Munca
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Munca la domiciliu
Oferte de munca la domiciliu disponibile:
accesorii pentru copii
accesorii pentru par
asamblare electronice
confectionare bijuterii
confectionare miniaturi
confectionare jucarii
HITT Jewellery - RO
operator telemarketing
ornamente alpine
ornamente pentru Craciun
plante ornamentale
tehnoredactare lb. engleza
Informativ.
Câştigurile, veniturile generate in urmara aderarii dvs. la programele de activitate - munca la domiciliu prezente în aceste pagini web sunt estimative şi depind de gradul de implicare al fiecarui colaborator in programul de munca la domiciliu ales. Pentru a activa în oricare din programele de munca la domiciliu prezentate de noi trebuie să aveţi cetăţenie română şi vârsta de minim 16 ani.... mai mult...[1]
Ministerul muncii
Inspectia Muncii
Inspectia Muncii - este organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cu sediul in municipiul Bucuresti, si are personalitate juridica. Institutia este infiintata si este organizata in baza:
Legii nr. 108/1999 - republicata.
H.G. nr. 767/1999 - cu modificarile si completarile ulterioare.
Inspectia Muncii - are ca principal scop urmarirea indeplinirii obligatiilor legale de catre angajatori in domeniul relatiilor de munca, precum si a celor referitoare la conditiile de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatiilor si a altor participanti la procesul de munca, in desfasurarea activitatii.
________________________________________
In subordinea Inspectiei Muncii functioneaza:
Inspectorate Teritoriale de Munca - in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.
Centrul de Monitorizare a Unitatilor cu Risc Profesional - Criscior.
Centrul de Pregatire si Perfectionare Profesionala al Inspectiei Muncii - Botosani.
________________________________________
Obiective de baza ale Inspectiei Muncii:
Controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca, la securitatea si sanatatea in munca, la protectia salariatilor care lucreaza in conditii deosebite si a prevederilor legale referitoare la asigurarile sociale.
Informarea autoritatilor competente despre deficientele legate de aplicarea corecta a dispozitiilor legale in vigoare.
Furnizarea de informatii celor interesati despre cele mai eficiente mijloace de respectare a legislatiei muncii.
Asistenta tehnica a angajatilor si angajatorilor pentru prevenirea riscurilor profesionale si a conflictelor sociale.
Initierea de propuneri adresate Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pentru imbunatatirea legislatiei existente si elaborarea de noi acte legislative in domeniu.... mai mult...[2]
Proverbe munca
Munca acasa
Protectia muncii
Normele de protectie a muncii
Din punctul de vedere juridic, normele de protectie a muncii sunt acele norme de convietuire sociala care, garantate sau nu prin forta de constrangere a statului, reglementeaza conduita oamenilor in cadrul unor comunitati productive, determinand conditiile in care urmeaza sa efectueze diferite operatii concrete de utilizare a echipamentelor si obiectelor muncii si excluzand orice riscuri, urmarind cu prioritate apararea sanatatii, a integritatii corporale a executantului.
Normele de protectie a muncii pot fi definite ca o masura legislativa de realizare a securitatii muncii; continutul lor este format din colectii de prevederi cu caracter obligatoriu, prin a caror respectare se urmareste eliminarea comportamentului accidentogen al executantului in procesul muncii. Fiecare prevedere reprezinta in sine o masura de prevenire - tehnica sau organizatorica – a riscului producerii accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.
In consecinta, rolul normelor de protectie a muncii este de a stabili acele masuri de prevenire necesare pentru anihilarea factorilor de risc de accidentare si imbolnavire profesionala dependenti de executant.
Functiile normelor de protectia muncii :
Normele constituie principalul instrument in realizarea instruirii in domeniul securitatii si sanatatii in munca. In conformitate cu prevederile legislative in vigoare, continutul de baza al oricaruia dintre tipurile obligatorii de instructaj de protectie a muncii este format din normele de protectie a muncii corespunzatoare activitatii pentru care este instruit subiectul. De asemenea, verificarea nivelului de instruire se realizeaza tot in raport cu prevederile normelor.
Normele constituie unul dintre instrumentele in baza carora, in cazul cercetarii accidentelor de munca, se stabilesc cauzele producerii acestora si vinovatia. Utilizarea lor in acest context permite si identificarea masurilor de prevenire care nu au fost aplicate, respectiv a factorilor de risc de accidentare si imbolnavire profesionala care continua sa existe in procesul de munca.
Normele reprezinta unul dintre instrumentele cu ajutorul carora se realizeaza controlul si autocontrolul de protectia muncii. Conform Legii nr. 90/1996 a protectiei muncii si a actelor juridice referitoare la organizarea si functionarea Inspectiei muncii, prin controlul de protectie a muncii efectuat de organismele specializate se urmareste modul in care se desfasoara activitatea de prevenire a accidentelor si a imbolnavirilor profesionale, si in primul rand gradul in care sunt aplicate si respectate masurile cuprinse in normele de protectie a muncii. Autocontrolul, ca forma de control intern al activitatii de protectie a muncii, are aceleasi obiective ca si controlul efectuat de organismele publice, deci va utiliza aceleasi instrumente.
Normele reprezinta unul dintre principalele acte juridice in functie de care se stabilesc si se sanctioneaza abaterile in domeniul protectiei muncii. Aceasta functie deriva in mod necesar din functia lor de instrument de control.
Normele constituie unul dintre principalele criterii in fundamentarea politicii generale si a programului de activitate pentru realizarea securitatii muncii la nivelul agentilor economici
In conceperea planurilor de activitate de protectie a muncii se urmareste in primul rand, in virtutea legii, inscrierea ca obiectiv a realizarii acelor masuri preventive care se regasesc in norme si nu au fost inca aplicate sau sunt indeplinite doar partial.
Sistemul national de norme de protectie a muncii este compus din:
Normele generale de protectie a muncii
Normele specifice de securitate a muncii... mai mult...[3]