Fizioterapie

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Fizioterapie

GENERALITATI SI ALTE INFORMATII

  • Rolul real al fizioterapiei este acela de adjuvant pretios al recuperarii, cuprinzand tehnici
    deloc de neglijat. Totodata, nu trebuie cazut in extrema de a o considera cea mai importanta metoda de recuperare, mentalitate perpetuata in multe cabinete din Romania. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici. Includem aici undele magnetice, undele mecanice, crio-termoterapia, dar mai ales curentii electrici, la care ne vom referi in cele ce urmeaza.
    Curentii electrici
    Asa cum stim, nervii si muschii sunt niste tesuturi excitabile. Functioneaza pe baza unor curenti electrici produsi de distributia variabila a ionilor din interiorul si exteriorul celulei (sodiu, potasiu, calciu sau magneziu), sub actiunea unor semnale chimice (de exemplu acetilcolina). Bineinteles, sunt sensibili si la actiunea curentilor exteriori organismului, fapt ce poate fi exploatat in scop terapeutic. Putem imparti curentii electrici terapeutici in doua clase mari, si anume curent continuu si curenti variabili.
    Curentul continuu
    Numit si curent galvanic, curentul continuu este un curent a carui intensitate este intotdeauna constanta. Efectele sale directe asupra organismului sunt termice si analgetice la polul pozitiv si de hiperexcitabilitate la polul negativ. Astazi, curentul galvanic este folosit mai ales pentru ionizari medicamentoase (ionoforeza), reusindu-se introducerea unor substante farmacologic active in zona pe care dorim sa o tratam. Sub influenta curentului electric, ionii pozitivi din zona unde sunt plasati electrozii vor fi atrasi spre electrodul negativ (catod), pe cand cei negativi vor fi atrasi spre electrodul pozitiv (anod). Daca la unul dintre electrozi plasam o compresa imbibata cu o solutie ai caror ioni activiau aceeasi sarcina ca electrodul, ionii activi ai substantei vor patrunde prin piele sub actiunea sarcinilor din tesut atrase de catre electrod. Pot fi folosite substante analgetice – antiinflamatoare, fibrolitice, vasodilatatoare, miorelaxante, antiedematoase etc. –, in functie de efectul pe care il urmarim. Efectele neplacute ale ionizarii (arsurile) pot fi prevenite folosind electrozi de aceeasi marime, fara contact direct cu pielea, si prin umidifierea uniforma a mansoanelor pentru electrozi. Baile galvanice bi- sau cvadri- celulare sunt o alta aplicatie interesanta a curentului continuu. Acestea presupun posibilitatea imersiei membrelor superioare si/sau inferioare in cuve pline cu apa, conectate la un generator de curent continuu. In felul acesta, intregul organism poate beneficia de pe urma acestui tip de curent.
    Curentii variabili
    Distingem mai multe tipuri de astfel de curenti, in functie de frecventa lor:
    _ curenti de joasa frecventa (< 1.000 Hz). In functie de forma curentului, pot avea proprietati excitomotorii (curenti rectangulari, exponentiali, faradici) si analgetice (diadinamici, TENS) importante.
    _ curenti de frecventa medie (1.000-10.000 Hz). Pot avea efecte excitomotorii (mai slabe decat cele ale curentilor de joasa frecventa) si analgetice (curenti interferentiali).
    _ curenti de inalta frecventa (> 100.000 Hz). Cunoscuti sub numele de unde scurte pulsate sau continue si microunde, exercita efecte termice la suprafata sau in profunzime.
    Aplicatii terapeutice. Curentii variabili prezinta, in functie de caracteristicile lor si de
    modul de aplicare, efecte analgetice sau excitomotorii.... mai mult...[1]


