Munti

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. hoteluri.org
  2. scotia.ro

Cuprins

Munti

Munti - Zone Montane din Romania

Zona turistica Muntii Barsei

Muntii Birsei
Muntii Birsei

Zona muntilor Barsei cuprinde doua masive montane importante din punct de vedere turistic si anume Postavarul si Piatra Mare separata de defileul Timis. Zona se caracterizeaza prin numeroase obiective naturale si printr-o accesibilitate usoara cu un inalat grad de echipare turistica.

Muntii Postavarul si Piatra Mare sunt asezati in partea central sudica a Carpatilor de curbura componenta sudica a Carpatilor Orientali. Sunt localizati in depresiunea Brasovului deasupra careia se inalta cu peste 1000 m si versantul nordic al masivului Bucegi.

Relieful reprezinta elementul major in structura potentialului turistic el fiind suportat material al desfasurarii activitatilor turistice.
Inaltimile cele mai mari sunt in partea sudica vf. Piatra Mare 1845 m si culmile secundare Piatra Mica 1611 m, Gatul Chibei 1640 m.

Pentru masivul Piatra Mare principalele cai de circulatie sunt situate in lungul vaii Timisului, latura nordica a masivului este marginita de drumul national DN1A, care strabate orasul Sacele si se indreapta spre Valenii de munte prin pasul Bratocea.

Echipamentul turistic cuprinde turism balneoclimateric, turismul climateric pentru odihna si agrement, turismul pentru sporturi de iarna, turism scolar in statiunile Poaiana Brasov. Alpinismul este o forma a turismului montan practicat de o categorie restransa de persoane cu aptitudini fizice deosebite si special antrenate; in Postavarul se gasesc trei astfel de trasee iar in Piatra Mare unul.



Zona turistica Gutai

Muntii Gutai
Muntii Gutai

Zona Gutai cuprinde muntii dintre depresiunile Oas, Baia-Mare, Cavnic si Maramures pana la pasul Neteda si are o suprafata in jur de 1300 km patrati.
Potentialul turistic este impus de mai multe elemente oferite de relief, izvoare minerale, vegetatie dar si de conditiile climatice favorabile odihnei, sporturilor de iarna si tratamente. In relief se impun cateva forme ce starnesc un mare interes turistic cum ar fi: creasta Cocosului din nordul masivului Gutai, un imens zid de andezide inalt de cc.70 m considerat ca rest dintr-un aparat vulcanic, turnurile din Ignis (piatra Dracului), sfinxul din Oas, platourile vulcanice ce ating dimensiuni foarte mari in partea nordica a masivului Ignis; Cheile Tatarului sector ingust pe vaile Brazilor si Runcu. Pentru turism prezenta mare insemnatate mai multe lacuri naturale si antropice, numeroase izvoare cu apa minerala sau pentru cura balneara. Masivul Gutai este incojurat din trei parti de depresiuni, ceea ce accesul in masiv se face relativ usor.

Pe versantul sudic se gasesc principalele amenajari turistice din care se poate porni catre munte. Din depresiunea Maramures accesul poate fi realizat din localitatile Sigetul Marmatiei, Sapanta, sat Sugatag Desesti si ocna Sugatag. Echipamentul turistic este reprezentat din diverse drumuri forestiere, cateva poteci cu marcaje turistice si multe cabane aflate in vecinatatea celor mai importante obiective turistice.

Activitatile turistice imbraca forme variate cum ar fi drumetii si odihna, recreere in statiunile Izvoarele si Mogosa, practicarea sporturillor de iarna pe versantii celor doua statiuni. Citiţi mai departe


Zona turistica Muntii Ciucas

Muntii Ciucas
Muntii Ciucas

Muntii Ciucas fac parte din Carpatii de Curbura si o pozitie centrala, sunt cei mai inalti si au intensa activitate turistica datorita concentrarii intr-un spatiu mic a numeroase obiective turistice.
Se desfasoara intre vaile Doftana, Teleajen, Buzau superior si Tarlung, vai in lungul carora se inscriu drumurile principale ce asigura accesibilitatea in masiv atat din sudul cat si din centrul tarii.

