Manageri

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. manageri.ro
  2. eva.ro

Cuprins

Manageri

ASOCIATIA MANAGERILOR PUBLICI DIN ROMANIA

Misiunea: AMPR pledeaza pentru excelenta in managementul public.

Viziunea: AMPR contribuie activ la promovarea unui mediu profesionist de management in administratia publica si facilitarea comunicarii transparente intre managerii publici.

Obiectivele:

  • Promovarea imaginii managerilor publici in societatea civila;
  • Sustinerea programelor de formare specializata organizate de Institutul National de Administratie si a programului de burse speciale “Guvernul Romaniei” in realizarea misiunii de a pregati specialisti in domeniul managementului in administratia publica, cu inalta tinuta profesionala si morala;
  • Mentinerea legaturii intre managerii publici numiti in functie;
  • Elaborarea unui Cod Etic al Mangerului Public;
  • Afilierea ca membru de onoare Federatia Pro Jure Romania precum si la alte organisme non-guvernamentale autohtone si internationale in sprijinul reformei justitiei si administratiei publice.

Obiectul de activitate:

  1. Organizarea de intalniri, conferinte, seminarii, simpozioane si mese rotunde pe teme de actualitate in domeniul managerial;
  2. Organizarea unei baze de date, actualizabila periodic, referitoare la membrii asociatiei;
  3. Editarea unei reviste si a unui anuar;
  4. Acordarea de sprijin moral si logistic membrilor Asociatiei;
  5. Participarea si propunerea unor proiecte de acte normative referitoare la statutul managerului public;
  6. Colaborarea cu alte organizatii similare si organizatii profesionale din tara si strainatate;
  7. Angajarea in orice forma de activitate legata direct de promovarea scopului Asociatiei.
  8. Protectia gratuita a drepturilor si intereselor membrilor Asociatiei prin angajarea de persoane specializate;
  9. Promovarea unor activitati de lobby in sprijinul reformei in justitie si in administratia publica;
  10. Apararea interesului public in vederea bunei functionari a serviciilor publice administrative.

... MAI MULT...[1]


De ce femeile sunt manageri mai buni

Inainte de a intra in subiect, trebuie spus faptul ca trebuie sa considerati urmatoarele informatii ca fiind generale. In acest articol sunt incluse anumite judecati prezentate ca fiind adevaruri general valabile, bazate, insa, pe fapte restranse sau incomplete. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca a fi egal nu inseamna ca suntem asemanatori.

De cand femeile au castigat greutate in randurile fortelor de munca, diferentele dintre sexe au existat in orice domeniu de activitate, de la fabrici, la constructia de avioane de lupta, si in orice nivel ierarhic, de la seniori pana la juniori. Acum ca femeile s-au ridicat pe scara sociala, obtinand functii din ce in ce mai inalte, numarul femeilor care si-au deschis propriile lor afaceri a crescut cu 103% in ultimii 10 ani, iar diferentele incep sa dispara chiar si la nivel executiv. Studiile au aratat ca atat stilul masculin de conducere, cat si cel feminin sunt la fel de eficace. Dar cand au fost comparate punct cu punct, stilul feminin de conducere s-a dovedit a avea unele limite.

Biologie si educatie

Originea acestor diferentieri se afla atat in educatia partilor cat si in natura insasi. Nu este vorba doar de socializarea care ii deosebeste pe barbati de femei. Este vorba si de biologie. Cercetatorii au descoperit unele variatii fiziologice la nivelul creierului, intre cel al unui barbat si cel al unei femei. De exemplu, creierul unui barbat este cu 10% mai mare decat al unei femei. Dar femeile au mai multe celule nervoase. De asemenea, ele tind sa detina mai multe "corpus collusum" - grupul de fibre nervoase care leaga emisfera dreapta a creierului de cea stanga. Acest lucru face ca femeile sa fie mai rapide in transferul de informatii de la stimuli la jumatatea stanga a vorbirii si intuitiei, pana la jumatatea dreapta, a vederii. Barbatii isi folosesc, in general, partea stanga. Bineinteles, cat timp fetele si baietii cresc, ei se modeleaza in functie de regulile sociale diferite si asteptarile pe care le are fiecare. In mod evident, sexul este cel care determina comportamentul, perceptia si aproape toate celelalte lucruri.

