Glosar termeni tehnici

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. stilxxi.ro

Glosar termeni:

Apeluri nepreluate: Telefonul salveaza apelurile nepreluate si indica numarul celor care au sunat, cu data si ora apelului. Conditia acestei functii este ca apelantul sa aiba activata functia de transmitere a numarului (CLIP) la providerul sau de retea.

ATRAC: Adaptive Transform Acoustic Coding, un format dezvoltat de Sony pentru muzica digitala comprimata.

Agenda telefonica: Telefonul nu salveaza doar numere de telefon, ci si numele asociate. Modelele mai ieftine ofera de obicei doar taste de apelare rapida. Este un sistem de organizare a contactelor, putand sa includa: unul sau mai multe numere de telefon mobil, telefon fix, email, fax, adresa, poza, melodie apelare, etc.

ASCII: American Standard Code for Information Interchange. Coduri standard americane de informatii. Un standard uzual in tehnologia PC si a telecomunicatiilor, folosit la codarea digitala a textelor.

Acumulatori Ni-MH: La acumulatorii Nichel-Metal Hidrura moderni, fata de cei Ni-Cd (Nichel-Cadmiu), temutul efect de memorie nu se instaleaza decat foarte putin.

Acumulator Ni-Cd: Acumulator Nichel-Cadmiu. Tip de acumulator invechit, care pierde rapid din capacitate, datorita efectului de memorie. Acest efect apare atunci cand acumulatorii descarcati partial sunt incarcati din nou.

Access Point: Punct de acces. In cazul telefoniei mobile el este o statie de baza care permite prin bluetooth accesul intr-o retea sau la Internet.

Backlit: Literal, "iluminat din fundal", in engleza "lit from the back". Sursa de lumina din fundal ("Backlight") face astfel un display "backlit", adica sa fie iluminat.

Baterie Litiu-Ion: Tehnologie moderna de constructie a acumulatoarelor de curent, capabile sa stocheze de trei ori mai multa energie pe greutate si de doua ori mai multa pe volum decat acumulatoarele conventionale.

BTS, BSC: Base Transceiver Station directioneaza tehnica radio a unui GSM, respectiv a unei celule GSM. De asemenea, aceasta administreaza una sau mai multe antene radio. Statia principala (Base Station Controller) directioneaza mai multe BTS si le leaga la tehnica de administrare MSC (Mobile Switching Center).

Bluetooth: Tehnologie radio pe distanta scurta, pentru legarea aparatelor portabile si stationare. Pe o distanta de pana la 10 m, computerele, organizerele si mobilele pot schimba date intre ele. Avantajul fata de infrarosu: nu e necesara linia aeriana neobstructionata dintre aparate.

Compact Flash (CF): Carduri inlocuibile robuste ce ofera o capacitate de pana la 1 GB. Multe telefoane mobile sunt dotate cu un slot pentru carduri CF si asigura placute de memorie si programe suplimentare pentru acestea.

Control vocal: Declansarea unor functii prin rostirea unor cuvinte de catre utilizator spre telefonul mobil. Exemplu: utilizatorul spune "mut", si celularul decupleaza sunetul de apel si activeaza alerta prin vibratie. Functia este utila de exemplu in masina.

Conector ISO: Conector normat pentru difuzoarele radiocasetofonului de masina.

Conectare la date: Interfata pentru legarea unui car kit la un notebook. Astfel, mobilul are rolul de modem, ceea ce permite utilizarea Internetului in timpul drumului.

Card SD: Initial MultiMedia card, este un mediu de stocare pentru camere digitale si playere MP3. Sub forma SD Card, dispune de gestiune suplimentara pentru copyright-ul fisierelor MP3.

