Leul
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Infiintarea sistemului monetar national - Leul românesc
Stradaniile din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza s-au concretizat în chiar anul plecarii acestuia de la domnie.
Desi initial, prin actul de recunoastere a noului domnitor (Carol I) guvernul turc nu permitea acestuia nici emisiunea de moneda nici conferirea de decoratii, într-o scrisoare din luna octombrie adresata de catre Marele Vizir guvernului României, Poarta revine asupra chestiunii monedei si permite Principatelor sa bata moneda proprie cu conditia ca aceasta sa poarte un semn al imperiului (semiluna sau semiluna cu stelele). O luna mai tîrziu printr-o noua scrisoare, Poarta renunta la aceasta pretentie, însa doar în ceea ce priveste moneda divizionara de bronz.
Profitînd de acest succes, guvernul Bratianu reformuleaza într-un nou proiect legea monetara din timpul lui Cuza si-l supune aprobarii parlamentului.
In luna aprilie a anului 1867 se voteaza prima lege monetara a României prin care se stabileste moneda nationala - leul.
Desi se renunta la denumirea de "romanat", pentru ca populatia era obi[nuita deja de aproape doua secole, mai întîi cu moneda olandeza si apoi cu leul de calcul, "leul" ramîne echivalent cu francul francez. Adoptînd sistemul monetar bimetalist al Uniunii Latine (conventie încheiata în 1865 între Franta, Belgia, Elvetia si Italia), legea prevedea emiterea de monede din aur (20, 10 si 5 lei), argint (2 lei, 1 leu si 50 bani) si bronz (10, 5, 2 si 1 ban). Legea mai prevedea ca din motive financiare, deocamdata urmau a se bate doar monedele de bronz, a caror executie s-a facut de altfel imediat la monetariile Watt & Co. si Heaton din Birmingham.
Ocolind cu pretextul imbatabil al lipsei banilor fabricarea monedelor din aur si argint cu insemnele suzeranitatii turcesti, Bratianu urmarea un dublu scop: înfiintarea unei monetarii nationale si baterea de monede cu efigia domnitorului - semn al suveranitatii statului.
Trei ani mai tirziu (1870) lua fiinta la Bucuresti prima monetarie româneasca unde se bate primul leu românesc.... mai mult[1]
- specimenele noilor bancnote şi monede
- puncte de vedere exprimate de diverse personalităţi
- o colecţie impresionantă de articole apărute în presă pe această temă
- etapele, implicaţiile şi beneficiile acţiunii de introducere a Leului Greu
- istoricul şi evoluţia banilor în România
- colecţie de legi pe tema denominării
- spune-ţi punctul de vedere pe forum[2]