Principalele puncte de plecare in drumetii sunt: cabana Babarunca si pasul Brotocea pentru sectorul central vestic, in nord accesul se realizeaza prin mai multe drumuri forestiere ce pornesc in lungul raurilor de la Obarsia Buzaului la intorsura Buzaului.

Potentialul turistic este completat de cele doua manastiri din Cheia (initial o biserica din lemn din 1770 ce se afla la poalele culmii Balaban care a ars) si manastirea Suzana de la 1740 initial fiind construita din lemn apoi refacuta in 1830.

Echipamentul turistic este reprezentat de o retea de poteci marcate, case de odihna, tabara de odihna pentru copii, statiuni climaterice. Formele de turism sunt variate si se impun prin drumetii la cabanele Babarunca, muntele Rosu si manastirea Suzana, alpinism ce se practica in special pe culmea Gropsoarele - Zaganul, turism, odihna.


Zona turistica Ceahlau

Muntii Ceahlau
Muntii Ceahlau
  • Muntii Ceahlau constituie una dintre cele mai bine conturate unitati naturale din Carpatii Orientali, care se impune in masivele vecine print-un peisaj aparte ceea ce-i confera o valoare turistica deosebita. De aceea a fost numit foarte des regele Carpatilor, Farul Moldovei, Nestemata Carpatilor.

Muntii Ceahlau sunt incadrati de vai largi si adanci (Bistricioara, Bistrita si Bicaz) ce se separa de masivele vecine alcatuite din sisturi cristaline sau din flis gresos. De-a lungul vailor se poate ajunge in diferite puncte ce se pot realiza pe drumuri forestiere sau poteci turistice marcate, ascensiuni la varfurile principale sau la diverse alte obiective turistice.

Ceahlaul este alcatuit din roci sedimentare avand o patura de 600 m grosime de conglomerate calcaroase sub care se afla strate de gresii, marne. Relieful este componentul principal ce asigura varietatea in peisaj si da obiective turistice cu un peisaj aparte. Ceahlaul se remarca printr-un sector inalt la peste 1500 m..

Din punct de vedere turistic masivul Ceahlau intruneste cateva caracteristici: Citiţi mai departe


Zona turistica Rarau - Giumalau

Muntii Rarau  Giumalau
Muntii Rarau Giumalau

Masivele Rarau - Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali fiind formata din doua masive stans legate a caror importanta pentru turism deriva din urmatoarele aspecte:
varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie;
accesibilitatea determinata de prezenta culoreloe de vale ce incadreaza cele doua masive montane.
Aici se gasesc doua centre turistice de mare insemnatate ce se afla la periferie (Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei) ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turisti. Citiţi mai departe


Zona turistica Muntii Rodnei

Muntii  Rodnei
Muntii Rodnei

Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (cc. 1300 km patrati, peste 45 km de la est la vest si 25 km de la nord la sud). Muntii Rodnei se desfasoara in Valea Salauta, Pasul Setref (825 m) in vest si Pasul Rotunda (1271 m) in est. Depresiunea Maramures Pasul Prislop (1416 m) si Bistita Aurie in nord si Somesul Mare in sud - est. Acesul in asezarile de la baza muntilor constituie importante puncte de plecare in drumetii. Statiunea blaneoclimaterica Sangeorz Bai si orasul Borsa au un rol deosebit in derularea activitatilor turistice din acesti munti.

