Remedii

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. copilul.ro
  2. 2,0 2,1 2,2 formula-as.ro

Cuprins

Remedii

Remedii naturiste

  • Remediile naturiste sunt de natura sa inlocuiasca ingrijirile medicale clasice, ci reprezinta o alternativa la medicina clasica.
  1. Herpes
  2. Ulcerul se trateaza si fara dieta
  3. Vitamine si minerale naturale pentru sanatatea ochilor
  4. Amigdalita, raceli, tuse
  5. Hepatita
  6. Cura de aer la munte sau la mare
  7. Uleiul de masline are proprietati antinevralgice
  8. Sarcina
  9. Cum luptam cu virusii
  10. Albumina
  11. Imunizarea cu tinctura de Echinacea
  12. Remedii pentru zilele de canicula
  13. Calcaie, talpa piciorului, monturi
  14. Degeraturi
  15. Alimente care va scapa de stres
  16. Astenie
  17. Anemia
  18. Memoria
  19. Stresul
  20. Calitatile terapeutice ale urzicii
  21. Efectele terapeutice ale hreanului
  22. Colici abdominali
  23. Elixirul lui Popeye
  24. Caderea parului
  25. Murul
  26. Uleiul de busuioc calmeaza otita
  27. Diabet
  28. Valeriana iti face somnul usor
  29. Macesele
  30. Arterita
  31. Leurda imbunatateste memoria
  32. Cancer
  33. Ceaiul verde si sanatatea
  34. Ceaiul verde
  35. Inima
  36. Cura cu prune
  37. Strugurii negri combat ulcerul
  38. Antibiotic natural
  39. Semintele de frasin
  40. Guta
  41. Propolisul, antibiotic natural
  42. Mesteacanul elimina apa din tesuturi
  43. Ceaiurile de plante anti-kilograme
  44. Boli de piele
  45. Infectiile fungice
  46. Durerile de spate
  47. Intepaturile
  48. Cura de o zi cu sucuri de citrice
  49. Hemoroizi
  50. Constipatia
  51. Prevenirea si combaterea balonarilor
  52. Dureri de burta
  53. Acnee, cosuri, fistula, furunculoza
  54. Prevenirea gripei prin metode naturale
  55. Caisele - remediu pentru intarirea sistemului nervos
  56. Dizenterie, diaree, fermentatie intestinala
  57. Cele 12 vitamine bune pentru piele
  58. Cum tratam tusea cu produse naturale
  59. Cand ducem copilul la oftalmolog

... mai mult...[1]

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti

Din cate plante a lasat Dumnezeu pe pamant, unele le sunt dedicate cu prioritate femeilor. Cine invata sa le cunoasca bate palma cu sanatatea pe termen lung

ALOE VERA - balsam vaginal

Conform "Dictionarului de botanica medicinala", definitia plantei e urmatoarea: "Aloe, cea mai robusta planta din familia Liliaceae. Cu frunzele ei masive, carnoase, umplute cu un suc mucilaginos, dar intarite la periferie, aceasta planta suculenta traieste in tinuturi secetoase si fierbinti, protejandu-si mult timp continutul lichid contra evaporarii, pana cand energiile ei explodeaza ca o racheta, intr-o inflorescenta in forma de ciorchine, de un rosu aprins".
Similitudini: Majoritatea speciilor de aloe provin din tari calde, in special din Africa de Sud. Rezistenta la temperaturi ridicate si la radiatiile solare sugereaza eficienta acestei plante medicinale in tratarea arsurilor si a plagilor produse de radiatii. Fiindca sucul capata o nuanta galbuie in contact cu aerul, medicina populara intrebuinteaza unele specii de aloe ca remediu intern contra icterului si a altor afectiuni hepato-biliare. Sucul galbui, cu gust amar, precum si frunzele groase, cu suprafata dura si neteda, care la pipait da impresia de cauciuc sau de piele, fac din aloe si un remediu de uz intern pentru ficat si vezica biliara. Pentru ca frunzele se apara cu succes de deshidratare in climatul desertic, ele servesc ca leac pentru pielea uscata. Miezul lor gelatinos actioneaza, printre altele, si asupra mucoaselor. O similitudine frapanta intre planta si actiunea ei se constata daca infasuram intr-o panza o frunza taiata: lichidul secretat din taietura seamana in chip uimitor cu secretia purulenta provenita din ranile oamenilor sau ale animalelor. (Multe plante vindecatoare au fost identificate de-a lungul istoriei omenirii prin asemanarea lor cu organismul omenesc.)
Substante active: Frunzele contin derivati de antracen, aloina, aloenina (glicozida amara), substante mucilaginoase, rasini, polizaharide, vitamine, minerale, lignine, saponine, antrachinone, enzime si o cantitate mai mica de acid salicilic.
Proprietati terapeutice: Efect antiinflamator, cicatrizant, racoritor, antipruritic, usor antimicotic si antibacterian, epitelizant si hidratant, regenerator pentru piele, ducand la intinerirea ei.

