Privatizare
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Privatizare
- Privatizarea constă în transferul activelor care sunt în proprietatea statului sau a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat către investitori privaţi. În România, primul pas în vederea privatizării a fost constituit de adoptarea Legii nr.15/1990, prin care fostele întreprinderi de stat din vremea regimului comunist au fost transformate în societăţi comerciale sau regii autonome.
Procesul de privatizare propriu-zisă a fost iniţiat pe baza Legii nr.58/1991. Conform acestei legi, atribuţia de privatizare a societăţilor comerciale aflate în proprietatea statului revenea unei instituţii specializate, nou-create, denumită Fondul Proprietăţii de Stat (FPS). Instituţia şi-a schimbat denumirea în 2001, în Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Proprietăţţii Statului (APAPS), iar în 2004 a fost redenumită Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
În conformitate cu Legea nr.58/1991, participaţiile statului la societăţile comerciale constituite pe baza Legii nr.15/1990 erau transferate, în proporţie de 30% către cinci fonduri regionale ale proprietăţii private, restul de 70% rămânând în proprietatea statului şi trecând în gestiunea FPS.
În cursul anilor '90 procesul de privatizare s-a derulat în mod lent. Astfel deşi prin legea din anul 1991, se prevedea că privatizarea va trebui finalizată până la sfârşitul anului 1998, iar FPS-ul desfiinţat, procesul de privatizare nu este încheiat nici în prezent, iar FPS-ul, chiar dacă şi-a schimbat denumirea, cotinuă să existe.
În urma unor modificări legislative făcute începând cu anul 1997, deciziile privind procesul de privatizare au fost într-o oarecare măsură descentralizate. Deşi FPS-ul a continuat să existe, o serie de acţiuni deţinute de acesta au fost transferat altor autorităţi ale administraţiei publice, centrale şi locale.
În prezent, procesul de privatizare este aproape încheiat. Principalele societăţi care sunt încă în proprietatea statului, dar a căror vânzare este în curs de desfăşurare sau se preconizează pentru viitorul apropiat sunt marii furnizorii de utilităţi (în special de energie eletrică).... mai mult...[1]
Post-Privatizare
- Fundaţia Post-Privatizare (FPP) este o instituţie administrată în comun de Comisia Europeană şi Guvernul României, instituţie constituită ca persoană juridică română, apolitică şi non-profit, având drept scop susţinerea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) cu capital majoritar privat din România, în vederea sprijinirii şi dezvoltării sectorului privat.
Fundaţia Post-Privatizare susţine dezvoltarea sectorului IMM din România prin realizarea de investiţii de capital. De asemenea, oferă servicii destinate IMM-urilor, în special în ceea ce priveşte adoptarea tehnologiei informaţiei în afaceri. Astfel, Fundaţia Post-Privatizare administrează şi portalul de afaceri esimplu.ro, platformă de servicii oferite IMM-urilor, prin care acestea îşi pot crea o prezenţă pe Internet, pot opta pentru deschiderea de e-shops, pot avea acces la module de e-learning şi pot interacţiona cu instituţii publice, private şi organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale care oferă servicii IMM-urilor. Nu în ultimul rând, portalul esimplu.ro oferă un serviciu unic în România – benchmarking.... mai mult...[2]