Stomatologic
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Istoria stomatologiei
Stilul de viata excentric al lui Ludovic al XIV-lea si-a pus amprenta asupra societatii pariziene, contribuind intrucatva la dezvoltarea stomatologiei.
Pentru a avea trecere la curte si in societale, trebuia sa arati bine.
Cererea de dinti falsi, purtati doar pentru a face impresie, a dus la aparitia unui nou tip de chirurgi: dentistii care lucrau pentru o clientele de lux. Pierre Fauchard, cel mai de seama dentist din Paris, invatase secretele chirurgiei pe navele franceze. Ii critica aspru pe chirurgii care lasau extragerea dintilor pe seama nepriceputilor barbieri sau a sarlatanilor. Fauchard a fost primul chirurg stomatolog, nume pe care si l-a dal el insusi.
Punand capat obiceiului de a tine ascunse tainele meseriei, Fauchard a scris in 1728 o carte in care dezvaluia toate procedurile pe care le cunostea. De aici renumele de „parinte al stomatologiei”.
A fost cel dintai care si-a invitat pacientii sa sada pe un scaun stomatologic, si nu pe podea. Desi a inventat cinci instrumente pentrt extragerea dintilor, Fauchard nu a fost un „scotator de dinti”. A mai conceput o freza stomatologica, a inventat metode de astupare a cariiloi dentare, a invatat sa umple canalul radicular si sa fixeze un dinte artificial pe radacina. Protezele dentare facute de el erau din fildes, cioplit si erau prevazute cu un arc ce punea proteza superioara la locul ei. Fauchard a facut din stomatologie o profesie. Prestigiul i-a crescut, ajungand cunoscut pana dincolo de Atlantic....mai mult[1]
Tratamente stomatologice fara durere
Inhalosedarea cu protoxid de azot.
Este denumirea unei noi tehnici de anestezie in stomatologie, folosita in SUA si in Europa. Dar si in unele cabinete din Romania. Dentistii o recomanda tuturor, dar mai ales micutilor pacienti si adultilor care, din cauza fricii de cleste si de freza, amana tratamentele stomatologice.
"Pentru prima data in Romania este utilizata o tehnica revolutionara care presupune doar trei operatiuni: calmarea pacientului prin inhalarea unui amestec de protoxid de azot si oxigen (gaz folosit in operatiile stomatologice in Statele Unite ale Americii si in multe tari vest-europene), efectuarea tratamentului stomatologic fara durere operatorie si eliminarea oricarui disconfort fizic creat prin utilizarea anesteziei locale clasice. Noutatea acestui tratament consta in folosirea protoxidului de azot, un gaz care, combinat cu oxigenul, are un efect ...mai mult[3]