Nuduri
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Nuduri
Nudul - corpul ca oglinda a sufletului
Considerata de unii ca purtatoare a unor profunde trairi expresive, de altii ca un suport de vehiculare a erotismului exacerbat, aprobata sau contestata, reprezentarea corpului omenesc gol este un motiv omniprezent in toate formele de exprimare vizuala contemporane. Departe de aceasta imagine-fetis a civilizatiei imaginii, nudul in arta plastica ramane in continuare eterna cautare sensibila a eului uman.
Sunt putine interioarele contemporane din a caror decoratie plastica sa lipseasca tablouri care sa reprezinte nuduri. Corpul gol - "nudul" - este unul dintre subiectele majore ale artei. Numeroase statuete cioplite din piatra sau fildes din plastica preistorica, care au rezistat pana astazi, reprezinta corpuri feminine stilizate ca niste simboluri ale fecunditatii. Sunt primele nuduri din arta universala.
In vechile civilizatii ale Orientului Antic, reprezentarea corpului gol era un semn al sclaviei. De aceea, in picturile si sculpturile antice egiptene sau asiro-babiloniene sclavii si prizonierii de razboi erau reprezentati despuiati, pentru a li se preciza statutul inferior, in vreme ce invingatorii si conducatorii erau imbracati in vesminte care le marcau atributele rangului social.
Grecii antici au fost primii care au impus frumusetea naturala a corpului, prezentand nuditatea ca pe un simbol al demnitatii umane, o efigie democratica a egalitatii originare. Initial rezervate corpului masculin, nudurile din arta greaca idealizau triumfurile atletilor in arena sau reprezentarile zeitatilor din panteonul religios. Mai tarziu au patruns in arta si nudurile feminine. Au ramas celebre pana astazi statuile "Afrodita din Cnidos" de Praxiteles sau faimoasa "Venus din Milo". Armonia corporala era pentru vechii greci sinonima cu binele suprem, intruchipare a perfectiunii divine.
Albume cu nuduri
- Body Art Painting - super picturi pe nuduri de Marco Guerra si Yasmina Alaoui ... mai mult.... [1]
Ilustraţii erotice: nudurile începutului de secol XX
Sexul – o mare şi înfloritoare industrie. Graniţa dintre erotic şi pornografie aproape că nu mai există, totul fiind transformat într-un imens sex expus în toată splendoarea sa, la indemana oricui.
Fotografii francezi propun alternativa: erotismul vintage, cu patina lui de vechi trasă-n sepia, care transformă sexul în artă. Proaspăt lansatul album "Erotic French Postcards ", coordonat de Alexandre Dupouy, prezintă o colecţie de replici după imagini erotice din perioada 1902 – 1937.
Secretare, menajere, cupluri de lesbiene in ipostaze provocatoare, instantanee ménage à trois – nici vorbă de pudiponderie în imaginile artiştilor francezi. Calitatea face, însă, diferenţa. ... mai mult... [2]