Donatii
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Donatii
Interpretarea contractului de donatie
- In masura in care se face interpretarea calificarii juridice a contractului (donatie, intretinere, comodat, etc. ) sunt aplicabile regulile care guverneaza contractele cu titlu oneros, ca fiind dreptul comun si nu regulile de exceptie aplicabile liberalitatilor.
Contractul de donatie versus contract de intretinere
- Intretinerea unei rude fara a exista obligatia legala de intretinere nu este o donatie.mai mult[1]
- Sotul meu a incheiat cu parintii lui un contract de donatie cu clauza de intretinere si uzufruct viager acum 5 ani. La clauza de intretinere nu este specificata nici o suma, ci doar intretinere, mancare, haine, medicamente, inmormantare.
- Contractul de intretinere nu trebuie confundat nici cu donatia cu sarcini; in cazul donatiilor sarcinile impuse dobanditorului sunt in disproportie cu valoarea superioara a bunului donat, astfel incat partile contracteaza cu intentia de a face si o liberalitate. In schimb, in cazul contractului de intretinere, partile convin in scopul de a-si asigura fiecare cate un avantaj, si anume, una de a primi un bun, iar cealalta, de a-si asigura intretinerea pe viata" Deak
Donatie - Drept Civil
- Contract prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta.
Minorul nu poate face nici chiar cu incuviintare o donatie. Este capabil sa primeasca o donatie oricine este conceput in momentul acesteia , cu conditia de a se naste viu. Donatiile facute unui minor sau unei persoane puse sub interdictie se accepta de oricare dintre parintisau de tutore, precum si de ceilalti ascendenti, chiar daca parintii sunt in viata si chiar daca nu au calitatea de tutori. Donatiile facute catre stat sau o institutie de stat sunt posibile numai cu autorizatia prealabila data de organul competent, in conditiile legii. Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Totusi, este posibila donatia cu sarcina, denumita astfel deoarece donatorulo efectueaza cu conditia ca donatarul sa indeplineasca anumite obligatii fie in propriul sau interes, de exemplu, sa intrebuinteze suma primita pentru a-si desavarsi studiile, fie in interesul donatorului, de exemplu stipularea unei clauze de intretinere, fie in interesul unui tert. Donatia are un caracter irevocabil cu exceptia unor cazuri expres prevazute de lege.
Astfel, este revocabila donatia intre soti; este revocabila donatia cu sarcina, pentru neindeplinirea conditiilor. Este posibila revocarea donatiei pentru ingratitudine, cand donatarul a atentat la viata donatorului, daca a savarsit impotriva acestuia delicte, cruzimi sau injurii grave ori, fara motive intemeiate, nu i-a acordat intretinerea de care avea nevoie. Este revocabila de drept donatia facuta de persoana care la data incheierii actului nu avea copii sau descendenti, daca, dupa aceasta data, donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara casatoriei, fie chiar postum, nascut in urma mortii tatalui. Donatia este un act juridic solemn, intrucat valabilitatea ei este conditionata de exprimarea consimtamantului partilor, personal sau prin mandatar numai in forma autentica. Daca obiectul donatiei il constituie un bun imobil, pentru incheierea actului este necesara indeplinirea si a celorlalte conditii prevazute de lege pentru instrainarea de imobile. Daca se doneaza bunuri mobile, este obligatorie intocmirea unui act care sa cuprinda enumerarea si evaluarea acestora. Exista unele varietati de donatii care au anumite particularitati. Astfel sunt: donatii indirecte, in care desi libertatea nu este exprimata intr-un act de donatie ea se poate deduce neindoielnic din continutul unui alt act, de exemplu renuntarea neconditionata la un drept de creanta; deghizate, care se infatiseaza sub forma unor acte cu titlu oneros, de exemplu, sub forma unui contract de vanzre-cumparare; prin persoane interpuse, cand destinatarul bunului donat este in realitate altul decat acela care figureaza in contract. Donatiile deghizate si cele prin persoane interpuse sunt lovite de nulitate ori de cate ori prin ele se urmareste eludarea unei dispozitii legale imperative.... mai mult...[3]
Obligatia mostenitorilor de a returna donatiile
Stimati abonati, iata ca perioada pe care newsletter-ul InfoJuridic si-a alocat-o pentru vacanta s-a incheiat. Revenim cu forte proaspete pentru a dezbate un subiect care mai devreme sau mai tarziu va fi poate de interes pentru oricare dintre noi.
Atunci cand vorbim despre mostenire, avem in vedere transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una ori mai multe persoane aflate in viata. Pana la momentul decesului o persoana poate sa isi instraineze bunurile cu titul gratuit exprimandu-si vointa in acest sens prin incheierea unui contract de donatie.
