Praz

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Prazul

Producţie record de praz în localitatea Băileşti, din judeţul Dolj
Producţie record de praz în localitatea Băileşti, din judeţul Dolj[1]

Prazul, varietate de usturoi oriental, îsi are originea în zona mediteraneana.
Indicatii
Prazul este un detoxifiant; daca doriti sa obtineti o actiune diuretica, o curatare a rinichilor, daca doriti eliminarea ureei si a toxinelor, atunci trebuie sa apelati la acest aliment.
Cunoastem actiunea fibrelor vegetale în organism. Analizele au aratat ca prazul contine o cantitate mare de celuloza, care aduna deseurile alimentare. Aceasta evacuare este facilitata si de mucilagiu, o substanta care lubrifiaza peretii intestinali.
Acelasi mucilagiu, prezent din abundenta în praz, are proprietati emoliente si expectorante, indicate în special în tratarea laringitelor, faringitelor, bronsitelor, traheitelor, a raguselii si a afoniei (pierderea vocii). Mucilagiul se colecteaza în urma fierberii: se taie în bucatele circa 500 g de praz la o jumatate de litru de apa. Se fierbe pâna se obtine o pasta. Se stoarce cu grija si se arunca apa în care a fiert. Se îndulceste cu trei linguri de miere. Se amesteca bine. Se consuma zilnic trei linguri din aceasta marmelada.
Persoanele suferinde de guta, reumatism, artrita, litiaza, arterioscleroza, dispepsie si obezitate nu trebuie sa-si supraîncarce organismul pentru a nu-si agrava boala; privit din acest unghi, prazul este indicat acestor bolnavi pentru ca este relativ sarac în substante nutritive si se digera cu usurinta.
Toti acesti bolnavi pot beneficia de efectele unei cure cu suc de praz, cu exceptia persoanelor suferinde de constipatie, care nu vor gasi celuloza si.mucilagiul decât în bulbul legumei.
Daca prazul este fiert, fiti foarte atenti si nu-l pastrati mai mult de 48 de ore în frigider, deoarece degaja substante nocive.
Se mentioneaza si efectul benefic al radacinilor („mustatilor") de praz în cazurile de azotemie: se lasa la macerat 40 g de radacini, bine spalate, într-un litru de vin alb dulce, timp de opt zile. Se strecoara si se pastreaza într-o sticla închisa ermetic. Se bea un pahar de vin în fiecare dimineata, pe stomacul gol.
Pentru viermi intestinali: o mâna de radacini pisate în putin lapte. Se bea un pahar în fiecare dimineata, pe stomacul gol.
Uz extern
Cistita, oligurie
: aveti nevoie de cinci sau sase bucati de praz, spalate si taiate bucatele. Se pun într-o cratita. Se toarna peste ele ulei de masline, pâna le acopera bine. Se fierb la foc mic. Dupa ce prazul s-a fiert, cald, se aplica pe partea de jos a abdomenului si în zona rinichilor, fixându-l cu un bandaj nu prea strâns, si mentinându-l toata noaptea.
Furuncule: câteva frunze proaspete de praz, spalate si tocate. Se amesteca cu putina apa îndulcita cu zahar, pâna se obtine o pasta. Se aplica pe furuncul cu ajutorul unui bandaj.
Bataturi: câteva frunze de praz se lasa la macerat în otet, timp de 48 de ore. Se aplica pe batatura. Se lasa toata noaptea. Dimineata se rade calozitatea. Daca este necesar, se repeta operatia.... mai mult...[2]

Retete culinare cu praz

  • Salata de praz fiert reteta salate, Praz cu smintina reteta legume smantana, Praz cu sunca reteta legume fructe, Salata de praz reteta salate, Praz cu cascaval reteta legume fructe, Cod cu linte si praz... mai mult...[3]

Cultivarea prazului

CULTIVAREA PRAZULUI PENTRU RECOLTA DE TOAMNĂ

PRELIMINARII. Există diferite soiuri de praz. Deosebim somn foarte timpurii (de vară), medii (de toamnă) şi tîrzii (de iarnă).

Această broşură descrie tehnologia de cultivare a soiurilor de toamnă.

ASOLUMENTUL. Cîmpul trebuie sa fie liber de praz, ceapă, usturoi cel puţin timp de 4 ani. Orice perioadă mai îndelungată este mai binevenită.

LUCRAREA SOLULUI. Pregătirea solului are drept scop obţinerea unui strat afînat şi aerat, care va asigura creşterea rădăcinilor şi dezvoltarea unui ax alb şi lung caracteristic prazului.

În timpul cultivării solului urmăriţi să nu nimerească sol în punctul de creştere a plantei (vîrful vegetal).

în timpul cultivării solului, muşuroierii şi plantării fiţi atenţi să nu nimerească sol în inima plantei.deoarece va fi imposibil să-l curăţiţi mai tîrziu.

FERTILIZAREA. Prazul reacţionează foarte bine la fertilizarea organică şi minerală. Cele mai bune rezultate se vor obţine după introducerea din toamnă a gunoiului bine descompus în cantitate de 40 t/ha. Îngrăşămintele minerale NPK se introduc în funcţie de tipul solului şi de cantitatea îngrăşămintelor organice introduse deja: max. 100 kg substanţă activă de N, 50kg P2O5 şi 60 kg K2O /ha înainte de pregătirea parcelelor. Suplimentar azotul se poate introduce în timpul sezonului de creştere, de doua ori cîte 50 kg N. Pentru a evita riscul arderii vîrfului vegetativ al
plantei, îngrăşămintele suplimentare vor fi introduse pe timp uscat.

