Tapet

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Istoria Tapetului

Model tapet clasic
Model tapet clasic

Putem spune ca tapetul a aparut de fapt in China, mai intai pentru ca locuitorii acestei tari au fost cei care au inventat hartia, si apoi pentru ca tot ei au fost primii care au inceput sa lipeasca pe pereti hartie de orez (aproximativ in anul 200).

In 105, la curtea imparatului chinez Ts'ai Lun s-a inventat o modalitate de a fabrica hartie din resturi textile.

Undeva pe la mijlocul secolului al VIII-lea, cativa prizonieri chinezi care cunosteau tainele prepararii hartiei, au dus cunostintele lor la arabi, care, in schimb, au raspandit modul de fabricare in toata zona orientului mijlociu. Pana in secolul al X-lea, arabii au reusit sa inlocuiasca fibrele textile cu lemn sau bambus, creand o foaie si mai fina de hartie. Acum, aceasta deja era mult mai buna din punct de vedere calitativ.

In timpul secolului al XII-lea, tehnica fabricarii hartiei s-a raspandit si in Europa. Primele bucati de hartie imprimate reprezentau suveniruri religioase, cunoscute astazi cu numele de helgen. Cea mai veche, despre care se stie astazi, este o ilustratie a Fecioarei Maria, dateaza din anul 1418 si se afla la Biblioteca Regala din Bruxel.

Tipul de imprimare aplicat in acest caz este foarte posibil sa fi fost folosit si de chinezi, inca din secolul al V-lea.

Jean Bourdichon a pictat 50 de role de hartie cu ingeri, pe un fundal albastru, pentru Louis al XI-lea, in 1481. Regele ordonase crearea unui tapet portabil pentru ca dorea sa il duca cu el dintr-un castel la altul.

Au mai fost si alte comenzi de acest gen, care au venit din partea unor oameni instariti, insa nu se poate spune ca tapetul a existat cu adevarat inainte de inventarea tiparnitei, in sensul in care il stim astazi.

Primul fragment de tapet fabricat in Europa, care mai exista si astazi, s-a gasit pe ...mai mult [2]

Tapetul, din nou in trend

Tapet Modern
Tapet Modern

Abandonat si ignorat cu buna stiinta de catre toti designerii de interior, tapetul este astazi cel mai nou trend in amenajarea si look-ul apartamentelor moderne.

Moda peretilor uni va fi inlocuita rapid de tapetul viu colorat cu elemente florale sau geometrice.

Istoria se repeta

De la tapet la vopsea si de la vopsea la tapet, istoria designului interior a oscilat intre cele doua mari rivale. Moda tapetului a atins apogeul in anii 60-70, dar a apus la mijlocul anilor 80, cand s-a demonstrat ca vopseaua este mult mai usor de aplicat, este mai ieftina si protejeaza mai bine suprafetele, desi nu ofera atitudine. Dar tapetul a reinviat. Cu o tehnologie de aplicare aproape la fel de usoara ca cea a vopselei, noul tapet va imbraca si personaliza nu doar peretii, ci intreaga casa.

Sfaturi practice

Inainte de a pleca la cumparaturi, trebuie sa va decideti daca va doriti un tapet monocrom sau unul imprimat. Daca alegeti prima varianta, atunci ...mai mult[4]

Avantaje si dezavantaje

In magazinele de specialitate se gaseste o gama larga de tapete simple sau cu desene colorate sau in relief, pe diferite suporturi, lavabile, semilavabile, etc.

Avantajele tapetului:

- se aplica pe orice suport ca: tencuieli, suprafete vopsite, panouri prefabricate, beton, caramida, beton celular, chirpici finisati cu baza de lut, etc.;

- operatia de aplicare este relativ usoara, nu necesita o indemanare deosebita si nici materiale costisitoare;

- se intretin usor. Tapetele de hartie nu se pot spala cu apa, se sterg doar cu carpa curata sau perii moi. Tapetele semilavabile se pot sterge cu carpa umezita, iar tapetele lavabile se curata usor prin spalare cu apa si detergenti; din considerentul ca detergentii sunt agresivi, recomandam mai bine sa se curete cu apa amestecata cu amoniac: la 1 l de apa 1 lingurita de amoniac praf sau lichid.

- intretinute corespunzator, tapetele rezista timp indelungat, circa 15-20 de ani, pastrandu-si nealterate culoarea si aspectul.

- poate fi indepartat cu usurinta, cand se doreste acest lucru, suportul respectiv permitand fie aplicarea unui alt tapet, fie o zugravire sau chiar vopsire. - au un aspect frumos si sunt relativ ieftine. In plus, aplicarea lor nu produce atata deranj in gospodarie cat se face cu ocazia zugravelilor clasice, lucru deloc neglijabil.

- un amanunt trebuie retinut insa: tapetele, indiferent daca sunt lavabile sau semilavabile, nu se aplica in incaperi cu o umiditate crescuta.

