Inovatii
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Invenţii şi inovaţii
Lumea este într-o continuă evoluţie. Tot timpul apar lucruri noi sau cele vechi cunosc inbunătaţiri majore. Câteva dintre invenţiile şi inovaţiile zilelor noastre le găsiţi şi aici!...[1]
Inovatiile din marile imperii ale Antichitatii
Conducatori romani Conducatori straini Istoria armelor Razboaie Revolutii
Armele in epoca primitiva Cursa inarmarilor in sec. XIX-XX Evul Mediu si cavaleria in Occident si in Asia Inovatiile din marile imperii ale Antichitatii Introducerea prafului de pusca
Inovatiile din marile imperii ale Antichitatii
Interactiunea dintre mijloace si modalitati de razboi si comunitatea umana organizata apare in mod evident in dezvoltarea armelor si a armamentului in cadrul marilor imperii din Antichitate; acolo unde exista un suveran sau o elita cu surse financiare importante si o influenta sociala pe masura, se inregistreaza o evolutie a armelor si a tehnicii de razboi.
Este cazul carelor de razboi mesopotamiene, egiptene, miceniene si chineze din epoca Shang (mileniul II i.Hr.), prin care s-a incercat sa se combine raza de actiune a armelor de azvarlire cu protejarea luptatorului si rapiditatea insasi a mijloacelor de transport, creand posibilitatea de infrangere a unui dusman constrans sa actioneze pe jos si numai intr-o confruntare de aproape.
Un caz diferit este acela privind preponderenta elementului de infanterie in civilizatia greaca ppstmiceniana, cu falangele de hopliti (siruri stranse de razboinici pedestri cu lanci lungi, sabii si scuturi) lansate de orasele-state grecesti si de Alexandru cel Mare si care se dovedesc in stare sa distruga cavaleria de temut a persilor: egalitatea cetatenilor in orasele-state a avut un corespondent in planul armamentului, o crestere a importantei politice si a ponderii militare a infanteriei fata de cavalerie - arma tipica a oligarhiei nobiliare. Pe de alta parte, enorma dezvoltare a armamentului naval atenian din sec. V si VI i.Hr. a fost indisolubil legata de prezenta in Atena a „thetilor", cetateni in deplinatatea drepturilor, dar saraciti, care puteau sa castige ceva pentru a trai din inrolarea ca vaslasi pe triremele statului.
Acelasi tip de relatie apare intre cetatenii romani (cu respectivele drepturi si privilegii) si serviciul militar in cadrul infanteriei din sanul legiunii, care a ramas adevaratul pivot al puterii romane, pana cand, in perioada tarzie a imperiului (sec. III-V i.Hr.), in armata romana au fost inrolati in mod masiv mercenari germani.... maii mult...[2]
Topul 100 al inovatiilor in PC-uri din toate timpurile
- MaximumPC a facut un clasament al tehnologiilor care au avut un impact major asupra industriei PC-urilor. Au fost luate in considerare atat tehnologii hardware (componente sau periferice), cat si software (sisteme de operare, aplicatii sau jocuri video), unele de aproape 45 de ani, altele foarte noi.
Pe locul intai s-a situat USB-ul, datand din 1996, care a scos PC-ul din era conexiunilor seriale sau paralele si care introducea o serie de functionalitati nemaiintalnite pana atunci, precum posibilitatea de a conecta periferice fara a restarta PC-ul (hot-swappable), cea de conectare inlantuita a pana la 127 de device-uri (daisy-chain) sau cea de alimentare fara un cablu separat.
Pe locul doi, site-ul american a plasat prima placa grafica dedicata cu capabilitati 3D, 3dfx Vodoo 1, aparuta in 1996, urmata pe locul 3 de Intel Pentium II, primul procesor conectat printr-un slot in loc de socket si care a permis separarea cache-ului L2 de CPU, ceea ce a dus la un pret mediu pentru noul procesor.
Topul primilor 10 a continuat cu o serie de tehnologii software, si anume primul browser web, NCSA Mosaic, aparut in 1993, pe 4, Windows XP (1991), pe 5, si jocul Quake (1996). Pe locul 7 s-a situat primul modem introdus de Hayes in 1991, urmat de IBM 5150 (1981), considerat primul PC modern (avea 16 KB de memorie, un procesor Intel 8088 la 4,77 MHz si 2 floppy-uri de 5,25″). Pe ultimele 2 locuri in top 10 se afla jocul Doom (1993) si DirectX, API-ul grafic introdus de Microsoft in 1995.
Pana la pozitia 100 se mai pot gasi o serie de tehnologii care astazi sunt standard, precum mouse-ul (1963, #12, in imagine), format-ul MP3 (1991, #11), PCI-ul (1993, #34), DVD-ul (11995, #68), DSL-ul (1998, #88) sau memoria flash (1984, #82), lucruri demult uitate, dar fara de care PC-urile n-ar fi fost ceea ce sunt astazi, precum MS-DOS (1980, #15), Creative Labs Sound Blaster 1.0 (1989, #20), Commodore 64 (1982, #40), clientul de mail Eudora (1988, #74), sau tehnologii mai noi, care este foarte probabil ca vor marca aceasta industrie in viitor, cum ar fi Intel Core 2 Duo (1996, #62) sau Hitachi 7k1000 (2007, #71), primul harddisk de 1 TB.... mai mult...[3]
Inventii "de zile mari"
Flatulente? Nicio grija, de acum nu mai miros!
Din categoria “inventii de zile mari”, iata o solutie de mascare a mirosurilor neplacute cauzate de flatulenta, pe care au gasit-o americanii de la Garment Guard.
Ei au realizat un dispozitiv patrat, confectionat dintr-un material tratat cu carbon ce neutralizeaza mirosurile si are proprietati antimicrobiene. Acesta se lipeste pe interiorul lenjeriei intime, in dreptul anusului. Dispozitivul este suficient de subtire incat purtatorul sa uite de existenta lui, insa suficient de puternic incat sa nu lase mirosurile respingatoare sa iasa afara din pantaloni.
Produsul se numeste, cum altfel, Subtle Butt, adica Posterior Rafinat si se vinde in pachetele a cate cinci bucati. Problema este ca desi mirosurile neplacute sunt eliminate, zgomotul specific flatulentelor nu este amortizat.... mai mult...[4]