Retrocedare
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Retrocedare
Câteva informaţii şi proceduri noi, în urma apariţiei OU 81/2007
1. Dacă persoana deţine Titlul de Despăgubire şi Atestatul de Acţionar, atunci are următoarele posibilităţi :
dacă doreşte bani - începand cu data de 1 octombrie 2007 poate să facă opţiunea pentru bani la ANRP (Calea Floreasca nr.202, Bucureşti).
dacă doreşte acţiuni : ori face opţiunea la ANRP pentru a rămâne pe acţiuni, ori nu-şi exprimă opţiunea şi, după 6 luni, rămâne automat pe acţiuni.
dacă doreşte să facă opţiune pentru bani si pentru actiuni : trebuie să meargă, tot începând cu 1 octombrie la ANRP, pentru a face opţiunile.
2. Dacă persoana are Titlul de Despăgubire şi nu a primit Atestatul de Acţionar, atunci trebuie să meargă la Depozitarul Central (pe str. Făgăraş nr. 25, Bucureşti) şi să ceară un extras de cont.
3. Dacă persoana are dosar trimis de Primărie, atunci se adresează ANRP (Calea Floreasca nr. 202, Bucureşti ; tel. 021/2315421, 2315422, 2315423, 2315424, 2315425).
Instituţii implicate în circuitul procedural
• Primăriile şi prefecturile locale
• Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) – instituţie aflată în subordonarea Ministerului Economiei si Finantelor
• REGISCO S.A. – organism independent abilitat să elibereze atestat de acţionar
• Fondul Proprietatea S.A. – societate de investiţii financiare
Procedura rezolvării cererilor de retrocedare
Notă : Data limită de depunere a dosarelor pentru retrocedarea proprietăţilor a fost decembrie 2005.
1. Deciziile /dispoziţiile emise de entităţile investite cu soluţionarea notificărilor, a cererilor de retrocedare sau ordinele conducătorilor administraţiei publice centrale investite cu soluţionarea notificărilor şi în care s-au consemnat sume care urmează a se acorda ca despăgubire, însoţite, după caz, de situaţia juridică actuală a imobilului obiect al restituirii şi întreaga documentaţie aferentă acestora, inclusiv orice înscrisuri care descriu imobilele construcţii demolate depuse de persoana îndreptăţită şi/sau regăsite în arhivele proprii, se predau Secretariatului Comisiei Centrale, pe bază de proces verbal.
2. Notificările formulate potrivit prevederilor Legii nr. 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, care nu au fost soluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se predau Secretariatului Comisiei Centrale, pe bază de process verbal. Ele vor fi însoţite de deciziile/dispoziţiile emise de entităţile învestite cu soluţionarea notificărilor, a cererilor de retrocedare sau ordinelor conducătorilor administraţiei publice centrale, conţinând propunerile motivate de acordare a despăgubirilor.
3. În cazul despăgubirilor acordate potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care fostul proprietar sau moştenitorii acestuia nu acceptă sau nu pot primi teren în natură, pe alt amplasament, Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor Fondului Funciar va înainta Secretariatului Comisiei Centrale, pe bază de proces-verbal, întreaga documentaţie care a stat la baza validării cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.
4. Deciziile/dispoziţiile sau ordinele conducătorilor administraţiei publice centrale, prevăzute la punctele anterioare, obiect al unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, vor fi predate după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârilor judecătoreşti.
5. După primirea dosarelor prevăzute la punctele 1-3, pe baza situaţiei juridice a proprietăţii pentru care s-a propus acordarea de despăgubiri, Secretariatul Comisiei Centrale procedează la analizarea dosarelor în ceea ce priveşte verificarea legalităţii respingerii cererii de restituire în natură.
6. După analizarea dosarelor, Secretariatul Comisiei Centrale va proceda la centralizarea dosarelor în care, în mod întemeiat, cererea de restituire în natură a fost respinsă, după care acestea vor fi transmise evaluatorului sau societăţii de evaluatori desemnate în mod aleatoriu de către Comisia Centrală, în vederea întocmirii raportului de evaluare.
7. Ordinea în care vor fi soluţionate dosarele va fi stabilită prin decizie a Comisiei Centrale. Decizia va fi afişată la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin grija Secretariatului Comisiei Centrale.
8. După primirea dosarului, evaluatorul sau societatea de evaluatori desemnată va efectua procedura de specialitate şi va întocmi raportul de evaluare. Acest raport va fi trimis Comisiei Centrale. El va conţine cuantumul despăgubirilor în limita cărora vor fi acordate titlurile de despăgubire.
