Gestiune
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Gestiune
Contabilitatea de gestiune
Bine ati venit!
In aceasta sectiune veti gasi informatii despre:
Obiectivele contabilitatii de gestiune;
Legislatia in domeniu;
Calcularea si clasificarea costurilor ;
Gruparea cheltuielilor in vederea calcularii costurilor .
...si multe alte teme din acest domeniu.
Lectura placuta si profitabila![1]
referat Contabilitate de gestiune
Contabilitate de gestiune.Datele furnizate de contabilitatea financiară se adresează utilizatorilor externi (investitorii de capital, creditorii, clienţii, instituţiile statului, băncile, personalul) şi utilizatorilor interni (managerilor) pentru analize financiare.
Contabilitatea de gestiune furnizează informaţii analitice de detaliu referitoare la eficienţa utilizării factorilor de producţie. Prin contabilitatea de gestiune se determină costul de producţie pe produs, lucrare sau serviciu (P, L, S), costul pe centre de responsabilitate, costul diferitelor funcţiuni, rezultatele analitice (pe produs, lucrare sau serviciu şi pe centre).
Contabilitate de gestiune.Ea furnizează informaţii de natură economică exprimate atât în unităţi monetare cât şi nemonetare (fizice). Contabilitatea de gestiune are ca obiect:
-cunoaşterea detaliată a proceselor de alocare a resurselor în interiorul întreprinderii pe centre de responsabilitate şi pe produse
-metode de transformare a resurselor consumate în rezultate
-elaborarea previziunilor având la bază consumurile trecute putându-se evalua în timp consecinţele activelor viitoare
Contabilitatea de gestiune furnizează date care vin să completeze informaţiile din contabilitatea financiară şi ele se adresează exclusiv managerilor ca beneficiari interni de date.
Rezultă că contabilitatea de gestiune are ca finalitate furnizarea informaţiilor necesare luării deciziilor de către manageri având în fond 2 scopuri:
-calcularea costurilor
-influenţarea comportamentului celor care pot acţiona asupra costurilor
Institutul contabilităţii de gestiune american defineşte contabilitatea de gestiune astfel: „Procesul de identificare, colectare, analiză, prelucrare, interpretare şi transmitere a informaţiilor financiare şi nefinanciare utilizate de manageri pentru realizarea funcţiilor de planificare, evaluare şi control în cadrul întreprinderii şi pentru asigurarea utilizării şi evidenţierii corespunzătoare a resurselor acesteia.”
Evoluţia contabilităţii de gestiune s-a făcut în paralel cu metodele de management şi contabilităţii de gestiune i se cer tot mai multe analize ale datelor financiare, referitoare la:
-creşterea calităţii produselor şi serviciilor firmei
-reducerea timpului necesar pentru proiectarea, crearea şi livrarea produselor şi serviciilor
-satisfacerea totală a clienţilor
În aceste condiţii contabilitatea de gestiune trebuie să furnizeze date legate de cantitatea de rebuturi, costurile de prelucrare a produselor necorespunzătoare calitativ, costul reparaţiilor în perioada de garanţie, etc.... mai mult...[2]