GINECOLOGIE

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti

Gelul obtinut din diferite specii de aloe a dobandit o mare notorietate in cosmetica, dar insusirile sale regeneratoare si cicatrizante sunt de folos si in bolile tipic femeiesti. Sa amintim aici, in primul rand, uscaciunea vaginului care, incepand din premenopauza, poate deveni o problema, din cauza deficitului crescand de estrogen. Cand secretia de estrogen scade, mucoasa vaginului se subtiaza, devine mai vulnerabila la infectii micotice si mai sensibila la iritari mecanice, astfel incat contactul sexual provoaca dureri.
Aici poate da o mana de ajutor gelul natural si foarte placut de aloe, ce reface mucoasa vaginala, in acelasi timp protejand-o intr-o oarecare masura impotriva bacteriilor sau ciupercilor. Aplicat zilnic sau cat de des se poate, acest gel regenereaza chiar si mucoasa vaginala iritata cronic. Intrucat planta stie sa se protejeze pe sine de deshidratare, arsita si leziuni produse de radiatiile solare, ea detine puteri tamaduitoare nu numai impotriva uscaciunii, ci si a arsurilor si in mod special a vatamarilor provocate de iradieri, de pilda in terapia cancerului sau de tratamentele cu laser pentru negi. In orice caz, ar fi bine ca femeia sa-si procure mai multe plante, pentru a-si prepara singura gelul de aloe, din frunzele proaspete.

Reteta

Gel de Aloe Vera pentru ingrijirea mucoasei vaginale iritate

Gelul de aloe care se gaseste in comert se obtine prin indepartarea cojii amare a frunzelor si presarea miezului. Pentru a-i prelungi durata de intrebuintare, i se adauga un conservant (de exemplu sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, sulfit de sodiu, acid citric). Cine doreste sa evite conservantele isi poate prepara fara nici un fel de dificultate propriul sau gel de aloe.
Cum se procedeaza:
* Luati o frunza proaspata de aloe si curatati-o de coaja ca pe un morcov, pana cand va ramane doar miezul transparent si lipicios. Indepartati neaparat toate portiunile galbene si amare, deoarece ele irita pielea.
* Taiati miezul frunzei in cateva bucati, introduceti-le intr-un vas de yena, apoi transformati-le intr-o pasta cat mai omogena, cu ajutorul mixerului - asta e tot.
* O parte din gelul proaspat preparat poate fi divizat in portii foarte mici si congelat, pentru a fi scos din frigider si intrebuintat in momentul cand aveti nevoie de el. Totusi, gelul obtinut in casa ar trebui folosit mai ales proaspat: congelat, el nu rezista mai mult de doua zile.[2]

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti

Diverse soiuri de aloe

Administrare


: Pentru ingrijirea vaginului e suficient sa aplicati gelul, cu degetele curate, pe mucoasa iritata de la intrarea in vagin. El regenereaza mucoasa fisurata in afectiunea numita scleroatrofie vulvara, atenueaza uscaciunea vaginului, calmeaza mucoasa vaginala iritata din cauza unei eczeme, in urma iradierii sau a unui tratament cu laser, si serveste ca lubrifiant natural in timpul contactelor sexuale. Pentru a-l face sa tina mai mult si a-i intari proprietatile terapeutice antimicrobiene, i se pot adauga uleiuri eterice neagresive si argint coloidal, de pilda 2 pana la 5 picaturi de ulei de lavanda si 5 pana la 10 picaturi de argint coloidal la 10 ml gel de aloe. Inflamatiile mucoasei vaginale se pot trata cu acest amestec agitat bine si introdus prudent in vagin, cu o seringa curata, de unica folosinta.
Sugestii de recoltare


: Daca vreti sa culegeti frunze de la plante care nu mai sunt tinere, cel mai bine este s-o faceti atunci cand faza crescatoare a Lunii sta sub un semn de apa (ex. Rac ori Scorpion).
Restrictii de administrare


: Aplicarea externa a gelului nu prezinta nici un fel de riscuri. Administrat intern, sucul galben de aloe are un puternic efect purgativ, irita intestinul, favorizeaza sangerarile si poate provoca un avort. De aceea, ingerarea lui e contraindicata femeilor gravide, ca si celor cu menstruatii abundente, de asemenea, si persoanelor care sufera de colon iritabil, diaree sau insu- ficienta renala.

