Franciza

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

INDEPENDENTFRANCIZAT
1. Un independent este foarte curajos.Un francizat este mult mai cumpatat.
2. Un independent conduce afacerea conform propriilor sale idei.Unui francizat ii place sa fie ghidat in afaceri.
3. Un independent accepta riscuri mai mari decat un francizat.Un francizat prefera afaceri cu un grad mai redus de risc.
4. Un independent este un vizionar.Un francizat este mai mult metodic si analitic.
5. Un independent este, de regula, un singuratic.Un francizat este o persoana careia ii place interactiunea cu alte persoane.
... mai mult...[1]


Franciza = un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita Francizor, acorda unei alte persoane, denumita Beneficiar sau Francizat, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.
Francizor = un comerciant care este titularul drepturilor asupra unei marci inregistrate; asigura beneficiarului o pregatire initiala pentru exploatarea marcii inregistrate; confera dreptul de a exploata ori de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu; utilizeaza personal si mijloace financiare pentru promovarea marcii sale, cercetarii si inovatiei, asigurand dezvoltarea si viabilitatea produsului.
Beneficiar sau francizat = un comerciant, persoana fizica sau juridica, selectionat de francizor, care adera la principiul omogenitatii retelei de franciza, asa cum este ea definita de catre francizori.
Reteaua de franciza = cuprinde un ansamblu de raporturi contractuale intre un francizor si mai multi beneficiari, in scopul promovarii unei tehnologii, unui produs sau un serviciu, precum si pentru dezvoltarea productiei si distributiei unui produs sau serviciu.
Know-how-ul = ansamblul formulelor, definitiilor tehnice, documentelor, desenelor si modelelor, retelelor, precedeelor si altor elemente analoage, care servesc la fabricarea si comercializarea unui produs.
Contractul de franciza trebuie sa defineasca clar obligatiile si responsabilitatile fiecarei parti, precum si orice alte clauze ale colaborarii.
Contractul de franciza trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze:
- obiectul contractului,
- drepturile si obligatiile partilor,
- conditiile financiare,
- durata contractului,
- conditiile de modificare, prelungire si reziliere.

Franciza poate fi: de distributie, de servicii sau industriala.

Revista "Franchise International" defineste o franciza ca fiind un concept de afacere prin care francizatul plateste pentru "marca"( numele) si "instruirea"(know-how-ul) in sistemele, operatiunile si sistemul comercial al francizorului printr-o taxa initiala si printr-o taxa ulterioara denumita "taxa de franciza"( un procent din cifra de afaceri).
Master franchising =O persoana fizica sau o organizatie este desemnata drept "concesionar principal" intr-o anumita tara pe care sa o dezvolte dupa marca, stilul comercial si sistemul francizorului. Dezvoltarea retelei se face prin sub-francizare regionala, multipla sau unica.
Regional franchising = Mai multe persoane fizice sau organizatii sunt desemnate drept "concesionari regionali" intr-o anumita tara pentru a dezvolta regiuni mari din acea tara dupa marca, stilul comercial si sistemul francizorului. Dezvoltarea retelei se face prin sub-francizare multipla sau unica.
Area Development Franchising = Mai multe persoane fizice sau organizatii sunt desemnate drept "concesionari de dezvoltare a unei regiuni" intr-o anumita tara pentru a dezvolta anumite regiuni din acea tara ( de exemplu orase importante, regiuni provinciale) dupa stilul comercial si sistemul francizorului. Dezvoltarea retelei se face prin coordonarea lanturilor de desfacere pe care le conduc. In general, in acest caz sunt preferate lanturile conduse de mai multi decat cele sub-francizate.
Joint venturing =Un francizor se asociaza cu un partener de afaceri compatibil dintr-o anumita tara ( de exemplu un intreprinzator, o intreprindere, o organizatie guvernamentala) pentru dezvolta in co-finantare o anumita tara sau parti din acea tara dupa marca, stilul comercial si sistemul agreate. Dezvoltarea retelei poate fi facuta fie prin sub-francizare, fie prin dezvoltarea unui lant de desfacere.
Direct franchising =Un francizor recruteaza, instruieste si sprijina francizati dintr-o anumita tara prin control de la distanta fie de la sediul central, fie dintr-un birou deschis in tara respectiva sau printr-un agent sau broker autorizat. Aceasta varianta presupune cele mai scazute costuri din partea francizorului, dar nu mai detine controlul - cel mai important element al unei francize de succes.
Sursa : - Asociatia Romana de Franciza[2]

Unelte personale
Trusa de unelte