Monitorizari
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Autoritatea Natională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice
Misiune
Autoritatea Natională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice este instituţia care gestioneză sistemul de achiziţii publice din România, având ca rol fundamental formularea la nivel de concepţie, promovarea şi implementarea politicii în domeniul achiziţiilor publice.
Noi asigurăm dezvoltarea şi evoluţia continuă a mecanismelor prin care instituţiile şi structurile din cadrul sistemului naţional de achiziţii publice interacţionează cu autorităţile contractante iar acestea din urmă cu operatorii economici. Ne aflăm aici pentru a crea premisele de creştere a eficienţei, a transparenţei şi competitivităţii achiziţiilor în sectorul public.
Ţelul nostru este să întărim capacitatea de implementare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice la nivelul autorităţilor contractante şi să promovăm, prin acţiunile noastre, un nivel ridicat de profesionalism astfel încât sistemul de achiziţii publice din România, în ansamblul său, să fie apreciat şi perceput ca un exemplu de bună practică la nivel european.
Viziune
Depăşind cifra de 16% din media PIB - ului Uniunii Europene, achiziţiile publice reprezintă una din principalele surse care alimentează procesul continuu de dezvoltare economică şi socială a Statelor Membre ale U.E..
Activitatea A.N.R.M.A.P. este orientată spre crearea şi întreţinerea unui cadru propice valorificării întregului efort economic angajat şi creşterii impactului social al procesului de achiziţie publică, prin susţinerea unui sistem de achiziţii publice sănatos, eficient şi credibil.
Menţinera unui cadru corespunzător de aplicare conformă a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi responsabilizarea autorităţilor contractante şi/sau a persoanelor fizice/juridice care au obligaţia de a aplica procedurile de atribuire este singura modalitate prin care se poate garanta eficienţa utilizării fondurilor publice.
Obiective
Obiectivele noastre strategice sunt:
- Perfecţionarea cadrului legislativ armonizat care a fost implementat în domeniul achiziţiilor publice pe măsură ce acquis-ul comunitar se modifică şi/sau este îmbunătăţit, astfel încât să se asigure permanent un grad cât mai ridicat de coerenţă a legislaţiei naţionale în vigoare, concomitent cu respectarea deplină a compatibilităţii/conformităţii cu prevederile acquis-ului comunitar;
- Crearea premiselor necesare pentru asigurarea unui mod convergent de funcţionare a instituţiilor din cadrul sistemului de achiziţii publice, raportat la competenţele acestora;
- Întărirea capacităţii de implemtare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice la nivelul autorităţilor contractante prin dezvoltarea continuă a suportului acordat acestora în vederea aplicării corecte a legislaţiei şi instruirea personalului implicat în activităţi specifice achiziţiilor publice;
- Creşterea gradului de aplicare conformă a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice prin măsurile dispuse ca urmare a monitorizării şi supravegherii modului de atribuire a contractelor de achiziţie publică;
- Promovarea bunelor practici naţionale şi europene, atât în raport cu instituţiile şi organismele din România cât şi cu instituţiile corespondente la nivelul U.E. şi /sau la nivelul Statelor Membre ale U.E..
Valori
Profesionalism: Profilul şi experienţa specialiştilor noştri conferă instituţiei prestanţă şi credibilitate, eforturile noastre fiind orientate în permanenţă spre împărtăşirea şi integrarea acestor valori în cadrul tuturor instituţiilor care intră cu noi în contact prin prisma sferei noastre de activitate.
Comunicare şi lucru în echipă: Cele mai bune soluţii pentru rezolvarea unor probleme sunt cele care au la bază comunicarea internă şi lucrul în echipă. Soluţiile ne aparţin nouă şi nu unei singure persoane.
Integritate: Ne implicăm în mod responsabil în rezolvarea problemelor semnalate de autorităţile contractante şi de societatea civilă, ca parteneri în atingerea obiectivelor comune, demonstrând în acelaşi timp imparţialitate şi transparenţă în soluţiile propuse.
Respect faţă de lege: Litera şi spiritul legii sunt esenţiale în activitatea noastră care presupune cel mai înalt grad de obiectivitate în raport cu situaţiile de fapt care ne sunt aduse la cunoştinţă.
Modernism şi flexibiltate: Îmbinăm experienţa specialiştilor cu vechime în domeniu cu flexibilitatea şi gândirea inovatoare a unei echipe tinere şi ambiţioase.
Management eficient şi identitate: Sursa succesului instituţiei constă în capacitatea top - managementului de a pune în valoare resursele umane ca amprentă definitorie a identităţii instituţiei precum şi în preocuparea constantă pentru dezvoltarea şi perfecţionarea acestora.... mai mult...[1]
Monitorizarea mediului
Monitorizarea factorilor de mediu se desfasoara:
1. Analize, masuratori, ce au in vedere o gama diversa de analize fizico-chimice, bacteriologice, sonometrice si de radioactivitate efectuate prin laboratorul propriu efectuate pe aer, apa, sol, vegetatie:
- in conformitate cu planurile anuale de monitorizare si cele de verificare a conformitatii fata de actele de reglementare;
- la solicitare, cerere din partea clientilor interni si externi.
