Inscrieri
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Inmatricularea Permanenta
Sunt supuse inmatricularii permanente numai autovehiculele si remorcile omologate pentru circulatie de catre Regia Autonoma "Registru Auto Roman". Potrivit art.33 din Decretul nr.328/1966, republicat ramane in vigoare obligativitatea inmatricularii autovehiculelor si remorcilor care sunt inmatriculate in strainatate.
S-a instituit interdictia omologarii pentru circulatie, de catre Registrul Auto Roman, a autovehiculelor si remorcilor care nu au numere de identificare poansonate de constructor ori cand acestea sunt alterate, cu exceptia cazurilor in care politia poate stabili provenienta lor legala.[1]
Pasi ce trebuie parcursi in cazul unui contract de vanzare-cumparare
Procedura de vanzare-cumparare
Detinatorul poate instraina vehiculul pe baza certificatului de inmatriculare, a carti de identitate a vehiculului si a contractului de vanzare-cumparare pentru un vehicul folosit (in cazul a doua societati comerciale-factura fiscala), Fisa de inmatriculare avand viza Cirumscriptiei Financiare.
In cazul autovehiculelor mai vechi daca nu a fost eliberat un asemenea document, se poate obtine de la filiala locala a Registrului Auto Roman care completeaza date despre vehicul.
Contractul de vanzare-cumparare si Fisa de inmatriculare, se gasesc la societatile comerciale de prestari servicii aflate in apropiere de : -Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei sectorul Regim Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare-si se completeaza prin dactilografiere. -Societati comerciale de prestari servicii (xerox, dactilografiere) aflate in aproprierea Circumscriptiilor Financiare.
Recomandare: Inainte de a contacta cumparatorul, vanzatorul trebuie sa completeze Fisa de inmatriculare si sa optina viza organului financiar in raza caruia domiciliaza (isi are sediul-in cazul societatilor comerciale). Viza atesta ca au fost achitate fata de stat debitele la vehicul si acesta este liber de orice sarcini.
Acte necesare obtinerii vizei de la Circumscriptia Financiara:
* CERERE TIP VANZARE - Aceasta cerere se gaseste la ghiseul Circumscriptiei Financiare.
* FISA DE INMATRICULARE - se gaseste la societatile comerciale de prestari servicii aflate in apropiere de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei sectorul Regim Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare sau la societatile comerciale de prestari servicii aflate in apropiere de Circumscriptiile Financiare si se completeaza prin dactilografiere.
* B.I. / C.I. (original + copie xerox).
Perfectarea vanzarii-cumpararii se face prin completarea (dactilografiere) de catre vanzator si cumparator a rubricilor prevazute in contractul de vanzare-cumparare si certificatul de radiere si prin indeplinirea obligatiilor mentionate in rubrica 5 a contractului. In plus, vanzatorul trebuie sa mentioneze pe certificatul de inmatriculare al vehiculului in mod citet (cu pix sau cu stilou) "Instrainat catre .... la data de ....." (in spatiile punctate se va trece numele cumparatorului si data vanzarii) si sa semneze ori in cazul persoanelor juridice, sa aplice stampila, iar cumparatorul sa completeze caseta B din fisa de inmatriculare.
Contractului de vanzare-cumparare i se poate atasa o anexa cu clauze suplimentare....mai mult
Taxa de prima inmatriculare, valorile pentru 2008
Taxa auto este inca un subiect arzator, asadar am alcatuit un articol care va ofera suficiente informatii despre ce trebuie sa faceti pentru a plati taxa de prima inmatriculare.
1. Cum pot afla cat am de platit pentru taxa de prima inmatriculare?
Folositi calculatorul de taxa auto pus la dispozitie. Verificati talonul de inmatriculare si vedeti emisiile de CO2 notate acolo.
Daca aceste emisii nu sunt incluse in talon veti merge cu masina la RAR, iar acolo veti primi raspuns.
Emisiile de CO2 se trec pe cartea de identitate, fara prezentarea autovehiculului, doar pentru cele din categoria M1 (autoturisme cu cel mult 8 locuri in afara scaunului soferului, cu masa maxima de 5 tone) si M1G (idem, dar de teren) care le au determinate in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Pentru vehiculele din celelalte categorii, emisiile de CO2 nu se trec pe Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V.), taxa de poluare urmand sa fie achitata conform Art.6, alin. 2, pct. C din Ordonanta 50/2008 (nu se iau in calcul emisiile de CO2).
Tariful pentru verificarea in baza de dates si mentionarea CO2 si/sau a filtrului de particule pe Cartea de Identitate a Vehiculului (C.I.V.) este de 25.1 RON.
2. Unde ma adresez pentru a-mi fi calculata taxa auto?
In cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice autorizate sau ...mai mult[2]
Taxa de inmatriculare
Informatii generale
1. Calculul noii taxe de mediu se efectueaza conform ORDONANTEI DE URGENTA nr. 50 din 21/04/2008.
2. Banii pentru taxa de prima inmatriculare auto se vor restitui !
Ministerul de Finante a publicat normele privind taxa de poluare auto, ce vor intra in vigoare de marti(1 Iulie 2008), in care au fost incluse modul de calcul al acesteia si modul de restituire a sumelor platite in plus fata de taxa stabilita prin Codul Fiscal, banii urmand a fi folositi pentru proiecte de mediu. Taxa de poluare auto va trebui platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si va fi calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.
Suma rezultata in functie de gradul de poluare a motorului va putea fi...mai mult[3]
Calculator
Ultima ora
11 decembrie 2008
Taxa auto: s-a schimbat... modificarea
Guvernul a publicat, astazi, o noua ordonanta de urgenta, conform careia taxa de poluare in noua varianta, triplata, va fi aplicata incepand din 15 decembrie. In aceste conditii, cei care au platit deja taxa la valoarea majorata isi vor primi inapoi diferenta de bani.
„Tot incepand cu data de 15 decembrie, se vor aplica prevederile care excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare, stabilita prin OUG 50/2008 - cea aprobata in aprilie - autoturismele cu norma de poluare Euro 4 a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc, precum si utilitarele cu norma de poluare Euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in statele membre ale UE. Autoturismelor cu norma de poluare Euro 4 a caror ...mai mult [5]