc neaparat de actiunea de a insela in sine, ci de ceea ce simtim, sentimentul care bineinteles apare din cauza ca exista o problema majora la ambii parteneri. De asemenea, cred ca in clipa in care ne-a trecut prin cap sa fim cu altcineva, chiar daca nu am facut nimic altceva decat sa ne gandim la ceea ce se poate intampla, noi deja am tradat! Iubirea persoanei de langa noi, increderea sa, toata viata impreuna...
Este datoria noastra sa avem grija de persoana care ne este alaturi si sa o iubim, sa-i oferim tot ceea ce este necesar ca sa nu se intample niciodata ca o aparitie proaspata sa strice totul. Asta inseamna sa fim noi mereu proaspeti pentru perechea noastra, sa stim sa ne reinventam mereu.
Daca esti o persoana care iubeste, care nu inseala, nu cauta decat linistea in cuplu, dar lucrurile au scapat de sub control si ai avut parte de o aparitie proaspata (asa cum am numit-o mai sus) si ai ajuns sa te gandesti la o alta persoana, nu cred ca trebuie sa te simti vinovat. Instinctele nu ne inseala si daca asa simti, inseamna ca exista un motiv anume pe care TU trebuie sa-l gasesti ca sa poti sa repari ceea ce nu mai merge in cuplul tau; daca se mai poate repara ceva, daca nu e deja mult prea tarziu... ... mai mult...[4]
Tentatiile lesbiene
Tentatiile lesbiene - de ce vor femeile sa faca sex cu alte femei?
Fascinatia barbatilor pentru cuplurile de lesbiene este arhicunoscuta si exploatata mediatic. Cine poate uita sarutul dintre Britney si Madonna sau declaratiile picante facute de Pink, sau de Christina Aguilera?
Revistele pentru barbati au cel putin cate un pictorial cu lesbiene pe numar si 99% din ei o sa-ti spuna ca isi doresc sa faca sex cu doua femei sau macar sa priveasca doua femei in actiune.
Despre cuplurile de homosexuali nu prea vorbesc, insa, nici femeile, nici barbatii. Nici statisticile care sa rezume daca femeile vor sa vada doi barbati impreuna nu sunt prea multe. Asa ca, sa revenim la femei.
Studiile recente arata ca mai mult de jumatate din ele isi doresc sa incerce macar o data sexul cu alta femeie si multe ajung chiar sa se ingrijoreze din acest motiv si sa-si puna probleme in privinta identitatii lor sexuale.
Cele care duc aceasta teama la extrem pot incepe sa afiseze o aversiune ostentativa fata de acest gen de relatii (nu suporta nici macar un compliment nevinovat sau o atingere non-sexuala din partea unei alte femei), pentru a nu ridica banuieli.
De fapt, aceste fantezii sunt cat se poate de normale pentru o femeie heterosexuala. Intimitatea dintre fete este, inca din copilarie, mult mai mare decat intre baieti: dorm in acelasi pat, isi fac masaj una alteia, isi fac confesiuni picante, se vad adesea in tinute foarte sumare.
Multe fete au incercat in adolescenta cel putin un sarut cu o alta fata.
In plus, homosexualitatea feminina este mai acceptata de societate, poate fi usor incadrata la capitolul "experimente" si poate exista in paralel cu o relatie heterosexuala.
In schimb, pentru un barbat, recunoasterea unor tendinte homosexuale implica, in marea majoritatea situatiilor, schimbarea radicala a stilului de viata.
Tocmai gratie acestei acceptari din partea societatii, imaginile cu lesbiene apar mult mai des in jurul nostru si nu doar in publicatiile pentru adulti.
Daca ai ocazional fantezii (sau chiar experiente) erotice cu alte femei, acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze. Nu inseamna ca esti lesbiana.
Daca ai fi, aceste dorinte ar depasi sfera sexului si ti-ai dori o relatie totala cu alta femeie (legatura emotionala, viata de cuplu). In plus, lesbienele spun ca au stiut inca din adolescenta care este orientarea lor reala, chiar daca au ascuns acest lucru.
Altele au adoptat acest stil de viata in urma unor dezamagiri in relatiile cu barbati sau a unor abuzuri sexuale.
In cazul in care iti doresti o astfel de experienta, e bine sa cauti pe cineva in aceeasi situatie ca si tine, adica doar in cautare de experimente si nimic mai mult.