Dacă pentru întocmirea raportului de evaluare este necesară o lucrare la faţa locului, evaluatorul desemnat va convoca persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, arătând zilele şi orele când începe şi continuă lucrarea. Convocarea va fi remisă persoanei îndreptăţite cu cel puţin 5 zile înaintea efectuării lucrării de evaluare. La calculul termenului nu se socotesc ziua primirii convocării şi nici data stabilită pentru efectuarea lucrării de evaluare. Confirmarea de primire va fi alăturată lucrării evaluatorului.
Persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri sunt obligate să dea evaluatorului, la solicitarea acestuia, orice lămuriri în legătură cu obiectul lucrării. Ele vor prezenta evaluatorului orice înscrisuri pe care le posedă, de natură a furniza acestuia informaţii privind valoarea imobilului obiect al lucrării.
La data stabilită pentru efectuarea lucrării de evaluare şi pe tot parcursul desfăşurării procedurii de specialitate, persoanele îndreptăţite solicitante pot fi asistate de un evaluator ales şi remunerat de către acestea. Dacă evaluatorii au păreri diferite, lucrarea trebuie să cuprindă părerea motivată a fiecăruia.
Raportul de evaluare al evaluatorului desemnat va fi comunicat de către acesta atât Comisiei Centrale, cât şi persoanelor îndreptăţite solicitante. În măsura în care acestea din urmă formulează obiecţiuni, evaluatorul este dator să răspundă la acestea. Obiecţiunile formulate şi răspunsul la aceste obiecţiuni al evaluatorului desemnat vor fi comunicate în mod obligatoriu şi Comisiei Centrale.
Evaluatorii desemnaţi sunt datori să se înfăţişeze înaintea Comisiei Centrale spre a da lămuriri ori de câte ori li se va cere.
Dacă Comisia Centrală nu este lămurită prin evaluarea făcută, poate decide efectuarea unei noi expertize.
9. În baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.
10. Deciziile prin care se dispune emiterea titlurilor de despăgubire pot fi individuale. Acestea se referă la o singură persoană despăgubită. Titlurile de despăgubire pot fi cumulate. În acest caz, ele se referă la mai multe persoane despăgubite şi au la bază o listă alfabetică a titularilor de drept.
11. Deciziile individuale sau colective se vor transmite, prin grija Secretariatului Comisiei Centrale, la Fondul Proprietatea şi la entitatea de depozitare şi înregistrare a acţiunilor Fondului.
12. REGISCO emite un certificat deţinătorului de acţiuni în care se specifică cantitatea de acţiuni deţinute şi numărul lor, corespunzător numerotării din baza de date Regisco.
13. Titularii pot valorifica acţiunile imediat ce Fondul se va lista la Bursă. Ei pot contracta o firmă de brokeri care să le ofere consultanţă cu privire la vânzarea acţiunilor, în cazul în care doresc să facă acest lucru.... mai mult...[1]
Retrocedare Terenuri
1. Cetatenii straini pot solicita redobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor situate pe teritoriul Romaniei ?
Numai cetatenii romani, indiferent de domiciliu, pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole sau cu destinatie forestiera. (art.41 alin.2 Constitutia Romaniei).
2. Cine poate solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ?
Urmatoarele categorii principale de cetateni romani beneficiaza de prevederile legii fondului funciar :
a) Membrii cooperatori care au adus pamant in C.A.P. sau carora li s-a preluat in orice mod teren de catre aceasta si mostenitorii acestora.
b) Membrii cooperatori care nu au adus pamant in cooperativa.
c) Membrii cooperatori care au parasit cooperativa, nu au muncit in cooperativa sau nu locuiesc in localitatea respectiva, precum si mostenitorii acestora.
d) Persoanele care nu au dobandit calitatea de cooperatori dar ale caror terenuri au trecut, cu sau fara titlu, in patrimoniul cooperativei, precum si mostenitorii acestora.
e) Persoanele fizice ale caror terenuri agricole au fost trecute in proprietatea statului prin efectul Decretului nr.83/1949 precum si al oricaror acte normative de expropriere sau mostenitorii acestora.
f) Persoanele ale caror terenuri agricole au fost trecute in proprietate de stat, ca efect al unor legi speciale, altele decat cele de expropriere si care se afla in administrarea unitatilor agricole de stat (in special, fostele I.A.S.), precum si mostenitorii acestor persoane.
g) Persoanele detinatoare ale titlurilor de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul", "Mihai Viteazul cu Spada" si mostenitorii lor, cu conditia sa nu fi instrainat terenul cu care au fost improprietariti.