Clasa multislot 4/10: Asa se denumesc clasele de viteza ale transferului de date GPRS. Mobilele clasei 4 pot descarca datele prin trei fante temporale modulate, iar la upload sta la dispozitie o singura fanta. Aparatele clasei 10 receptioneaza datele prin patru, respectiv emit prin doua fante temporale. Datorita setarilor actuale din retelele de telefonie mobila, rata de transfer a unei fante temporale corespunde cu 13,4 kbps.

Display reflectiv: Spre deosebire de display-urile cu iluminare de fundal, acest tip de afitaj utilizeaza lumina din mediul inconjurator.

Display transmisiv: Nu utilizeaza decat lumina din spatele display-ului, care e ocultata la lumina prea puternica a soarelui, devenind ilizibil.

Display STN: in display-ul Super Twisted Nematic, cristalele lichide sunt rotite intr-un camp electric, orientarea acestora influentand transparenta. Spre deosebire de display-urile TFT, campul nu e generat cu tranzistori diferiti, ci prin simple cablaje electrice.

Docking station: O extensie stationara de interfete, pentru a cupla notebook-ul la monitor, modem, imprimanta sau retea.

DECT: De la standardul de telefonie digitala fara fir (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), HomeRF a preluat in primul rand procedeul DTMA (Time Division Multiple Access). Datele se pot prelua si prin DECT, dar acest standard nu are o mare importanta in Statele Unite ale Americii, deoarece acolo domeniul de frecventa DECT la 1,9 GHz nu e disponibil.

Difuzor Piezo: Difuzoare simple, alcatuite dintr-o folie speciala. Utilizeaza efectul electric piezo. La conectarea unei surse de curent, aceste folii se modifica si creeaza unde sonore de mica frecventa.

EMS: Enhanced Message Service este urmasul multimedia al lui SMS in reteaua GSM. Pentru a transmite imagini, sunete si animatii; atat mobilul emitator, cat si receptorul trebuie sa suporte EMS.

E-mail: client Software in mobil, care foloseste expedierea si receptia de email-uri prin procedeele de transmisie utilizate pe Internet.

Fante temporale: Un interval scurt de timp, repetat periodic, in care un participant emitator utilizeaza singur canalul de transfer. Printr-o fanta temporala, la corectura actuala de erori se pot transmite 13,4 kbps.

Frequency Hopping: Bluetooth comunica in domeniul de frecventa de 2,4 GHz fara licenta. Pentru a evita interferarea cu alte servicii care comunica pe aceasta frecventa, cum este Wireless LAN sau HomeRF, bluetooth alterneaza de 1.600 de ori pe secunda intre cele 79 de frecvente purtatoare pe care le utilizeaza. Numerele de serie ale aparatelor participante ce interactioneaza definesc mostra individuala de salturi.

GPS: Global Positioning System, permite determinarea pozitiei.

GPRS: Cu ajutorul functiei General Packet Radio Service, datele sunt expediate sub forma de pachete, cu o viteza de maxim 53,6 kbps. Din cauza capacitatii slabe de retea, rata maxima de transfer se situeaza la maxim 20 kbps.

Grupuri de apelanti: Cu aceasta functie, inregistrarile din agenda telefonica se lasa categorisite in grupe, de exemplu "prieteni" sau "colegi". Cea mai uzuala aplicatie este semnalizarea diferentiata a apelurilor. Astfel, pentru apelurile de la colegi, de exemplu, canta o melodie, iar la prieteni o alta melodie aleasa de dvs.

Headset: Mic aparat pentru urechi de forma unei casti cu un microfon integrat in cablu sau pe tija. Aceste aparate permit utilizatorului o apelare telefonica cu mainile libere. Headset-uri fara cablu pentru telefoane fara fir nu se gasesc inca.

HSCSD: Prescurtare pentru High Speed Circuit Switched Data. Acest serviciu permite un transfer rapid de date prin modulare de canal cu maximum 57,6 kbps, la ora actuala.

Handsfree: Difuzor suplimentar cu microfon ce permite apelarea fara a tine telefonul in mana.