CREŞTEREA RĂSADULUI. Creşterea răsadului cere 10—12 săptămîni. Prazul se seamănă în martie sub sticlă (rece). Suplimentar parcela se va acoperi şi cu o peliculă, care va accelera răsărirea plantulelor. După apariţia plantelor pelicula se va înlătura şi dacă plantele se dezvoltă bine, puteţi înlătura şi sticla.

Epocile de semănat (soi de toamnă) Epoca de plantare
Jumătatea lunii martie - începutul lunii aprilie sub sticlă Sfîrşitul lunii mai - sfîrşitul lunii iunie

SCHEMA DE TRANSPLANTARE.

Cel mai înalt praz şi cea mai bună recoltă se obţine dacă se va planta pînă la cea mai lungă zi de vară.

Pentru transplantare, răsa¬dul trebuie sa fie de grosimea creionului (de circa 5 mm). La plantarea cu mîna faceţi gropi cu o lopăţică sau cu o baghetă. Adîncimea nu trebuie să fie mai mare decît în răsadniţă (de 10— 15cm). Nu vă temeţi sa plantaţi prea adine. Dacă ţineţi cuiburile deschise, planta va creşte, iar cuiburile se vor închide singure.
Plantaţi aşa ca poziţia frunzelor pe tulpina plantei sa fie in aceeaşi direcţie cu rîndul. Aceasta va simplifica lucrările de muşuroire în timpul creşterii. După plantare lăsaţi cuiburile deschise, prazul necesită aer la rădăcină.
Udarea imediată dupa plantare va asigura o creştere mai bună a plantelor.

Plante/ha Schema de plantare
200.0000 40 x 15 cm sau 30 x 15 cm

LUNGIMEA TULPINILOR. Lungimea tulpinii determină calitatea, adică şi preţul produsului. În general trebuie să vă orientaţi la o lungime de 20 cm a axului alb. Cu cît mai adînc veţi planta, cu atît mai lung va fi axul. Lungimea lui poate fi mărită prin muşuroirea în timpul sezonului. Dacă aţi plantat la adîncimea de 10—15 cm, trebuie să mai adăugaţi 5—10 cm de sol în timpul muşuroirii.

IRIGAREA. Prazul este destul de sensibil la deficitul de apa. Ca să păstraţi apa din sol, trebuie să afînaţi cît mai mult timp la adîncimea de 2—3 cm.... mai mult...[4]

Terapii cu praz

PRAZUL

Allium porrum Fam. Liliaceae.
Denumiri populare: ai sarbesc, ajima, ceapa alba, ceapa blanda, coada vacii, hagima, hajme, horceag, por, poroi, poroaica, poriu, praj, pur.
In traditia populara: in regiunea Mediteraneana se folosea in alimentatie din antichitate. La noi se folosea bulbul copt in cuptor si zeama calduta se storcea in urechi, contra durerilor. Cu zeama de praji fierti se pansau hemoroizii.
Compozitie chimica: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, grasimi, substante minerale, ulei volatil, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, fitoncide, etc.

Actiune farmaceutica: tonic al sistemului nervos, laxativ, diuretic cu eliminare de acid uric, antiseptic, expectorant, emolient, antihelmitic. Stimuleaza functionarea bilei si a stomacului. De asemenea stimulent al intregului organism. Ajuta chiar si in cancer. Curata arterele de depuneri. Distruge foarte multi germeni patogeni, ajuta la tulburarile digestive.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: adenite, afectiuni digestive, afectiuni respiratorii, afectiuni intestinale, astenii, ascita, atonie digestiva, azotemie, boli neurologice, cloruremie, colibacciloze, constipatie, dezechilibre glandulare, diabet, dureri cronice, enterocolite, fermentatii intestinale, gripa, hidroptizie, impotenta, infectii genito-urinare, insomnii, limfatism, litiaze, obezitate, oligurie, prevenirea senescentei, prostatism, rahitism, reumatism, tulburari digestive, tuse, varice.

Preparare:
intern se poate consuma la orice masa crud, fiind foarte util, cat de mult.
-Un decoct concentrat, din mai multe frunze de praz fierte in foarte putina apa, pana se moaie. Se strecoara si se consuma cate o ceasca de trei ori pe zi in afectiunile interne.

-Din concentratul de mai sus, se poate amesteca cu miere de albine in aceiasi cantitate cat este concentratul si se foloseste in cazul tusei sau altor afectiuni interne cate o lingurita la nevoie. Se poate pastra la rece 3-4 zile.
-Cataplasme de frunze fierte aplicate cu untura de porc pe afectiunile pielii. Se lasa in functie de toleranta pana la 24 ore.
-Cataplasme cu praz fiert in lapte dulce si aplicat pe supuratiile cronice, pana la vindecare.
-Cataplasme cu praz fiert aplicat cu paine, tot ca mai sus in aceleasi afectiuni, mai ales in cazul abceselor se aplica cu mare succes..

-Macerat in otet contra bataturilor. Se va aplica pana la deplina vindecare, sub pansament.
-Suc cu lapte sau zer se aplica pe ten contra rosetilor si a eruptiilor fetei.
-Suc cu miez de paine dau o pasta care grabeste colectarea in abcese si furuncule.
-Contra furunculelor: cataplasme cu partea alba a prazului, zdrobita in foarte putina apa indulcita, pentru obtinerea unei paste.

-Contra retentiei de urina si a cistitelor: se fierbe la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de masline. Se aplica pe partea de jos a abdomenului, calde.

-Contra bataturilor si a locurilor intarite: se pune la macerat in otet timp de 24 ore, o frunza de praz: se aplica noaptea cu partea umeda. Calozitatea se va coji. Se repeta, daca este nevoie.
-Contra plagilor: frunza de praz constituie un pansament antiseptic si cicatrizant.... mai mult...[5]

Unelte personale
Trusa de unelte