Muntii Rodnei au cea mai complexa alcatuire geologica din Carpatii Orientali, predominand rocile cristaline la care se asociaza roci sedimentare si roci vulcanice, fiecare din acestea impunand anumite trasaturi in relief si peisaj. Relieful ofera cele mai numeroase elemente de interes turistic si creeaza cele mai variate peisaje. Astfel in structura orografica a Muntilor Rodeni se impun: o culme principala care se desfasoara din Pasul Setref si pana in Pasul Rotunda in lungul ei se afla varfurile cu inaltimile cele mai mari (Batrana 1710 m; Gropulor 2063 m; Buhaiescu Mare 2119 m; Cormaia 2033 m; Negoiasa Mare 2041 m; Galati 2048 m; Gargalau 2159 m; Omul 2134 m; Cisa 2036 m; Ineu 2279 m; Ineut 2223 m), acoperite de pajisti alpine fiecare constituind puncte de belvedere.

Fauna este bogata in specii unele ocrotite cum ar fi: capra neagra, ursul, agvila de stanca, rasul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, altele de interes ginegetic. In apele repezi traiesc pastravul, lipanul, si boisteanul. Aici exista pastravarii si numeroase cabane de vanatoare pe aproape toate vaile principale.
Alte componente naturale cu valoare deosebita in peisaj il constituie lacurile.Citiţi mai departe


Zona turistica Oas

Zona turistica Oas, desi mica ca suprafata este foarte bine conturata. Aceasta include depresiunea Oas si muntii care o inconjoara (Oas in vest si Ignis in vest). Se afla situata la 30 km de Satu-Mare si la 60 km de Baia-Mare, orase de unde provin principalele grupuri de turisti locali sau in tranzit.

Depresiunea Oas de natura tectono-vulcano-eroziva este alcatuita dintr-un ses central sudic la 200-400 m si un ansamblu de platouri pienmontane periferice. Este strabatuta de raurile Tur si Talna care reprezinta lunci extinse, iar in cadrul muntilor Oas defilee scurte dar extrem de pitoresti.

Muntii Oas in nord si in vest si muntii Ignis in sud-est si est, ei sunt formati din culmi la cc 400 si 800 m si respectiv 700 si 1200 m (vf. Pietroasa 1200 m), varfuri mici platouri vulcanice in alcatuirea carora intra indeosebi andezite, riolite si dacite.Citiţi mai departe


Zona turistica - Podisul Moldovei

Provincia turistica Podisul Moldovei
Provincia turistica Podisul Moldovei

Provincia turistica Podisul Moldovei se desfasoara in estul Romaniei cuprinzand regiuni de dealuri, podis si depresiuni in care specificul este dat de elemetele istorice si de cultura (ruine de cetati medievale, biserici apartinand diferitelor epoci si stiluri, edificii din secolul XVIII - XIX, numeroase muzee, etc..) si prin peisajele caracteristice anumitor regiuni: podgorii si livezi renumite. In zona podisului Moldovei se contureaza doua zone turistice complexe ce au ca centre polarizatoare Suceava si Iasi, in rest sunt centre turistice cu o mai mica importanta (Barlad, Vaslui, Husi)..... mai mult...[1]



Cinci munti superbi din Scotia

Muntii din Torridon
Muntii din Torridon
Suilven
Suilven
Beinn Dorain
Beinn Dorain
Muntii Cuillin 'rosii'
Muntii Cuillin 'rosii'
Muntii Buachaille
Muntii Buachaille
Muntii pe harta Scotiei
Muntii pe harta Scotiei

Nu sunt o mare amatoare de drumetii pe munte, deci ca un munte scotian sa faca o impresie de durata asupra mea, modul cum acesta se vede de la baza e la fel de important ca privelistea de pe varful sau.

Nu ar trebui sa surprinda, deci, ca cei 5 munti preferati ai mei sunt toti localizati in zona muntoasa de vest si nord vest a Scotiei. Aceasta zona se bucura de cele mai uluitoare peisaje montane din Marea Britanie.

S-ar putea ca unii sa fie surprinsi ca Ben Nevis nu este inclus in lista mea de munti preferati. Cu toate ca e cel mai inalt munte din Scotia (si din Marea Britanie) si ofera o gama variata de activitati in zona, nu cred ca Ben Nevis se poate compara varfurile spectaculoase din nord vestul salbatic.... mai mult... [2]

Unelte personale
Trusa de unelte