2. Inventarierea emisiilor provenite de la unitatile economice, de la sursele de suprafata si din trafic de pe teritoriul judetului
3. Preluarea si prelucrarea informatiilor de la alte institutii cu responsabilitati in domeniul mediului
Reteaua de monitorizare a calitatii aerului
a) Reteaua manuala
Municipiul Bacau cu 6 puncte fixe: Aeroport, N.Balcescu, Gheraiesti, Margineni, Universitate si Sediul APM Bacau pentru monitorizarea: poluantilor gazosi (dioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac), pulberilor in suspensie si sedimentabile(depuneri) si calitatii precipitatiilor. Frecventa analizelor: zilnice, saptamanale, bilunare, lunare.
Municipiul Onesti are o retea de monitorizare cu 7 puncte situate in municipiu si zonele protejate din vecinatate, aflate sub impactul zonei industriale.Sunt monitorizati poluantii gazosi (dioxid de sulf, oxizi de azot, clor, acid clorhidric, amoniac, fenoli) si pulberile sedimentabile. Se efectueaza periodic sondaje prin probe momentane (30 min.)
Municipiul Moinesti, Orasele Comanesti, Tg.Ocna si Buhusi sunt monitorizate in sondaje lunare prin probe momentane.
Indicatorii urmariti sunt: poluanti gazosii (amoniac, dioxid de azot, dioxid de sulf) si pulberile sedimentabile.
Reteaua automata
In vederea conformarii cu cerintele directivelor UE privind calitatea aerului au fost amplasate 3 statii automate (proiect PHARE), care fac parte din reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului astfel:
- o statie de tip urban in Bacau (Institutia Prefectului str.Razboieni);
- doua statii de tip industrial: in Bacau (str. Izvoare) si in Onesti, cartier TCR (str. Cauciucului).
Indicatori monitorizati sunt: dioxid de sulf, oxizi de azot, ozon, monoxid de carbon, compusi organici volatili, plumb, pulberi in suspensie ( PM 10, PM 2.5) si date meteo, care sunt afisati pe doua panouri unul exterior in Bacau si unul interior in Onesti.
Reteaua automata de monitorizare asigura:
- furnizarea si transmiterea de date compatibile la toate nivelele (local, judetean, national si european), intr-un sistem bine pus la punct de control si asigurare a calitatii;
- informarea publicului si transparenta informatiilor de mediu.
Statiile vor deveni operative in cursul anului 2007.
Autolaboratorul IWECO
Autolaboratorul IWECO, prin linia de echipamente din dotare, permite prelevari si masuratori la cos pentru procesele de ardere la indicatorii: pulberi totale, dioxid de sulf, oxizi de azot, oxigen, monoxid de carbon, dioxid de carbon, temperatura si viteza gazelor.
Masuratorile efectuate au ca scop verificarea conformarii activitatii agentilor economici la actele de reglementare.
In anul 2007 APM Bacau participa la proiectul PHARE RO 2004/016-772.03.03/03.02 Achizitie de echipamente pentru controlul emisiilor la unitati IPPC. Aceste achizitii vor diversifica gama de indicatori masurati si la procese industriale.
Reteaua de monitorizare a zgomotului are in vedere masurarea nivelului de zgomot:
- in puncte prestabilite din zone rezidentiale, intersectii, zone aglomerate;
- pentru depistarea altor zone afectate de poluarea fonica si neidentificate inca.
Reteaua de monitorizare a calitatii solului este realizata prin analize fizico-chimice, bacteriologice:
- include puncte situate pe solurile aflate sub influenta haldelor de deseuri menajere.
Reteaua de monitorizare a radioactivitatii este realizata prin masuratori beta global si dozimetrice pe factorii de mediu in puncte prestabilite.
Reteaua a fost completata prin achizitionarea in cadrul proiectului PHARE RO 2003/005-551.04.11.01/LOT 1 "Procurarea de echipamente necesare in scopul crearii unui sistem adecvat de monitorizare si raportare a radioactivitatii mediului, anul acesta a unei statii care monitorizeaza in regim automat doza gamma absorbita.
Inventarierea emisiilor de poluanti se face conform metodologiilor recomandate de Agentia Europeana de Mediu (EEA) si de Conventia asupra poluarii transfrontiere pe distante lungi (EMEP) si este necesara pentru urmatoarele:
- ofera o baza de date solida pentru modelarea dispersiei poluantilor;
- serveste la predictia impactului asupra mediului a diferitelor activitati;
- ajuta la stabilirea planurilor de dezvoltare urbana si de mediu;
- serveste la proiectarea retelei de monitorizare a aerului; Br>- ajuta la elaborarea planurilor de management ale calitatii aerului.