Interfata infrarosie/infrarosu: Arata ca lentila unei telecomenzi si permite schimbul de informatii intre doua mobile sau intre mobil si notebook sau organizer. Conditie: existenta unui contact vizual liber intre emitatorul si receptorul infrarosu.

IrDA: Interfata infrarosie standardizata, prin care mobilele si notebook-urile pot comunica intre ele fara fir (vezi interfata infrarosu de mai sus).

'Inregistrare sunet: Unele mobile pot fi utilizate si ca reportofoane pentru mici inregistrari vocale. De cele mai multe ori, durata acestora nu ajunge decat pentru inregistrari scurte. In functie de model, acestea pot fi de la cateva secunde pana la mai multe ore.

i-mode: Tehnologia dezvoltata de NTT DoCoMo, providerul de retea mobila japonez, e in concurenta cu WAP-ul european, desi variantele sunt inrudite. Oferta mobilelor multimedia japoneze, mai avansate tehnologic, si transferul de date eficient al standardului i-mode au determinat providerul de retea E-Plus (Germania) sa introduca acest serviciu si in Europa.

Java: Este un limbaj de programare standard, deschis. Scopul acestuia este de a face posibila rularea aceleiasi aplicatii pe aparate diferite. Se utilizeaza si pentru crearea de aplicatii pentru telefoanele mobile, in special jocuri, aplicatii management, divertisment, etc.

Jog-Dial: O mica rotita care permite navigarea rapida si confortabila prin meniu.

LED: Prescurtare pentru Light Emitting Diode. Aceste surse de lumina, numite si diode luminiscente, se prezinta in diverse culori.

Location Based Services: "Servicii locale". Deoarece fiecare mobil care a accesat reteaua mobila se poate localiza, providerii de serviciu pot furniza, de exemplu, informatii despre hoteluri sau ponturi de cumparaturi, informatii rutiere sau indicatii de navigatie specifice zonei respective. Posesorul mobilului trebuie mai intai sa-si exprime acordul ferm privind localizarea mobilului.

MMS: Multimedia Messaging Service. Un standard pentru mesaje multimedia de la mobil la mobil, de pe mobil pe Internet sau invers. MMS suporta texte, diferite formate de sunet si imagine sau combinatiile acestora.

Memorare voce: Unele mobile pot fi utilizate si ca reportofoane pentru mici notite vocale. De cele mai multe ori, durata acestora nu ajunge decat pentru inregistrari scurte, in functie de model, de la cateva secunde pana la mai multe ore.

Meniu: Display-ul afiseaza toate posibilitatile de setare si de utilizare ale telefonului prin text. Astfel, punctele de meniu sunt aranjate in puncte de baza, rezultand o structura de meniu impartita ierarhic prin care se poate naviga pentru alegerea categoriei dorite.

Modem: Mai ales mobilele clasei de pret superioare pot transmite date si pot lega la Internet notebook-uri sau organizere.

Modem de date: Un modem integrat in mobil, care lucreaza independent si se comporta exact ca un modem obisnuit de retea fixa.

Memory Stick: Memorie sanjabila dezvoltata de Sony, cu capacitati intre 8 si poate trece de 1 GB.

Mobil MP3: Tot mai multe mobile ne ofera functii suplimentare, pe langa cele care tin de telefonia pura. Astfel, unele aparate contin si un player MP3, pentru redare de muzica.

MHz: Frecventa de tact in megahertzi arata cate cicluri de lucru executa procesorul intr-o secunda. Un megahertz corespunde cu un milion de operatiuni pe secunda.

MP2, MP3: MPEG 2 Layer 2 si MPEG 2 Layer 3. Procedee cu ajutorul carora datele muzicale ale unui CD pot fi comprimate semnificativ. In cazul DAB-ului se utilizeaza MP2, in timp ce MP3 a ajuns standardul transmisiilor de date prin Internet.

