Interactiv
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Interactiv
Marketingul interactiv, intre minimul bugetar si maximul de eficienta
Un mock-up supradimensionat de inotator care rasare peste noapte pe malul Tamisei pentru a semnala un show TV despre tatuaje? Un joc interactiv care implica publicul unei sali de cinema, ale carui miscari stanga-dreapta ghideaza printre obstacole un model de masina recent lansat? Ai putea vreodata sa treci pe langa asa ceva fara sa observi macar, ca sa nu zic chiar sa participi direct la experientza? Putin probabil.
Sunt doar doua exemple de modalitati de promovare care au inlocuit vechile tehnici ale marketing-ului traditional. Si daca ne uitam atent, majoritatea exemplelor de comunicare eficienta de care ne-am lovit in ultima vreme sunt din sfera marketing-ului interactiv.
Marketing-ul interactiv reuseste sa sparga bariera de rezistenta pe care consumatorii au dezvoltat-o in ultimii ani din doua motive simple.
In primul rand, are abilitatea de a deghiza natura comerciala a mesajului. Intr-unul dintre exemplele anterioare, publicul care asteapta filmul in sala de cinema nu e agasat de "inca o reclama din partea unui producator de masini", care il indeparteaza de motivul real pentru care se afla acolo, ci participa trup si suflet la un joc amuzant si abia asteapta sa repete experienta cand va avea ocazia. Asta pentru ca marketing-ul interactiv "implica", pe cand cel traditional "intrerupe".
In al doilea rand, marketing-ul interactiv are capacitatea de a-l lua prin surprindere pe consumator, o calitate pe care marketing-ul traditional si-a pierdut-o de ceva vreme. Ideea celor de Virgin Atlantic de a da drumu unor cofraje cu oua pe banda de bagaje a unui aeroport pentru a ilustra grija cu care isi trateaza clientii e un exemplu bun in acest sens. Nu numai ca aceste tehnici de comunicare au un efect direct si imediat asupra privitorilor, dar au si marele avantaj de a genera valuri de publicitate gratuita prin word-of-mouth. ... mai mult...[1]