Influenta sexului

De obicei, cand facem comparatii intre manageri, dialogul este incadrat de tendinta barbatilor de a comanda si a controla, impotriva tendintei femeilor de a construi o echipa si a ajunge la o intelegere. Managerii femei au tendinta sa-si doreasca mai mult sa construiasca decat sa cucereasca. Femeile isi doresc mai mult sa analizeze compromisurile si sa ceara parerea celorlalti. In opozitie cu acestea, barbatii cred, de cele mai multe ori, ca daca vor cere sfatul cuiva, vor fi perceputi ca fiind nesiguri sau lideri fara raspunsuri.

Alte confirmari ale puterii de conducere a femeilor:

- femeile sunt mai bune decat barbatii in delegarea de sarcini si autoritate; - femeile incurajeaza sinceritatea si sunt mult mai deschise; - femeile din conducere raspund mult mai bine cererilor de asistenta; - femeile sunt mult mai tolerante in ceea ce priveste diferentierile dintre oameni si sunt mai pregatite in a conduce echipe formate din oameni cu personalitati diferite; - femeile au capacitatea de a identifica problemele mai rapid si mai exact; - femeile sunt mai bune in precizarea scopurilor si dovedirea unei experiente valabile; - barbatii au tendinta de a lua prea rapid deciziile, in comparatie cu femeile; - de asemenea, barbatii sunt adeptii formarii a ceea ce psihologii numesc: "relatie de navigare" sau echipe temporare pentru obtinerea unor teluri de scurta durata.

Femeile comunica mult mai bine

In mod obisnuit, femeile sunt mult mai bune decat barbatii in ceea ce priveste comunicarea si relatiile intre oameni. Probabil va ganditi ca acestea nu sunt adevaratele instrumente pentru a pune pe picioare o afacere si a o face profitabila.

Cum se pot traduce aceste abilitati femeiesti intr-o mai buna conducere a afacerilor? In actuala tendinta a locurilor de munca, in care muncitorii au mai multe angajamente iar loialitatea lor este trecatoare, cand tehnologia nu are capacitatea, chiar si in companiile mici, de a satisface cererile globale ale pietei de desfacere, abilitatea de a face personalul sa se simta motivat, apreciat si recunoscut ca individualitati - aceasta inseamna adevarata competitie.

In aceste conditii, unele companii rezista iar altele nu. Si nu este vorba de productie in sine, cat de talent. Invinge cel care are cea mai buna echipa. Banii nu sunt principalul motiv care ii face pe oamenii talentati sa-si pastreze locul de munca sau sa renunte la el. Mai degraba, acestia raman datorita relatiilor. Femeile sunt cele care se pricep la acest lucru. In general, femeile isi exprima aprecierile fata de rezultatele in munca, mult mai liber si mult mai des. Ele obisnuiesc sa puna intrebari, in timp ce barbatii au tendinta de a da raspunsuri. In companiile in care comunicarea detine un loc important si in care exprimarea aprecierilor se face cu usurinta, femeile sunt cele care stiu cum sa faca personalul sa se simta pretuit si rasplatit. Aceasta se traduce intr-o recrutare avantajoasa ca investitie si in capacitatea de a lucra cu angajati stabili si loiali - acesta fiind cel mai mare talent.

Femeile au si bagajul efectiv de cunostinte

De altfel, pe langa o comunicare mai buna si cunostinte solide legate de relatiile interumane, mai tarziu, femeile au demonstrat ca sunt capabile si de alte abilitati asa zis "masculine". Unii cercetatori sustin ca aceste cunostinte au fost demonstrate de catre femei dintotdeauna, dar sefii lor ori au trecut cu vederea acest lucru, ori le-au perceput gresit. Altii sustin ca anii de experienta acumulati de femei le-au largit acestora cunostintele.

Un studiu din 1996 facut cu ajutorul a peste 6000 de manageri a trasat cateva linii generale privitoare la relatiile intre manageri si subordonati. S-a studiat comportamentul acestora, inclusiv felul in care sunt rezolvate problemele, cum isi exercita controlul si puterea, cum conduc relatiile cu ceilalti si cu ei insisi si cum comunica.

Rezultatele:

Studiile precedente au aratat faptul ca femeile exceleaza in relatii interumane (emisfera dreapta a creierului) si mai putin in cunostintele intelectuale (emisfera stanga a creierului). Studiile actuale au demonstrat ca femeile sunt foarte bune in ambele zone de cunostinte din emisfera dreapta si din cea stanga. In 90% din cazuri, in ceea ce priveste comportamentul, femeile au fost deasupra barbatilor. Cea mai dificila problema cu care se confrunta femeile este relatia cu sine, depasirea propriilor frustrari.... mai mult...[2]

Unelte personale
Trusa de unelte