Practici
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Stagiul de practica
I1: Stagiul de practica este obligatoriu?
R: Practica este o activitate inscrisa in planul de invatamant al Facultatii de Administratie Publica si prin urmare, beneficiaza de acelasi tratament ca toate celelalte discipline cuprinse in curricula universitara. Informatii suplimentare in privind practica.doc Regulamentul privitor la stagiul de practica al studentilor Facultatii de Administratie Publica, SNSPA.
I2: Cum se va desfasura stagiul de practica?
R: Fiecare grupa / an va avea stabilita o zi pe saptamana pentru activitatea de practica pe tot parcursul semestrului al-2-lea.
Institutia gazda are desemnata o persoana de contact – coordonatorul stagiului de practica, responsabil pentru activitatea desfasurata de studenti in cadrul programului de practica.
Fiecare an de studiu are un o echipa de coordonatori, desemnata de Consiliul Facultatii, responsabila cu verificarea intra-semestriala a desfasurarii stagiului de practica si cu notarea raportului de practica.
I3: Cum se realizeaza alegerea institutiei gazda?
R: Exista doua posibilitati: fie Facultatea de Administratie Publica, prin coordonatorii sai de practica, plaseaza studentii in institutiile partenere, prin semnarea anterioara a unor Conventii de practica, fie cursantii isi aleg singuri institutia gazda. Si in acest din urma caz, este obligatorie semnarea Conventiei de practica, aspect ce cade in responsabilitatea exclusiva a studentului.
I4: Se poate absenta de la stagiul de practica?
R: Obtinerea adeverintei de practica este conditionata de prezenta in institutia gazda, iar raportul de practica cuprinde o sectiune dedicata jurnalului de activitate. Orice absenta afecteaza coerenta raportului de practica si deci, pune in pericol promovarea colocviului de practica.
I5: Exista examen la practica?
R: Evaluarea pentru stagiul de practica va urma coordonatele unui colocviu, a carui data va fi stabilita in perioada sesiunii de vara. Intrarea in colocviu este conditionata de prezentarea adeverintei de practica (eliberata de institutia gazda, la finele perioadei de stagiu) si a de practica.doc raportului de practica.... mai mult...[1]
Ce este o Comunitate de Practici?
Comunitatea de practici se contureaza ca cea mai promitatoare structura pentru a construi organizatii bazate pe cunoastere. Acest tip de structura este deja un element cheie in strategiile de management al cunoasterii pentru companii de top, agentii guvernamentale si ONG-uri.
Conceptul de comunitate de practici (dezvoltat de Jean Lave si Etienne Wenger la inceputul anilor '90) se refera la procesul de invatare sociala care se petrece atunci cand oameni cu acelasi interes pentru un domeniu al activitatii lor profesionale colaboreaza de-a lungul unei perioade extinse pentru a pune in comun idei, expertiza si cunoastere, pentru a gasi solutii si a construi inovatii.
Elemente cheie care definesc o comunitate de practici:
Comunitatea: O comunitate de practici este un grup care se auto-organizeaza. Membrii acestui grup impartasesc un scop comun, o modalitate de lucru si de comunicare si se pun de acord asupra rezultatelor pe care doresc sa le obtina. Membrii unei comunitati de practici pot apartine aceleasi organizatii, dupa cum pot proveni si din organizatii diferite.
Domeniul: O comunitate de practici se ocupa de un domeniu specific de care sunt interesati toti membri sai, chiar daca acestia au o pregatire profesionala diferita sau perspective diferite asupra aceluiasi domeniu de interes.
Practici: Cel mai important aspect intr-o comunitate de practici sunt experientele concrete si intrebarile. Membrii unei comunitati de practici isi impartasesc propriile experiente intr-un domeniu si incearca sa identifice impreuna raspunsuri la intrebari sau modalitati utile in rezolvarea propriilor probleme.
Motivatia: Membrii unei comunitati de practici pun pasiune in participarera lor la aceasta comunitate deoarece sunt constienti ca pot invata din aceasta experienta. Aceasta inseamna ca membrii unei comunitati de practici sunt implicati personal si motivati. Ei nu sunt doar simpli reprezentati ai unei institutii sau alteia.