MIDI: Musical Instruments Digital Interface.

Online-Browser: "AvantGo" salveaza canalele informationale ale paginilor luate din Internet local, pe PDA, astfel incat acestea pot fi citite fara legatura cu Internetul.

Over the air (OTA): inseamna, in traducere directa, "prin aer". Se refera la transferul direct de date prin reteaua de telefonie mobila la aparatul mobil. Poate fi vorba de date de configurare pentru utilizarea diferitelor servicii sau de software, jocuri si multe altele.

Palm OS: Sistem de operare pentru organizere, necesitand memorie putina si permitand astfel constructia micilor PDA-uri. Nu permite rularea a mai mult de 2-3 task-uri.

Pocket PC: In timp ce Microsoft a sustinut inainte diferite tipuri de procesoare (Hitachi SH3, NEC MIPS si Intel StrongARM) in cadrul versiunii Windows CE, cipul StrongARM se impune in varianta multimedia actuala, numita Pocket PC.

Port COM virtual: Deoarece interfete cum ar fi portul infrarosu nu au conexiuni fizice, insa driverele si programele ar trebui sa le acceseze in acelasi mod, versiunile de Windows premergatoare simulau si pentru astfel de interfete un port COM.

Pixel: Imaginea de pe display-ul unui telefon mobil sau PDA e compusa din multe puncte mici, numite pixeli. La versiunea color, fiecare pixel e compus din trei puncte luminoase, in rosu, verde si albastru.

Port serial: Transferul de date se face bit cu bit (adica serial). La notebook-uri e utilizat de cele mai multe ori pentru cuplarea organizerului sau a unui modem.

Profiluri SMS: Pentru trimiterea SMS-urilor, mobilul necesita o serie de setari. Daca mobilul administreaza mai mult de un set complet, putem vorbi despre profile SMS.

Profiluri de situatie: Este o functie practica cu ajutorul careia mobilul poate fi setat rapid: astfel in profilul "Intalnire" sunetul de apel e stins si e pornita alarma prin vibratie. La unele mobile de varf se semnaleaza in anumite situatii doar anumiti apelanti.

Protocol bluetooth: Pentru a face compatibile doua aparate provenind de la doi producatori diferiti, modul de transmitere a datelor este memorat in protocoale. Aparatele pot fi conectate numai daca ambele sustin corect acelasi protocol.

RDS: Radio Data System transmite deja de cativa ani informatii digitale suplimentare pentru posturile FM.

Roaming: In traducere fidela, "a pribegi, a colinda". Termen de specialitate pentru telefonia mobila care defineste oaspetele intr-o retea mobila din strainatate.

Releu de comutare: Un releu de comutare intrerupe pentru durata convorbirii telefonice legatura dintre radioul auto si difuzor, pentru a transmite semnalul handsfree-ului prin difuzorul masinii.

SMS: Short Message Service, serviciul de mesaje scurte in reteaua mobila. Prin acesta se pot transmite de la mobil la mobil mesaje scrise de pana la 160 de caractere. Pe Internet exista multe pagini de pe care poti trimite mesaje SMS pe mobile, gratuit sau contra cost.

SD-Card: Secure Digital Card este o forma speciala a lui MMC. Pe aceasta se pot copia si date special protejate prin codare de copyright, de exemplu muzica. Astfel se urmareste impiedicarea realizarii de copii pirat.

Sincronizare Outlook: Prin aceasta, un mobil si un calculator fac schimb de date prin intermediul popularului program Microsoft Outlook. Cu mobilul se pot exploata astfel posibilitatile unui organizer.

Softkeys: Aceste taste speciale isi schimba utilitatea in functie de situatie, facilitand utilizarea. De exemplu, aceeasi tasta softkey poate sluji pentru apelare directa, in timp ce la un apel in intrare poti refuza apelul prin apasare de buton.

