Gravide
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Testele de sarcina
Toate testele de sarcina functioneaza pe principiul detectarii unei substante hormonale specifice in sange sau in urina, substanta care este prezenta doar atunci cand femeia este gravida. Aceasta substanta, gonadotropina corionica umana, se numeste colocvial hormonul sarcinii.
In prezent, pentru a afla daca sunt sau nu insarcinate, multe femei utilizeaza un test de urina care are avantajele ca este relativ ieftin, usor de folosit si poate fi aplicat acasa fara asistenta medicala. Daca rezultatul este pozitiv – rezultatul fiind interpretat potrivit instructiunilor din prospectul testului de sarcina -, trebuie sa va programati cat mai curand o consultatie ginecologica. Medicul va confirma diagnosticul printr-un test de sange si o examinare pelviana. Exista doua tipuri de teste de sange: unul cantitativ (care masoara concentratia exacta de hormon al sarcinii in sange, putand detecta chiar cantitati foarte reduse ale acestei substante) si altul calitativ (care da un simplu raspuns “da” sau “nu” la problema daca sunteti gravida, fiind similar cu un test de urina in privinta acuratetei).
Testele de sange va pot spune daca ati ramas insarcinata in interval de 6-8 zile dupa ovulatie (dupa ce ovarul a secretat un ovul), iar testele de urina pot detecta sarcina dupa circa doua saptamani de la ovulatie. Insa unele teste de urina mai sensibile va pot spune daca sunteti gravida la 6 zile dupa conceptie sau la o zi de intarziere a menstruatiei. Testele de sarcina pentru acasa pot fi cumparate din farmacii dar si din multe magazine generale. Procedura de aplicare difera de la test la test: unele presupun colectarea urinei intr-un recipient si scufundarea unei tije in lichid, sau picurarea urinei cu pipeta intr-un container special. Testele variaza si in privinta intervalului cat trebuie sa asteptati pana apare rezultatul marcat prin culoare sau printr-un semn “+” sau “-“.
Testele de urina au o fidelitate mare, in general situata intre 97% si 99%. Daca insa testul nu este aplicat corect, fidelitatea scade. Trebuie verificat ambalajul, ca in cazul oricarui produs, pentru a vedea daca testul este in termenul de garantie, altfel el pierzandu-si fidelitatea. Majoritatea testelor recomanda sa se repete procedura peste cateva zile, pentru a diminua probabilitatea de eroare. Indiferent de rezultat, pentru mai multa siguranta va puteti contacta medicul. Testul de sarcina interfereaza preponderent cu tratamentele hormonale impotriva infertilitatii, deoarece aceste medicamente contin de regula hormonul de sarcina.... mai mult... [1]
Cum Functioneaza testele de sarcina
- Testele de sarcina se bazeaza pe prezenta hormonului denumit Gonadotropina corionica umana (hCG – human chorionic gonadotropin), o glicoproteina secretata de placenta la scurt timp dupa fertilizare...[2]
Mituri despre gravide
- Mituri despre gravide, le-ati auzit pe toate. Or fi doar povesti spuse de sotii? Afla ce este si ce nu este adevarat, citind aceste mituri.
• Sexul copilului poate fi prezis in functie de cum decurge sarcina sau dupa bataile inimii fatului
In afara de ultrasunete si alte metode cunoscute, nu exista nici un alt mod de a afla sexul fatului, inainte de nastere.
O sarcina difera de o alta daca tinem cont de pozitia fatului (anterior, posterior), de varsta si greutatea fatului, de varsta si statura mamei si de paritatea acesteia (daca acest copil este primul sau al optulea).
Bataia inimii fatului nu ne este de nici un ajutor in aflareasexului copilului. Bataile inimii pot fi auzite cand sarcina are intre opt si zece saptamani, folosind tehnologia Doppler. Pana la varsta de douazeci de saptamani, nu este neobisnuit ca bataile inimii sa oscileze intre 150 si 160. Odata cu dezvoltarea inimii copilului si a sistemelor neurologice, cifrele pot oscila intre 130 si 140. Normalul este intre 60 si 120 de batai pe minut.
Unii spun ca o rata mare a batailor inimii inseamna ca pruncul este fata, bazat pe faptul ca rata batailor inimii este mai mare la femei decat la barbati. Dar in cazul unui copil nenascut, toti incep ca fetele si termina precum baietii (bataile inimii sunt mai rapide in prima parte a sarcinii si apoi rata descreste)!
• Daca dormi pe spate ii poti face rau copilului
Multe femei cred ca alimentarea cu sange a placentei nu este foarte buna daca dorm pe spate. Originile acestui mit pot fi gasite in cateva cercetari foarte serioase facute intre anii 1960 si 1970, care au demostrat ca presiunea sangelui este mai mica la femeia insarcinata ce sta pe spate.
Compresia venei cave, o artera puternica care se afla sub uter, se poate intampla atunci cand femeia este insarcinata. De aceea, femeile sunt incurajate sa stea intr-o parte, in picioare, sau sa mearga atunci cand sunt insarcinate.
Contractiilereduc cantitatea de sange care se indreapta spre placenta. Un copil foarte sanatos poate suporta acest lucru fara probleme. Pozitia pe spate a mamei poate dauna foarte mult fatului, mai ales daca acesta este stresat, predispus la infectii, sau este o sarcina foarte lunga.
Asa cum exista posibilitatea ca placenta sa nu fie alimentata cu suficient sange daca mama sta in pozitia culcat pe spate, asa este posibil ca mama sa experimenteze lipsa de oxigen, si in acest fel ne putem da seama ca o anumita sarcina are un risc mai mare. Si daca acest flux al sangelui a fost intr-adevar compromis, mama va suferi de ameteli si isi va schimba pozitia imediat, fara a o face intentionat, ci inconstient. Si acest lucru ar fi neobisnuit.
Daca sarcina are risc mare si apar si problemele la rinichi, hipertensiune sau deshidratari, este recomandata odihna stand pe partea stanga, dar, in timpul unei sarcini normale, o femeie poate adopta orice pozitie i se pare confortabila.... mai mult... [3]