O relatie sexuala cu o lesbiana convinsa poate aduce complicatii emotionale de care nu ai nevoie. Anunturile pe net iti pot aduce o partenera de distractie, dar prezinta si un risc: in spatele lor se ascund de multe ori barbati, sau cupluri si te poti trezi in situatii penibile.[5]
Tentatia lucrurilor interzise
- 'Sa citesti documente secrete, sa te uiti prin sertarele altora, sa ai o aventura…
Fiecare om are ganduri, vise, fantezii, emotii secrete – nebanuite, greu descifrabile, originale etc. Dar de ce secrete? Pentru ca nu le-a dezvaluit nimanui… Nici prietenilor, nici mamei, nici colegilor… Ar vrea, poate, dar se si teme putin. Ce o sa creada lumea? V-a trecut vreodata prin minte sa va inselati partenerul?
Dar sa ii dati o palma sefei dvs. cand va critica pe nedrept de fata cu toata lumea? Ati avut vreodata ganduri de sex salbatic? Sau de divort? Sau de a pleca de acasa, in lumea larga, si de a lasa totul balta? Si nu cumva visati la mancare tocmai cand sunteti la dieta? De ce vreti sa faceti sex cand toti va spun ca nu este barbatul potrivit, ca trebuie sa aveti rabdare? De ce vreti sa iesiti in oras cand a doua zi aveti examen? Cu cat sunt mai multe emotii implicate, cu atat mai multa placere rezulta. Lucrurile pe care nu le poti avea sunt cele pe care ti le doresti cel mai mult. Stiti ca nu puteti avea o relatie cu colegul de birou pentru ca este insurat – dar tentatia exista, nu? De ce mintea omeneasca este atrasa de lucrurile interzise?
Toti oamenii au impulsuri „intunecate". Nimeni nu se simte confortabil cu ele. Dar tentativele de a le suprima ne pot face mai vulnerabili la ganduri interzise – si mai putin capabili sa le gestionam. De cand e lumea, am fost fortati sa ne confruntam cu partea intunecata a imaginatiei: ganduri atat de libere, atat de impotriva regulilor sociale si a propriilor noastre principii, incat uneori am fost extrem de surprinsi de propria noastra persoana. Psihologii spun ca, in ciuda unui sine inocent, bun, pe care il afisam in fata celorlalti, inca avem vise neverbalizate si ganduri de nementionat.
Cine le produce? Ele sunt de fapt adevaratul nostru eu? Ar trebui sa le oprim? Cum sa facem asta? Cand un gand depaseste linia de bun simt si cum ar trebui gestionat? Cunoastem pericolele negarii, dar este bine sa intelegem si sa acceptam partile mai putin placute din noi. Sociologul Pepper Schwartz, care a studiat fanteziile sexuale si sexualitatea umana, a constatat ca sentimentul fiecarei persoane care gandeste „interzis" este „eu sunt unul din ciudatii aia despre care citesc in ziare?".
Unii psihologi spun ca aceste ganduri interzise reprezinta partea procesului mintii de testare si reconfirmare a regulilor interne. Conflictele interioare intre ce ai voie si ce nu, confruntarea mintii umane cu sinele inconstient poate da nastere unor tulburari psihice daca interdictia sociala actioneaza foarte puternic. Se spune ca, mai devreme sau mai tarziu, realitatea te face atent, iar mintea „da inapoi". Prezenta pacatului intra in natura umana inca de la Geneza, nu-i asa?
De la Adam si Eva, tentatia a fost mai puternica decat regula. Adam a primit libertate totala, cu exceptia unui singur lucru: sa muste din marul care creste in pomul cunoasterii binelui si raului, pentru ca va pacatui. Ce-a facut el? Tocmai asta ! Tentatia fructului oprit exista in fiecare dintre noi… De aceea, in majoritatea dintre noi are loc urmatorul conflict: sa imi urmez partea care ma indeamna sa fac lucruri nu tocmai ortodoxe sau sa fiu corect, just, adaptat la norma?
S-a observat ca persoanele care au crescut intr-o atmosfera traditionala, conservatoare, cu reguli rigide sunt mai predispusi la conflicte interioare generatoare de nevroze decat persoanele care au crescut intr-o atmosfera mai libera, de incurajare a exprimarii necenzurate. [6]