Fizioterapie si Terapii complementare

  • Fizioterapia este stiinta, ce studiaza mecanismele de actiune a factorilor fizici (masaj, exercitiu fizic regulat, apa, lumina, caldura, electricitate) asupra organismului uman si utilizarea lor cu scop de tratare, recuperare si profilaxie.
    Prin fizioterapia clinica se obtine recuperarea, imbunatatirea si mentinerea mobilitatii pierdute in urma unor afectiuni de diferite etiologii si reintegrarea in activitatea zilnica normala, reducerea pana la disparitie a durerilor patologice musculare si articulare, imbunatatirea fortei si tonicitatii musculare.
    Fizioterapia prin intermediul procedurilor de electroterapie are importante efecte antialgice (calmarea durerii), antiinflamatorii (eliminarea inflamatiilor articulare), decontracturante (eliminarea contracturilor), miorelaxante (relaxare musculara), antiedematoase (eliminarea umflaturilor rezultate din infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular subcutanat), prin intermediul curentilor de tip diadinamic, interferential si aplicatiei de ultrasunete generate de aparate moderne tip NEMECTRON si NEMECTROSON.
    Fizioterapia este indicata in recuperarea :
    ortopedica - beneficaiaza cu eficienta musculatura slabita a spatelui, scolioze si cifoze incipiente in care se realizeaza cu adevarat antrenamentul muscular - entorse, luxatii, contuzii, sindrom algomerodistrofic post-fracturi, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate
    in manifestari abarticulare - stiloidite, epicondilite, periartrite scapulohumerale (PSH)
    reumatologica - degenerativa - artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloze), inflamatorii cronice - artrite, spondilite anchilopoetice
    neurologica - nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale
    afectarii locale sau generale ale tesutului de colagen - retractia aponevrozei palmare Dupuytren, fibrozite, dermatomiozite
    oncologica - dureri in carcinoame
    dermatologica - nevralgii postherpetice, dureri reminiscente dupa Zona Zoster
    in afectiunile aparatului respirator - laringite, bronsite, sechele pleurezii netuberculoase
    in afectiunile aparatului urogenital - prostatite, pielocisite, hipertrofii de prostata cu tenesme vezicale
    in afectiunile ginecologice - metroanexite si parametritele cronice nespecifice cu hipomenoree si amenoree
    in afectiunile otorinolaringologice - sinuzitele frontale, frontoedmoidale si maxilare acute si cronice, rinite cronice, rinite cronice, faringite, laringite... mai mult...[2]


Aparate de fizioterapie

Aparat de fizioterapie Magneto Base --- Aparatul de fizioterapie Magneto Base este un echipament magneto-terapeutic ELF proiectat pentru aplicatii profesionale in ambulatoriu sau la pacient acasa.

Aparat de fizioterapie Iono Base --- IONO base este un aparat de fizioterapie generator de curent terapeutic care produce curent galvanic, pentru galvanizare, bai galvanice si administrarea ionoforetica a medicamentelor.


Aparat de fizioterapie Stim Base --- Aparatul de fizioterapie STIM BASE este un generator de curent terapeutic care furnizeaza curent bipolar modulat de frecventa medie, potrivit pentru invigorarea si restaurarea musculara stimulata si pentru tratarea sindroamelor dureroase prin stimularea cu functie analgezica.

Aparat de fizioterapie Studiomed --- Aparatul de fizioterapie STUDIOMED este un generator de curent terapeutic care furnizeaza in scop terapeutic curent galvanic si faradic.


Aparat de fizioterapie Theramed --- Aparatul de fizioterapie THERAMED este un generator de curent terapeutic pentru tratamentele fizioterapeutice in care se cer stimulari neuro-musculare cu curent electric in impulsuri si/sau aplicari de curent galvanic.

Aparat de fizioterapie Tonomed --- Aparatul de fizioterapie TONOMED este un generator de curent terapeutic care furnizeaza curent sinusoidal modulat de medie frecventa (curent Kots) recomandat pentru revigorare si exercitii de reabilitare musculara si pentru tratamentul sindroamelor dureroase deoarece dezvolta functii de stimulare antalgica.


Aparat de fizioterapie Magnetomed --- Aparatul de fizioterapie MAGNETOMED este un echipament magneto-terapeutic ELF proiectat pentru aplicatii profesionale in ambulatoriu sau la domiciliu si este in mod special destinat terapiei care necesita tratamente repetate pentru o lunga perioada si / sau sedinte de lunga durata, sau terapie pentru un pacient traumatizat sau imobilizat, avand dificultati in a fi tratat fizioterapeutic in ambulatoriu.

Aparat de fizioterapie Galvasonic --- Aparatul de fizioterapie GALVASONIC este un generator proiectat sa conduca un transductor de US si sa livreze curent galvanic care pot fi furnizate impreuna. Reglajul automat al generatorului la frecventa transductorului de US permite aducerea transductorului in domeniul frecventei.


Aparat de fizioterapie Sonar --- Aparatul de fizioterapie cu ultrasunete SONAR poate conduce sonde cu frecvente de lucru intre 1 de la 3 MHz. Este un aparat portabil ideal pentru clinici mici si medicina sportiva.

Aparat de fizioterapie Bodymed --- Aparatul de fizioterapie BODYMED este un generator de curent terapeutic pentru tratarea celulitei usoare, care permite sesiuni de electrostimulari, pentru a implementa terapia de invigorare prin drenaj.... mai mult...[3]

Unelte personale
Trusa de unelte