Litigii

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. romaniatrademarks.ro

Litigii

REPREZENTAREA IN LITIGII

Reprezentarea in instanta este asigurata de avocati specializati in proprietate industriala, cu experienta de peste 8 ani in litigii de proprietate industriala - www.teodoru.com.

Reprezentarea in litigii se refera in special la cereri de chemare in judecta in vederea recuperarii prejudiciului material si moral produs prin incalcarea drepturilor de proprietate industriala, la intampinari, cereri reconventionale, apeluri si recursuri in legatura cu urmatoarele tipuri de litigii (exeplificare):

1. Litigii de concurenta neloiala.

2. Litigii de contrafaceri.

Actiunile in contrafaceri sunt actiunile intentate de titularii marcii impotriva tertilor care, in activitatea lor comerciala, folosesc:

- un semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acela pentru care marca a fost inregistrata;

- un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea cu marca ori data fiind identitatea sau asemanarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul;

- un semn identic sau asemanator cu marca pentru produse sau pentru servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca, din folosirea semnului, fara motive intemeiate, s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele marcii sau folosirea semnului ar cauza titularului marcii un prejudiciu.

In special se poate solicita instantelor interzicerea urmatoarele acte:

a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;

b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor, sub acest semn;

c) importul sau exportul produselor sub acest semn;

d) utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.

Actiunea in contrafacere poate fi introdusa si de licentiat, cu consimtamantul titularului marcii. In cazul unie licente exclusive, licentiatul poate introduce o actiune in contrafacere, daca, dupa ce a notificat titularului marcii actele de contrafacere de care a luat cunostinta, acesta nu a actionat in termenul solicitat de licentiat. Cand o actiune in contrafacere a fost pornita de catre titular, oricare dintre licentiati poate sa intervina in proces, solicitand daune interese si daune morale pentru prejudiciului cauzat prin contrafacerea marcii.

3. Contestatii impotriva proceselor-verbale ale vamii de blocare a marfurilor in vama

presupuse a fi contrafacute, efectuate in temeiul legii Legii nr. 344/2005 privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire, intrata in vigoare la data de 03 februarie 2006 si a Normelor sale de aplicare.

4. In ce priveste marcile:

4.1 Cereri de decadere din drepturile asupra unei marci pentru neuz timp de 5 ani

consecutivi. Actiunea poate fi intentata de orice persoana interesata, daca titularul, fara motive justificate, nu a folosit marca efectiv pe teritoriul Romaniei.

4.2 Cereri de decadere din drepturile asupra unei marci devenite uzuale.

Dupa data inregistrarii, marca poate deveni uziala in comertul cu un produs sau cu un serviciu pentru care a fost inregistrata, ca urmare a actiunii -marketing gresit- sau inactiunii titularului -lipsa unui marketing care sa atraga atentia asupra faptului ca marca este o marca si nu un cuvant generic.

4.3 Cereri de decadere din drepturile asupra unei marci pentru inducerea in eroare cu privire la natura, calitatea sau la provenienta geografica a produselor sau a serviciilor.

Se aplica in cazul in care o marca, ca urmare a modului de folosire a acestei marci, aceasta a devenit susceptibila de a induce publicul in eroare, in special cu privire la natura, calitatea sau la provenienta geografica a produselor sau a serviciilor pentru care a fost inregistrata.

4.4 Cereri de decadere din drepturile asupra unei marci in cazul in care marca a fost inregistrata de catre o alta persoana decat cea care ar fi fost indreptatita sa solicite inregistrarea marcii.

4.5 Actiune in anularea marcii pentru inregistrarea marcii cu rea-credinta.

4.6 Actiune in anularea marcii care nu indeplinesc conditiile legale pentru a fi inregistrate:

sunt lipsite de caracter distinctiv, sunt compuse exclusiv din semne sau din indicatii devenite uzuale in limbajul curent sau in practicile comerciale loiale si constante, sunt compuse exclusiv din referinte la specie, calitate, cantitate, destinatie, valoare, origine geografica, etc., cele constituie exclusiv din forma produsului, care este impusa de natura produsului, care sunt de natura sa induca publicul in eroare cu privire la calitatea sau natura produsului sau a serviciului, care contin o indicatie geografica, care induc in eroare cu privire la locul adevarat de origine, s.a.

4.7 Actiune in anularea marcii daca aceasta:

- este identica cu o marca anterioara, iar produsele sau serviciile pentru care inregistrarea marcii a fost ceruta sunt identice cu cele pentru care marca anterioara este protejata;

- este identica cu o marca anterioara si este destinata a fi aplicata unor produse sau servicii similare cu cele pentru care marca anterioara este protejata, daca exista un risc de confuzie pentru public;

- este similara cu o marca anterioara si este destinata a fi aplicata unor produse sau servicii identice sau similare, daca exista un risc de confuzie pentru public, incluzand si riscul de asociere cu marca anterioara;

- este identica sau similara cu o marca notorie in Romania pentru produse sau servicii identice sau similare, la data depunerii cererii de inregistrare a marcii;

- este identica sau similara cu o marca notorie in Romania pentru produse sau servicii diferite de cele la care se refera marca a carei inregistrare este ceruta si daca, prin folosirea nejustificata a acesteia din urma, s-ar putea profita de caracterul distinctiv sau de renumele marcii notorii ori aceasta folosire ar putea produce prejudicii titularului marcii notorii;

- daca se prejudiciaza drepturi anterioare cu privire la orice drept de proprietate industriala protejat ori cu privire la un drept de autor.

4.8 Actiuni rezultate din nerespectarea contractelor de transfer a proprietatii sau a dreptului de a folosi drepturile de proprietate industriala:

contracte de licenta, cesiune, franciza, expluatarea brevetelor de inventie, cesiune a drepturilor patrimoniale de autor. De exemplu, actiunile intentate de titularii marcii impotriva licentiatului care a incalcat clauzele contractului de licenta, in ceea ce priveste durata folosirii, aspectul marcii si natura produselor sau a serviciilor pentru care licenta a fost acordata, teritoriul pe care marca poate fi folosita, calitatea produselor fabricate sau a serviciilor furnizate de licentiat sub marca pentru care s-a acordat licenta.

4.9 Apel si recurs impotriva hotararii comisiei de reexaminare a OSIM de respingere la inregistrare a marcilor.

4.10 Contestatii impotriva deciziei Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci privind inscrierea cesiunii sau a licentei in Registrul National al Marcilor.


5. In legatura cu drepturile de autor:


5.1 Recunoasterea drepturilor de autor.

5.2 Recuperarea drepturilor patrimoniale de autor.


6. Litigii in legatura cu numele de comert:


Actiunea in anularea marcii intentata de titularul unui drept anterior asupra unui nume comercial (denumirea unei societati comerciale).


7. Litigii in legatura cu numele de domenii.


8. Plangeri penale si reprezentarea in fata politiei, parchetului si instantelor in dosare penale


ce implica aspecte legate de proprietatea intelectuala, inclusiv in infractiuni de contrafaceri, de concurenta neloiala, de drepturi de autor. Titularul marcii poate solicita instantei judecatoresti competente sa dispuna masura confiscarii si a distrugerii produselor care poarta marci contrafacute, precum si a materialelor sau echipamentelor care au servit nemijlocit la comiterea infractiunilor.... mai mult...[1]

Unelte personale
Trusa de unelte