Obiective majore
Implementarea cerintelor prin legislatia transpusa din directivele europene;
- imbunatatirea activitatii prin acreditarea laboratorului si diversificarea posibilitatilor de investigare prin noi dotari;
- eficientizarea retelei automate de monitorizare a calitatii aerului prin instalarea de analizoare care sa raspunda situatiilor relevante din zonele Bacau si Onesti;
- extinderea gamei de indicatori determinati in laborator;
- dezvoltarea laboratorului de deseuri.... mai mult...[2]
Monitorizare Angajati
Cyclope - Monitorizare Angajati - este o aplicatie software care ofera informatii despre modul in care angajatii isi desfasoara activitatea folosind calculatorul si implicit despre utilizarea infrastructurii IT a companiilor.
Dezvoltat pentru a servi mediului de afaceri, Cyclope - Monitorizare Angajati - ofera managerilor o solutie ideala de monitorizare, control si motivare a personalului, care determina eficientizarea muncii si optimizarea utilizarii resurselor IT.
Cyclope - Monitorizare Angajati - va ofera raspunsul la intrebarea:
"Cine, Ce si Cat de mult munceste pe calculator in firma dumneavoastra?"
Cyclope Monitorizeaza:
Activitatea pe documente si e-mailuri
Activitatea pe Internet si Chat
Activitatea pe aplicatii/ferestre
Activitatea in cadrul unei aplicatii
Gradul de utilizare a aplicatiilor setate ca interzise (NOU!)
Prezenta la locul de munca
Orele de munca suplimentare petrecute la calculator
NOUTATI: A fost lansata versiunea noua Cyclope - Monitorizare Angajati.
Panoul de statistici cuprinde acum si un raport de productivitate, ce permite administratorului de cont sa vizualizeze procentul de productivitate a muncii, pe baza presetarilor introduse. Aditional, administratorul poate seta o serie de aplicatii interzise, precum si perioada de toleranta in utilizarea acestora de catre angajati.
Cyclope - Monitorizare Angajati, acum si pentru laptopuri si unitati cu conexiune intermitenta. In premiera pe piata din Romania, Amplusnet a dezvoltat si optiunea de client mobil, ce vine in intampinarea nevoilor de monitorizare a productivitatii echipelor ai caror membri lucreaza folosind laptopuri sau ale caror unitati au o conexiune intermitenta.
Cyclope - Monitorizare Angajati determina ponderea si timpul pe care un angajat il petrece desfasurand activitati legate de munca sa: aplicatii productive cum sunt Suita Office, aplicatii de proiectare, ERP, CRM (aplicatii economico-financiare, de gestiune, productie, managementul documentelor, al stocurilor, al clientilor etc), sau activitati mai putin productive: navigare pe Internet, chat, jocuri, etc.
Managerul poate urmari Raportul de Productivitate (NOU!), pentru a urmari anumite statistici ce includ si gradul de utilizare a aplicatiilor setate prealabil ca productive/neproductive, intr-o interfata simplu de gestionat.... mai mult...[3]
Monitorizarea drepturilor copilului
- Monitorizarea drepturilor copilului este o componentă nouă a programului de ţară al UNICEF pentru perioada 2005 – 2009.
Obiectivele sale principale sunt:
• Monitorizarea respectării drepturilor copilului în ţară, a implementării reformelor instituţionale şi a noii legislaţii
• Monitorizarea atentă a indicatorilor din sectorul social
• Monitorizarea atentă a indicatorilor referitori la copii, din diverse domenii
• Implementarea programului DevInfo atat la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean
• Stimularea şi sprijinirea cercetărilor şi analizelor privind situaţia copiilor şi a tinerilor
• Înfiinţarea unui Observator Independent pentru Drepturile Copiilor în două judeţe (Vaslui şi Arad), care să monitorizeze respectarea şi realizarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor la nivel judeţean.
Observatorul pentru Drepturile Copilului are patru obiective principale:
1. Monitorizarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor din judeţul Vaslui
2. Realizarea unei baze de date pe probleme legate de copii
3. Conştientizarea publicului şi promovarea participării în rândul copiilor şi al tinerilor
4. Crearea la nivel judeţean a unui plan de acţiune în favoarea copiilor.
Activitatea Observatorului va fi sprijinită de un Grup Consultativ la nivel judeţean, alcătuit din reprezentanţi ai structurilor guvernamentale deconcentrate, ai societăţii civile şi ai presei locale.
Observatorul pentru Drepturile Copilului din Vaslui va oferi experienţa necesară pentru înfiinţarea acestui tip de Observator şi în alte judeţe, dar şi pentru crearea unei instituţii naţionale care va monitoriza realizarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor până în 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană.... mai mult...[4]