Structura: Orice comunitate de practici poate avea o un echilibru intre o structura formala si una informala. O comunitate de practici depaseste limitele unei singure organizatii si are rolul de a intr-realationa mai multe organizatii.... mai mult...[2]
Comunităţi de practică
Solicitanţi, beneficiari, experţi, factori de decizie, putem cu toţii să ne împărtăşim ideile şi experienţa în cadrul unor comunităţi virtuale, dezvoltându-ne astfel cunoştinţele şi creând parteneriate solide. Comunităţile de practică sunt spaţii virtuale în care puteţi participa la dezbateri, solicita informaţii, face schimb de documente şi stabili contacte. Fii unul dintre noi! Participă la comunităţile de practică ale Fondului Social European!
În cadrul acestei secţiuni puteţi găsi informaţii despre comunităţile de practică active în domeniul FSE:
Comunitatea de practică pentru antreprenoriatul inclusiv (COPIE) are drept scop dezvoltarea capacităţii în domeniul proiectării, planificării, managementului şi evaluării programelor şi proiectelor care vizează transformarea antreprenoriatului într-o opţiune de carieră pentru fiecare. Pentru a realiza acest lucru, COPIE facilitează colectarea de informaţii, schimbul de experienţă între diferiţii actori implicaţi, furnizarea de training şi asistenţă tehnică. COPIE beneficiază de sprijinul Direcţiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse din cadrul Comisiei Europene.
Pentru a vă înscrie şi a participa la discuţiile de pe forumul COPIE, accesaţi linkul:
FORUM COPIE
Comunitatea de practică pentru abordarea integrată a problematicii de gen în cadrul noii perioade de programare 2007-2013 este organizată de Autorităţile de Management pentru programul EQUAL din Finlanda, Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania şi Austria. Platforma de comunicare care poate fi accesată de pe site-ul acestei comunităţi permite colaborarea şi schimbul de experienţe între diferiţii actori implicaţi în implementarea FSE la toate nivelurile: manageri de program, experţi şi instituţii specializate în domeniul problematicii de gen, promotori de proiecte FSE.
Pentru a vă înscrie pe forumul acestei comunităţi accesaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică EQUAL pentru inovare şi abordare integrată este un instrument pentru promovarea învăţării şi a schimbului de experienţă în domeniul inovării şi a abordării integrate în contextul implementării FSE. Aceasta constituie o modalitate pentru a dezvolta practici de management de succes.
Pentru a vă înregistra şi a activa în cadrul acestei comunităţi utilizaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică pentru parteneriat în domeniul FSE a fost creată în 2006 la iniţiativa Autorităţilor de Management pentru EQUAL din Finlanda, Portugalia, Austria, Cehia şi Malta. Această comunitate a apărut din nevoia de a împărtăşi experienţele activităţilor desfăşurate în parteneriat în cadrul programelor şi proiectelor EQUAL şi din necesitatea respectării principiului parteneriatului prevăzut de regulamentul european privind FSE.
Pentru a vă înregistra şi a activa în cadrul acestei comunităţi utilizaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică pentru managementul de program este destinată Autorităţilor de Management pentru FSE, structurilor de sprijin şi altor factori interesaţi în vederea facilitării învăţării şi schimbului de expertiză şi cunoştinţe în domeniul managementului de programe.
Pentru a vă înregistra pe site-ul acestei comunităţi utilizaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică pentru planificare şi management de calitate a fost creată în sprijinul celor care vor să facă schimb de experienţă în domeniul managementului ciclului de proiect (PCM) şi care doresc să fie informaţi cu privire la seminariile de formare în acest domeniu.
Pentru a vă înregistra accesaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică pentru transnaţionalitate a fost constituită pentru a stimula şi facilita învăţarea reciprocă în scopul promovării cooperării transnaţionale, principiu fundamental în implementarea FSE în cadrul noii perioade de programare.
Pentru a vă înregistra accesaţi linkul:
FORUM
Comunitatea de practică pentru evaluare , creată la iniţiativa Autorităţii de Management pentru FSE din Cehia, este axată pe schimbul de idei în domeniul evaluării intervenţiilor din FSE.
Pentru a vă înregistra accesaţi linkul:
FORUM... mai mult...[3]