Imparteala de ascendent
De la Publicitate Enciclopedica
- http://www.partaje-avocati.ro/legislatie/legislatie-partaj-succesoral/imparteala-de-ascendent-notiune-caracteristici-conditii.htm
- Conditii de forma. Partajul de ascendent se poate realiza atat prin donatie (donatie-partaj), adica printr-un contract, act juridic intre vii de formatie bilaterala, cat si prin testament (testament-partaj), adica printr-un act juridic unilateral mortis causa (art. 795 alin. 1 C. civ.). In ambele sale forme, partajul de ascenedent este un act mixt, care combina regulile partajului cu cele ale donatiei sau testamentului.
Persoanele beneficiare ale partajului de ascendent.
- Persoanele intre care se face imparteala de ascendent sunt copiii si ceilalti descendenti ai dispunatorului. Potrivit art.797 cod civil, imparteala de ascendent care nu cuprinde pe toti descendentii este lovita de nulitate absoluta.
- Prevederile acestui articol se aplica numai descendentilor care exista in momentul deschiderii mostenirii (pentru ca numai ei sunt chemati la mostenirea ascendentului lor). Precizam ca sotul supravietuitor nu poate fi inclus in categoria persoanelor care trebuie cuprinse in partaj.
Cerintele efectuarii partajului de ascendent.
La realizarea partajului de ascendent se va tine cont de urmatoarele cerinte: - atribuirea bunurilor trebuie facuta efectiv (nu in forma unei cote ideale asupra bunurilor); - rezerva succesorala a descendentilor va trebui respectata, intrucat, in caz contrar, mostenitorii rezervatari vor putea sa uzeze de actiunea in reductiunea liberalitatilor excessive.
- Ascendentul dispunator va putea sa favorizeze pe unii dintre mostenitori, derogand astfel de la principiul privind egalitatea intre comostenitori.