Smartphone: Aparate combinate, in care mobilul si organizerul se afla in aceeasi carcasa. Legatura prin cablu, infrarosu sau bluetooth poate fi astfel evitata complet.

Sunete de apel polifonice: Spre deosebire de sunetele pe un singur ton ale mobilelor mai vechi, aparatele mai noi pot inregistra si reda sunete de apel pe mai multe voci.

SMS to E-Mail Gateway: Functie oferita de multi administratori de retele, care presupune posibilitatea de a trimite un SMS la o adresa de e-mail.

Stinger: Software-ul de mobil dezvoltat de Microsoft poarta deja numele oficial "Smartphone 2002". Printre primii cumparatori de licenta se numara producatorul britanic de mobile Sendo. Pe langa functiile incorporate in mobil, sistemul Stinger se bazeaza pe servicii si posibilitati de extindere a serviciilor pe care reteaua mobila i le pune la dispozitie terminalului. in timp ce Stinger e conceput pentru mobile, software-ul inrudit Pocket PC 2002 Phone Edition va fi intrebuintat mai degraba in PDA-uri si aparate combinate (smartphone-uri).

SSL: Conexiuni sigure printr-un Secure Socket Layer (in traducere, "start de protocol de siguranta") le cunoastem de la browsere-le de Web uzuale pe PC-uri. Acestea intra tot mai mult si in aparatele mobile.

Tasta paging: Tasta pentru ascultat mesaje permite gasirea usoara a tuturor utilizatorilor mobili anuntati la o statie de baza. Daca apesi tasta "telefonie mobila", rasuna sunetele de apel ale tuturor componentelor mobile legate cu aceasta.

TFT-Display: in monitoarele plate se utilizeaza elemente de comutare deosebit de subtiri, asa numitele Thin Film Transistors. Aceeasi tehnologie se utilizeaza si la displayurile color ale organizerelor sau smartphone-urilor.

T9: Acest ajutor pentru introducerea textelor usureaza scrierea mesajelor SMS sau a altor texte cu tastatura mobilului. Un vocabular integrat recunoaste cuvantul pe care utilizatorul tocmai vrea sa-l introduca.

Touchscreen: Un display sensibil la atingere. Prin atingerea cu un creion special sau cu degetul, se declanseaza anumite functii. Utilizatorul poate introduce texte prin touchscreen fie cu ajutorul unei tastaturi afisate, fie cu ajutorul sistemului de recunoastere a scrisului sau a semnelor.

Triband: Pe langa cele doua frecvente cunoscute la noi, de 900 si 1.800 MHz (Connex, Orange si Cosmote), mobilele triband suporta o a treia frecventa, cea de 1.900 MHz (utilizata in SUA).

Twin card: O a doua cartela SIM, care are acelasi numar de telefon ca si cartela principala si ramane intotdeauna in telefonul masinii.

USB: Universal Serial Bus este standardul interfetelor PC, la care se pot conecta diferite aparate, ca tastatura sau docking stationul, rata de transfer de 12 Mbps.

UUS: Prescurtarea pentru unde ultrascurte. Acestea sunt unde electromagnetice pentru transmiterea programelor radio analogice intre 87,5 MHz si 108 MHz.

UMTS: Universal Mobile Telecommunications System. Standard nou de telefonie mobila, care permite rate de date de pana la 2 Mbps.

WAP: Wireless Application Protocol descrie o tehnologie care permite accesarea directa de pe mobil a unor site-uri de Internet, pregatite special pentru a putea fi afisate pe display-ul cu grafica austera al mobilelor. De cele mai multe ori e vorba de site-uri ce contin doar text. Wireless Application Protocol nu a prea confirmat sperantele cu care a fost asteptat, la introducerea sa in 1999. Versiunea actuala 2.0 are multe imbunatatiri. Pe langa acestea, serviciul rapid de date GPRS asigura transfer rapid si reactii prompte. [1]

Unelte personale
Trusa de unelte