Dupa cum am mai spus, in magazine se gaseste o gama variata de tapete de diferite tipuri si culoti, insotite de cele mai multe ori de notite tehnice in care sunt trecute caracteristicile lor.


Dezavantajele tapetului

- tapetele de hartie nu sunt rezistente la apa, se pot rupe usor, in timpul fixarii pe suport; cer atentie datorita umezirii produse de clei.

- prin tapete de panza se fixeaza praful de suport si la anumite intervale trebuie demontate si curatate prin spalare.

- tapetele semilavabile incetinesc ritmul de aerare a peretilor.

- tapetele lavabile, indiferent de suport, nu pot fi lipite decat pe suporturi perfect uscate, de fapt, aceasta recomandare este valabila pentru orice tip de tapet. Se lipesc mai greu mai ales marginile fasiilor datorita greutatii si a peliculei de material plastic.

- se pot produce mai usor diferite ciuperci pe suportul acoperit cu tapet semilavabil sau lavabil.

Tapetele, indiferent de suport, culoare, nu se lipesc la exterioare si se evita la interioarele cu multi vapori de apa, de exemplu bai sau bucatarii.[5]

Aplicarea corectă a tapetului

Aplicarea tapetului este mai simplă decât s-ar crede, cu condiţia să se ţină seama de câteva sfaturi utile. Pentru începători este valabilă următoarea regulă: cumpăraţi tapet superlavabil (care se poate zugrăvi), acesta trece cu vederea micile imperfecţiuni de aplicare. Şi gândiţi-vă că: patru mâini fac treabă mai bună decât două.

1. Calculaţi câte suluri de tapet vă trebuie. Adăugaţi în mod preventiv metraj suplimentar, pentru a putea corecta micile greşeli de aplicare.

2. Baza pentru tapet ar trebuie să fie uscată, curată şi uniformă. Rezultatul final va fi mai bun dacă în prealabil lucraţi atent la îndepărtarea tapetului vechi, la egalizarea denivelărilor cu material de şpăcluit pentru umpluturi.

3. După ce aţi pregătit baza, croiţi fâşiile de tapet. Important: adăugaţi aproximativ zece centrimetri în plus la lungimera necesară a fâşiilor Veţi economisi timp dacă veţi folosi prima fâşie drept tipar pentru următoarele.

4. Amestecaţi şi lăsaţi să se îngroaşe adezivul conform indicaţiilor producătorului. Aşezaţi benzile de tapet cu spatele în sus pe masa de lucru. Apoi aplicaţi adezivul saturat şi uniform din mijloc spre capete şi potriviţi marginile fâşiilor. Pregătiţi numai atâtea benzi de tapet, câte puteţi prelucra în următorul sfert de oră, altfel adezivul se usucă prea repede (respectaţi indicaţiile producătorului).

5. Înainte de aplicarea primei benzi vă recomandăm să vă procuraţi un fir cu plumb, un boloboc sau o nivelă cu laser. Aceasta uşurează alinierea şi împiedică aplicarea strâmbă pe pereţii cu denivelări. Presaţi cu grijă tapetul pe perete şi şi neteziţi-l din mijloc spre exterior cu o perie de tapet. Celelalte benzi vor fi aplicate cap la cap, uşor suprapus în continuare. [6]

Tipuri de tapet

]

Cu modele geometrice, cu imprimeuri florale, cu dungi in diferite culori sau cu imagini din natura, tapetul este elementul „la moda” in design-ul interior. Una dintre cele mai reprezentative idei de amenajare a interiorului este asocierea dintre clasic si modern.

Pentru o locuinta care sa surprinda, optati pentru un tapet cu imprimeu clasic asezat intr-un spatiu interior cu mobilier modern.

Tapetul din hartie poate fi folosit in cazul in care doriti sa oferiti spatiului interior un aspect vesel.

De asemenea, tapetul din fibra de hartie' poate fi vopsit si revopsit de 2-3 ori in culorile pe care le doriti.

Tapetul lavabil este avantajos deoarece poate fi aplicat usor si repede indiferent de tipul de perete. Tapetul lavabil este foarte rezistent si poate fi folosit in bucatarie si chiar in amenajarea dormitoarelor. Inaintea aplicarii tapetului, indreptati peretii locuintei deoarece diferitele tipuri de tapet existente nu acopera imperfectiunile.

Tapetul textil este indicat in cazul in care doriti sa creati ideea de spatiu si sa oferiti locuintei un aspect luxos.

Tapetul din fibre naturale (sticla, lemn, panza de sac, rafie etc.) este ideal pentru design-ul interior, dar pentru montarea acestuia este nevoie de specialisti in domeniu. Din punctul de vedere al intretinerii, acest tip de tapet este extrem de costisitor.

Tapetul decorativ este unul dintre cele mai folosite idei de amenajare a locuintei, dar si a biroului. Din categoria tapetului decorativ fac parte tapetul imprimat mecanic si tapetul imprimat natural care incanta prin diversitatea modelelor si culorilor.[8]

Unelte personale
Trusa de unelte