Pensii
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Reforma pensiilor in Romania
Reforma pensiilor inseamna extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca 2 surse (piloni) de pensie, pe langa pensia publica (de stat), numite pensii private.
Noutatea consta in faptul ca noile fonduri de pensii nu vor fi administrate de catre stat, ci de companii private, iar acestea urmeaza sa administreze contributiile individuale ale participantilor (angajati inscrisi la fond) in beneficiul direct al acestora. Aplicarea reformei se va realiza diferit pentru angajati, in functie de grupa de varsta din care acestia fac parte.
De asemenea, reforma implica si cresterea varstei de pensionare a femeilor de la 57 de ani, cat a fost, pana la 60 de ani, varsta care va fi atinsa in 2014, prin adaugarea a cate 3 luni pe an. Se va mentine diferenta de 5 ani dintre varsta de pensionare a barbatilor si cea a femeilor.[1]
Sistemul de pensii din Romania
Pilonul 1
Reprezinta actualul sistem de stat, practic falimentar.
In prezent, pensia medie e de 380 lei noi si reprezinta mai putin de 40% din salariul mediu net, care e de 941 lei noi. Conform statisticilor, un salariat roman contribuie lunar la sistemul de asigurari sociale pentru 1,24 pensionari.
O tara cu multi pensionari:
In Romania, circa 19,2% din populatia Romaniei are peste 60 de ani, iar in 2030, ponderea acestora va urca la 22%. In prezent, varsta de pensionare pentru femei este, in prezent, de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare vor creste progresiv, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani.
De asemenea, legislatia in vigoare prevede cresterea, pana in martie 2015, a limitei de vechime pentru pensionare cu drepturi depline la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati. Legea pensiilor mai prevede ca minimul stagiului de cotizare la care sa se poata iesi la pensie sa ajunga, pana in martie 2015, la 15 ani. In prezent, acesta este de 11 ani si doua luni, atat pentru femei, cat si pentru barbati. [2]
Pilonul 2
Angajatii vor trebui sa contribuie, conform legii, la sistemul de pensii administrat privat (asa-zisul pilon II). Pentru tinerii cu varsta de pana in 35 de ani, sistemul este obligatoriu, pentru cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, contributia la Pilonul II este optionala.
O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. De asemenea, nu se poate retrage din sistem.
Din contributia de 9,5% care se ducea catre pensia publica, 2% se vor "varsa", incepand din ianuarie 2008, la un fond de pensii administrat privat. Aceasta contributie reprezinta, practic, Pilonul II. Aderarea la o companie sau alta care administreaza fonduri de pensii se va face in intervalul 17 septembrie - 17 ianuarie. Cota de contributie se majoreaza la 6%, in termen de opt ani de la inceperea functionarii, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
O pensie administrata privat, asa cum se intampla in cazul Pilonului II, este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine din transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS).
Sistemul este sigur si garantat
Multi se intreaba, inainte de alegerea companiei, cat de sigur este sistemul si daca contributia lor se va reflecta la pensie. Din fericire, legislatia pensiilor private a reusit sa faca un sistem sigur si eficient pentru participanti. Exista un fond de garantare in care cotizeaza toti administratorii de fonduri de pensii, anual, si de unde se pot recupera banii de la un administrator care ar falimenta.
In prezent, legislatia pensiilor private prevede ca viitorilor beneficiari li se garanteaza suma totala a contributiilor lunare la fonduri, din care se scad comisioanele percepute de administratori.
Fondul de garantare se va constitui sub forma unei societati pe actiuni, scopul sau fiind protejarea drepturilor participantilor la fonduri de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative. Resursele banesti atrase de fond vor fi folosite doar in aceste scopuri reparatorii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare.
Societatea care va administra Fondul nu va acorda dividende, iar profitul ramas dupa plata taxelor si impozitelor va fi repartizat in fonduri suplimentare de rezerva, intr-un fond de dezvoltare si investitii, precum si in sprijinirea dezvoltarii pietei pensiilor private.
Disponibilitatile Fondului vor fi plasate in instrumente financiare ale Trezoreriei statului sau derulate prin aceasta: titluri de stat, depozite purtatoare de dobanda si orice alte instrumente financiare stabilite prin norme ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii (CSSPP).
Pensia poate fi lasata urmasilor Este stiut faptul ca pensia publica este insuficienta pentru un trai decent si ca diferenta intre...citeste mai mult [3]
Pilonul 3
Pilonul III - a intrat deja in vigoare de la 1 mai 2007. Va fi finantat din contributiile suplimentare, fiind deschis, complementar primilor doi piloni, persoanelor de pana la 52,5 ani. O persoana poate contribui la acest sistem cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani.
Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 euro pentru angajator si 200 euro pentru angajat.
Primele contributii la Pilonul III vor putea fi platite incepand cu luna mai, pana la sfarsitul anului fiind estimat un numar de 200.000 de participanti. CSSPP crede ca intr-o prima etapa, angajatorii nu se vor inghesui la fondurile de pensii facultative, chiar daca prin Codul Fiscal se prevede o deductibilitate de 200 de euro pe an de salariat.