MUSETELUL - Intaritor al colului uterin

Cum se folosea in Evul Mediu

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti


"Pulbere de musetel, cam doua grame si jumatate, bauta in vin, precum si planta impreuna cu florile fierte in apa, iar aburii sa urce pana in uter, in acest fel se leapada copilul. De aceea femeile si mai ales moasele trebuie sa aiba totdeauna o provizie din aceasta planta, ca s-o poata folosi la nevoie." (Jakobus Tabernaemontanus, "Cartea ierburilor", 1731)
"In special florile poseda o putere linistitoare, de calmare a crampelor si convulsiilor, pe care au vadit-o in numeroase feluri, potolind frigurile galbene, balonarile si colicile renale, crampele abdominale si digestia proasta, ca si durerile de dupa nastere, cel mai bine la bolnavii care nu au prea mult sange." (Samuel Hahnemann, "Lexiconul farmacistului", 1793)
Denumiri populare


: Musetel de camp, romanita, poala Sfintei Marii, matrice. Denumirea botanica "Matricaria" provine din cuvantul latin "matrix" (mama, stramoasa, uter).
Denumire stiintifica


: "Matricaria recutita", familia Asteraceae.
Similitudini


: Capsorul florii, gol in interior, seamana la structura cu uterul, organul cavitar al femeii. Parfumul puternic aromat ne face sa banuim mari forte tamaduitoare. Musetelul are o esenta benefica si relaxanta. Prin distilarea florilor se obtine un ulei albastru de anilina, care are proprietati racoritoare si dezinflamatoare.
Pornind de la aspectul sau prietenos, mirosul placut si actiunea binefacatoare, musetelul este pus in legatura cu planeta Venus, dar in acelasi timp, frunzele filigranate si uleiul de culoare albastra indica o corespondenta cu Mercur. Insa floarea aminteste totodata de discul soarelui, motiv pentru care celtii vedeau in aceasta planta un atribut al lui Baldur, zeul soarelui.
Substante active


: Principala substanta activa din flori este uleiul eteric care contine bisabolol si chamazulena. In afara de aceasta, in flori se mai gasesc sesquiterpenlactone (matricina, matricarina si altele), flavonoide, cumarine si mucilagiu.
Proprietati terapeutice


: Efect antiinflamator, cicatrizant, antimicrobian, antimicotic, antispastic, usor calmant, favorizeaza menstruatia. [2]

GINECOLOGIE

Cei mai multi dintre noi au, probabil, amintiri mai placute sau mai putin placute, legate de musetel, inca din anii copilariei, cand mama sau bunica ne punea sa inhalam aburii plantei de cate ori aveam guturai, ne tratau durerile de gat cu tinctura diluata de musetel pentru gargara sau ne faceau un ceai contra durerilor de burta. Toate aceste domenii de utilizare sunt justificate in continuare si astazi, caci s-a demonstrat ca si cantitatile infime de ulei eteric din musetel pot contribui la eliminarea toxinelor produse de streptococi si stafilococi. Este un fapt dovedit acela ca florile de musetel contin in uleiul lor eteric substante antibiotice (ex. chamazulena), care impiedica inmultirea bacteriilor si a ciupercilor. De aceea, planta constituie un remediu eficient pentru femeile care au scurgeri de origine bacteriana sau infectii micotice acute ale vaginului. Fiindca musetelul usuca totusi pielea, el ar trebui folosit mai ales ca prim ajutor si remediu destinat stadiului acut al afectiunilor respective.
* Inflamatii si mancarimi. Infuzia preparata din flori poate fi intrebuintata sub forma spalaturilor vaginale, pentru reducerea inflamatiei si calmarea mancarimilor. Ori se utilizeaza uleiul eteric, amestecat cu iaurt natural si introdus in vagin (ex. 1 picatura de ulei albastru de anilina la 2 linguri de iaurt). Desigur, se pot face comprese, spalaturi, tamponari sau bai de sezut, in care se pun tinctura-mama sau tincturi diluate. Contra mancarimilor de la intrarea in vagin sau a eczemelor din zona perineului, mai ales dupa administrarea de antibiotice, tratamentul local cu musetel s-a dovedit de fiecare data util. De aceea, n-ar trebui sa ne mire faptul ca proprietatile antibiotice ale musetelului erau elogiate deja intr-un vechi descantec englez cu noua ierburi: "Aminteste-ti, musetelule, ce ai fagaduit, ce ai infaptuit: ca nimeni n-a fost rapus de o boala, daca a inghitit musetel".