3. Ce categorii de terenuri pot fi solicitate ?
Toate categoriile de terenuri cu urmatoarele exceptii :
a) Terenurile din extravilanul localitatilor care au trecut in proprietatea statului in mod abuziv si se gasesc incluse in diverse amenajari hidrotehnice, de hidroamelioratii sau de alta natura.
b) Terenurile proprietate de stat, administrate de institutele si statiunile de cercetare, destinate cercetarii si producerii de seminte, de material saditor din categorii biologice superioare si de animale de rasa.
c) Terenurile pe care se afla sau sunt in curs de realizare constructii sau amenajari silvice, drumuri forestiere ori alte amenajari sau instalatii ori alte mijloace fixe.
d) Terenurile pe care sunt instalate culturi forestiere experimentale, de lunga durata, aflate sub observatia Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice.
e) Rezervatiile forestiere de importanta deosebita, incluse in catalogul national al materialelor de reproducere admise in culturile silvice.
f) Rezervatiile stiintifice, padurile ? monumente ale naturii si alte arii strict protejate, declarate astfel potrivit legii.
g) Padurile cu rol deosebit de protectie.
h) Terenurile defrisate total sau partial dupa 1 ianuarie 1990.
i) Terenurile situate in intravilanul localitatilor, care au fost atribuite de cooperative, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane indreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti pe care acestia le-au edificat.
j) Terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti care apartin cooperatorilor sau mostenitorilor acestora, precum si curtea si gradina din jurul acestora, in suprafata maxima de 1000 m.p.
k) Terenurile care apartin domeniului public sau privat al statului.
4. Care era termenul de depunere a cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ?
Termenul limita era 12 martie 2000.
5. Ce suprafata maxima de teren se poate retroceda ?
Terenurile agricole pot fi retrocedate in suprafata de cel mult 50 ha. de proprietar deposedat, iar terenurile forestiere in suprafata de cel mult 10 ha. de proprietar deposedat.
6. Ce se intampla in situatia in care suprafata de teren preluata a fost mai mare decat cea care, potrivit legii, poate fi restituita in natura ?
Fie se vor atribui suprafete din terenurile trecute in proprietatea comunei, a orasului sau a municipiului fie, in cazul in care nici aceasta nu e posibil, se vor acorda despagubiri pentru diferenta de teren neretrocedat.
7. Pot fi recuperate constructiile situate pe exploatatiile agricole si cele de pe terenurile forestiere care fie existau la data cand terenurile au trecut in proprietatea statului, fie au fost trecute in proprietatea statului prin efectul decretului nr. 83/1949?
Aceste constructii se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, iar in ipoteza in care ele nu mai exista se vor acorda despagubiri.
8. Care este situatia in ipoteza in care au fost deja dobandite anumite drepturi in baza Legii nr.19/1991 sau a Legii nr.169/1997 ?
Daca aceste drepturi au fost dobandite cu respectarea prevederilor amintitelor acte normative, raman valabile fara nici o alta confirmare, indiferent daca persoanelor indreptatite le-au fost eliberate adeverinte de proprietate, proces-verbal de punere in posesie sau titlu de proprietate.
9. Reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente ?
Da, in ipoteza in care acestea sunt libere (consideram ca legiuitorul a avut in vedere lipsa unor constructii sau alte amenajari de interes public, desi textul legii "art.2 alin.1 din Legea nr.1/2000 " este defectuos redactat ca, de altminteri, legile care reglementeaza fondul funciar, in general), nu sunt atribuite, cu respectarea dispozitiilor legale, altor persoane sau nu fac parte din categoriile de terenuri exceptate de la reconstituire.
10. Ce cai poate folosi persoana care se considera nemultumita de hotararea comisiei judetene referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ?
Poate face plangere impotriva acestei hotarari la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla terenul, in termen de 30 de zile de la comunicare. Legea este insa ambigua nemaifacand referire la procedura stabilita prin art. III din Legea nr.169/1997 de modificare a Legii nr.18/1991 insa, din ratiunea legii, consideram ca acea procedura ramane pe deplin valabila, neputandu-se ca Legea nr. 1/2000 care are ca scop declarat repararea nedreptatilor suferite de fostii proprietari sa fie interpretata in sensul restrangerii drepturilor acestora referitoare la accesul la justitie. Asadar, in opinia noastra, sunt admisibile si actiunile in constatarea nulitatii absolute a actelor juridice ale Comisiilor judetene.... mai mult... [2]