Intr-o prima etapa, doar 10-15% dintre angajatori vor recurge la acest stimulent pentru angajatori. Dar in doi ani este posibil sa se ajunga la un nivel de 50-60%. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, considera ca la inceput marile companii vor introduce aceste beneficii in pachetele salariale.[4]
Pilonul 4
Pensia privata suplimentara
Se primesc foarte multe intrebari despre ce inseamna pilonul 4.
Ce inseamna o pensie privata suplimentara ?
Pensia privata suplimentara (pilonul 4) este o asigurare de viata cu componenta de investitie. Fiecare persoana pe langa pensia de stat (pilonul 1), pe langa pensia privata obligatorie (pilonul 2) si pe langa pensia privata facultativa (pilonul 3) poate sa isi formeze o pensie privata suplimentara.
De ce inca o pensie privata suplimentara ?
Acesta pensie privata suplimentara va poate ajuta mai mult decat o pensie din pilonul 1,2 sau 3, pentru ca aici sumele de bani pe care le puteti economisii nu sunt limitate (2% pentru pilonul 2 sau 15% pentru pilonul 3).
In plus, acesta pensie privata suplimentara are si o asigurare de viata inclusa, care poate fi marita la o suma care sa fie satisfacatoare familiei in cazul decesului. Tot pe contractul de pensie privata suplimentara pot fi atasate si alte clauze de protectie cum ar fi: invaliditate permanenta din accident, clauze de protectie pentru interventie chirurgicala sau spitalizare.][5]
Punctul de pensie
Ce este punctajul de pensie si cum se calculeaza el.
Conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, CNPAS (Casa Nationala de Pensii) are obligatia de a notifica asiguratii in legatura cu punctajul anual realizat incepand cu anul 2001.
Punctajul anual intra in baza de calcul a punctajului mediu anual, cel care este folosit , prin inmultirea cu valoarea punctului de pensie, la determinarea pensiei
Conform art.78 din Legea 19/2000:
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.
Exemplu:
In luna ianuarie un asigurat a realizat un venit brut de 5.000.000 lei. Numarul de puncte realizate in luna ianuarie va fi obtinut prin impartirea venitului de 5 milioane la valoarea salariului mediu brut care a fost de 3.621.665 si va avea valoarea de 1,38058 (se vor folosi 5 zecimale)....citeste mai mult [6]
Categorii de pensii
În sistemul public se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată si pensia anticipată parţială;
Cum calculam pensiile
Pentru persoanele cu varsta peste 45 de ani si pentru cele care, in 2008, vor avea varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si nu vor opta pentru contributia la un fond de pensii obligatorii, pensia pe care o vor primi va fi calculata conform Legii nr.19 din 2000, astfel:
- Valoarea pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de angajat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie.
- Punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, realizat prin insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare, prevazut de lege.
- Punctajul anual se dermina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizate in fiecare luna.
- Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut individual, inclusiv sporurile si adaosurile, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Pentru persoanele cu varsta sub 35 de ani (in 2008) si...citeste mai mult[1]
Media de inlocuire
Pensiile in Romania ar putea reprezenta 80% din salariul mediu pe economie
Implementarea cu succes a reformei pensiilor in Romania, prin introducerea pensiilor private obligatorii si facultative, ar putea face ca romanii sa dispuna, la sfarsitul perioadei active, de o pensie de 80-85% din salariul mediu pe economie, potrivit presedintelui APAPR, Tudor Moldovan "In prezent, pensia de stat reprezinta circa o treime din salariul mediu pe economie. in conditiile in care, dupa finalizarea reformei pensiilor, adica dupa implementarea pilonului II (pensii obligatorii administrate privat) si a pilonului III (pensii private facultative), un angajat roman va contribui, cu 200 de euro pe an, la un fond de pensii private, angajatorul sau contribuind, si el, cu aceeasi suma, pensia totala a unui roman, construita din participarea sa la cei trei piloni ai sistemului, ar putea ajunge sa reprezinte 80-85% din salariul mediu pe economie. Actualul sistem public de pensii, pilonul I, asigura o pensie echivalenta cu 30% din salariul mediu pe economie; estimez ca pilonul III, al pensiilor facultative, va asigura o pensie de 20-25% din salariul mediu pe economie, iar pilonul II, al pensiilor administrate privat, o pensie de circa 30% din salariul mediu", a explicat Moldovan, citat de NewsIn.
"Vom putea vorbi despre o pensie care sa reprezinte 80-85%...citeste mai mult
Publicitate pensii
- Pensiile au luat crema publicitatii... Pensiile obligatorii administrate privat au sarit de pe locul 101 pe prima pozitie, in topul domeniilor in care s-au investit cei mai multi bani in publicitate. Circa 34,4 milioane de euro (la rate card) au cheltuit fondurile de pensii, in prima luna de la lansarea pensiilor obligatorii (adica intre 17 septembrie si 14 octombrie a.c.), urcind categoria "pensii" de pe locul 101 pe primul loc, anunta Cotidianul. mai mult[7]