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti


* Actiune antispastica si usor calmanta. Suferinte menstruale de tip convulsiv: amelioreaza durerile la ciclu ale tinerelor fete, atat prin infuzia din flori, cat si prin tinctura-mama sau prin dilutiile homeopate (D6 sau C30).
Un preparat deosebit de interesant pentru combaterea acestor neplaceri menstruale este produs de firma de remedii antropozofice Weleda: Chamomilla Cupro culta.
In gradina de plante medicinale a firmei, parcelele cu musetel sunt ingrasate cu solutii diluate de cupru. In al doilea si al treilea an, plantele ingrasate cu metal sunt transformate in compost pentru rasadurile noi. Abia a treia generatie este recoltata si prelucrata, pentru a deveni medicament.
O alta particularitate a acestui remediu inspirat din practicile alchimistilor o reprezinta faptul ca nu se prelucreaza florile, ci radacina. Potrivit conceptiei antropozofice, radacina actioneaza in primul rand asupra organelor senzoriale, din care cauza remediul Chamomilla Cupro culta s-a dovedit eficient, mai ales in spasmele de origine nervoasa. Nu in ultimul rand, musetelul homeopatic (ex. dilutiile D6 ori C30) este indispensabil in tratarea copiilor, indeosebi la aparitia dentitiei. Musetelul (ex. D6) potoleste durerile, elimina spasmele, calmeaza nelinistea interioara a copiilor si ii face sa doarma mai bine, ceea ce inseamna o adevarata binefacere pentru mame.

Spalaturi vaginale contra mancarimilor

Cum se procedeaza

Remedii cu plante pentru bolile femeiesti


* Turnati 250 ml apa in clocot peste 2 linguri de flori de musetel.
* Infuzati cam 15 minute, strecurati si lasati lichidul sa se raceasca pana la temperatura corpului.
* Amestecati infuzia de musetel cu 1-2 linguri de zer sau otet de mere (preferabil bio).
Administrare


: Amestecul cald (la temperatura corpului) poate fi turnat intr-un irigator si introdus cu prudenta in vagin, fie deasupra toaletei, fie in cada, stand in picioare. In locul irigatorului, se poate intrebuinta si o seringa curata, de unica folosinta, cu capacitatea de 10 ml. Cu aceasta spalatura vaginala se previne iritarea vaginului, in urma contactului sexual, ori se curata vaginul, atunci cand exista o scurgere urat mirositoare sau care provoaca mancarimi. In faza acuta, spalaturile se pot repeta de doua-trei ori pe zi. Daca scurgerea si mancarimile persista, e recomandabil sa clarificati problema consultand un ginecolog.

Reteta

Amestec de plante pentru ceai, indicat in durerile menstruale


20 g Hb. Hyperici (sunatoare), 15 g Hb. Millefolii (coada-soricelului), 20 g Fol. Melissae (roinita), 20 g Hb. Alchemillae (cretisoara), 25 g Flor. Chamomillae (musetel).
Pentru o cana de 200 ml, turnati apa in clocot peste 1-2 lingurite din amestecul de mai sus, infuzati 8-12 minute si apoi strecurati. Contra suferintelor menstruale de tip convulsiv se pot bea, zilnic, 1-3 cani, timp de cateva saptamani sau luni, fara intrerupere.
Sugestii de recoltare


: Florile se culeg intr-o zi cu soare, in iunie sau iulie, dimineata cat mai devreme, si apoi se lasa la uscat, cel mai bine pe o tesatura de matase, intorcandu-le neaparat de pe o parte pe alta, de mai multe ori pe zi. Momentul ideal pentru recoltare este luna in crestere, sub semnul Taurului sau al Scorpionului.
Restrictii de administrare


: Daca se cunoaste o predispozitie alergica la plantele din familia Asteraceae (compozite) sau in mod special la musetel, renuntati la utilizarea plantei.
Unelte personale
Trusa de unelte