Eficient
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cum să vorbeşti eficient copiilor
„Cum să vorbeşti eficient copiilor" este un workshop destinat tuturor persoanelor care interacţionează cu copiii şi vor să cunoască noi modalităţi prin care să facă acest lucru cât mai eficient, fie că sunt parinti, bunici, psihologi, medici, asistenti sociali, educatori, invatatori sau profesori.
Este un program special creat de autoarele Adele Faber si Elaine Mazlish, dupa ce primele lor carti „Liberated Parents / Liberated Children" si „How To Talk So Kids Will Listen And Listen So Kids Will Talk" au avut un imens succes, mai ales in Statele Unite unde au apărut iniţial.
Cuprinde 6 sesiuni a câte două ore în care veţi afla noi modalitati de a vorbi copiilor, veţi viziona un film, veţi afla răspunsuri la întrebări, veţi lucra individual în manual sau în grup cu ceilalţi membri şi veţi împărtăşi în grup experienţe proprii.
Fiecare sesiune cuprinde:
Sesiunea 1
Acceptarea sentimentelor copiilor
- Explorarea a ceea ce se întâmplă când sentimentele copiilor sunt negate
- Abilităţi specifice care ajută copiii să recunoască şi să facă faţă sentimentelor negative: dezamăgire, frustrare, invidie, resentiment, furie,etc
- Modalităţi de a accepta sentimentele copiilor, de a limita comportamentele nedorite, menţinând însă bunăvoinţa
Sesiunea 2
Atragerea cooperării
- Cum reacţionează copiii la metodele tradiţionale de a-i determina să coopereze: ameninţări, ordine, sarcasm, predici, etc
- 5 modalităţi de a invita la cooperare care fac părinţii şi copiii să se simtă bine faţă de ei însişi şi faţă de ceilalţi
Sesiunea 3
Alternative la pedeapsă
- Reacţiile copiilor la pedeapse
- Este necesar să te bazezi numai pe pedeapsă ca să menţii disciplina?
- Câteva alternative la pedeapsă care dau ocazia părinţilor să îşi exprime dezaprobarea fermă, cât şi încurajarea copilului să îşi asume responsabilitatea pentru comportamentul lor.
Sesiunea 4
Încurajarea autonomiei
- Modalităţi în care poţi ajuta copiii să devină oameni independenţi, responsabili care se descurcă zilnic prin forţe proprii.
- Abilităţi specifice care ajută copiii să devină mai încrezători în sine
Sesiunea 5
Lauda
- Explorarea tipurilor de laudă care construiesc o imagine pozitivă şi realistă şi a tipurilor de laudă care nu fac acest lucru
- O varietate de căi de a ajuta copilul să devină conştient de punctele lui tari astfel încât să le pună în acţiune
Sesiunea 6
Eliberarea copiilor de roluri
- O privire asupra modului în care copiii sunt uneori blocaţi în anumite roluri şi cum putem să îi eliberăm de sub puterea lor
- Şase abilităţi care îi ajută pe copii să se vadă într-o lumină diferită şi pozitivă... mai mult...[1]
10 cerinte pentru a preda eficient
1. A preda eficient tine mai mult de pasiune decat de circumstante. Nu inseamna numai a motiva elevii sa invete, ci si a le arata cum sa invete intr-un mod care sa ii ajute pe viitor. Este vorba de a impartasi pasiunea celor din jurul tau, cel mai important elevilor.
2. A preda eficient tine de a ii trata pe elevi ca pe niste consumatori- consumatori de cunostinte de aceasta data. Acest lucru consta si in a incerca sa ramai intotdeauna printre cei mai buni din domeniul tau, sa citesti diverse materiale nu numai ariei in care activezi. A fi profesor inseamna a umple spatiile ce exista intre teorie si practica. Inseamna a parasi turnul de fildes in care te-ai izolat si sa incerci sa vorbesti, sa te consulti, sa interactionezi cu cei din fata ta.
3. A preda eficient inseamna a asculta, a pune intrebari, a raspunde la nelamuriri si a-ti aduce aminte ca fiecare elev si clasa sunt diferite. Inseamna a determina elevii sa fie cei mai buni, inseamna a fi om si profesionist in acelasi timp.
4. A preda eficient nu inseamna a iti tine o agenda fixa si a fi rigid, ci din contra. Flexibilitatea, experimentul, increderea sunt factori determinanti. Inseamna a devia de la programa cu usurinta atunci cand sunt mult mai multe lucruri de aflat din alta parte. Trebuie sa existe intotdeauna o balanta intre a fi autoritar si a fi " de gasca".
5. A preda eficient tine de stil. Nu trebuie sa ramai cu ochii fixati de proiector in timp ce prezinti o lectie, sau cu privirea fixata pe un anumit punct. Un profesor bun lucreaza cu fiecare elev din clasa. El realizeaza ca este dirijorul si elevii orchestra, fiecare elev cantand la diferite instrumente.
6. A preda eficient inseamna si a avea umor. Este esential! Trebuie facute glume inocente din cand in cand pentru a descreti atmosfera, pentru ca elevii sa observe ca si tu esti om cu calitati si defecte intocmai ca si ei.
7. A preda eficient inseamna a incerca sa dezvolti si sa descoperi noi talente. Inseamna a-ti dedica timpul fiecarui elev, de a redefini si reorganiza programa.
8. A preda eficient inseamna a fi un lider adevarat- de a face rost de resurse de orice fel. Ceea ce e cel mai important e ca sa se reflecte si rezultatele nu numai sa ramana la stadiu de proiect.
9. A preda eficient se invata fiind dirijat de catre un mentor, lucrand in echipa si bineinteles a avea pasiune in ceea ce faci.
10. La sfarsitul zilei… A preda eficient inseamna a-ti placea ceea ce faci, a descoperi noi lucruri, a avea rasplata sufleteasca. Rasplata cea mai mare sunt realizarile elevilor si zambetul de pe fata lor. Nu pentru ca trebuie, ci pentru ca imi place. Asta inseamna a preda eficient- un profesor nu isi imagineaza a face altceva.... mai mult...[2]