Inainte de a puncta principalele aspecte ale subiectului de astazi, sa ne reamintim ce se intelege prin contract de donatie. Astfel, contractul de donatie este un contract solemn prin care o parte cu intentie liberala isi micsoreaza irevocabil patrimoniul sau in favoarea celeilalte parti, fara a urmari de la aceasta o contraprestatie.
Daca printre cei care au primit bunuri in timpul vietii defunctului se numara si descendentii acestuia sau chiar sotul supravietuitor, legea stabileste in sarcina lor obligatia de a readuce la mostenire bunurile primite sau echivalentul acestora.
- Art. 3 din Legea nr. 319 din 10 iunie 1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor precizeaza: Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce le-a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor. Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.
- Art. 751 din Codul civil ne aminteste ca: Fiul sau descendentele care vine la succesiune, chiar sub beneficiu de inventar, impreuna cu fratii ori surorile sale, sau cu descendentii acestora, trebuie a raporta coerezilor sai tot ce a primit de la defunct prin dar, atat direct cat si indirect, afara de cazul cand donatorele a dispus altfel.
Pentru ca obligatia sa ia nastere este necesar ca eredele sa accepte mostenirea fie si sub beneficiu de inventar. Donatorul care nu avea calitatea de a mosteni in momentul donatiunii, dar care va avea aceasta calitate la epoca deschiderii succesiunii, este obligat de a face raport, daca donatorele nu l-a scutit de aceasta. Donatiile facute fiului unei persoane, care are calitatea de erede in momentul deschiderii succesiunii, sunt prezumate ca s-au facut cu scutirea de raport.
- Raportul donatilor se poate cere in cadrul procedurii judiciare, precum si independent printr-o actiune de raport.
- Scutirea de raport poate sa fie facuta expres prin contractul de donatie sau ulterior prin act autentic.
Pentru modelul contractului de donatie faceti un clic aici.... mai mult...[4]
Donaţii Online
Donaţii Online pentru Organizaţiile Neguvernamentale din România
Descrierea proiectului
Sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, CENTRAS – Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, GECAD ePayment International şi Webdev colaborează în vederea oferirii unui serviciu inovativ pentru ONG-urile din România: donaţiile online!
Serviciul de donaţii online permite oricărei persoane fizice sau juridice să transfere electronic, de pe propriul card, suma dorită către organizaţia pe care o preferă, fără deplasări la sediul organizaţiei, fără birocraţie!
Cui se adresează acest serviciu?
În primul rând, prietenilor organizaţiei, care vor sa facă – simplu şi usor – o donaţie în beneficiul acesteia. Pot să fie susţinători români sau din străinătate, mecanismul este la fel de uşor accesibil şi direct.
In al doilea rând, persoanelor care doresc să susţină iniţiativele societăţii civile şi să aleagă un proiect sau o organizaţie pe care le consideră valoroase. Pe pagina www.donatiionline.ro \[1\] se găsesc descrieri ale organizaţiilor, cu proiectele lor. Organizaţiile au fost selectate de o comisie de evaluare care a cercetat bonitatea celor înscrişi.
Cum funcţionează donaţiile online?
Site-ul www.donatiionline.ro cuprinde o bază de date cu organizaţii, ordonate în funcţie de domenii de activitate, tipuri de beneficiari sau zona geografică de intervenţie. Informaţia este disponibilă atât în limba română, cât şi în limba engleză. Vizitatorul poate să vizualizeze detaliile activităţilor şi să efectueze, completând datele de identificare, o donaţie online.
Dupa stabilirea sumei pe care doreşte să o doneze, prezentată în echivalent ROL/RON (inclusiv pentru sumele în valută), donatorul poate plăti prin card bancar Visa sau MasterCard – plăţile fiind procesate de către GECAD ePayment.
La sfârşitul fiecărei luni, sumele colectate prin site şi plătite prin card bancar în luna anterioară vor fi transferate de către CENTRAS în contul fiecărei organizaţii, care va beneficia direct de ele.
Obligaţia organizaţiei este de a actualiza trimestrial pagina sa pentru a urmări evoluţia proiectelor şi, pentru donatii mai mari de 1500 RON, de a face public pe site un raport financiar care să arate cum au fost folosiţi banii primiţi. CENTRAS va dispune de asemenea de un raport complet privind donaţiile decontate, care va fi făcut public pe site.
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiarii programului sunt ONG-uri din România. Pentru a fi înscrise pe site, este suficient să completeze un formular de înscriere şi să ataşeze un set de documente care să susţină informaţiile despre organizaţie (fotografii, ultimul raport anual de activitate, eventual scrisori de referinţă din partea finanţatorilor, partenerilor sau altor părţi relevante care să ateste bonitatea organizaţiei). Un criteriu de eligibilitate este şi înscrierea în baza de date CENTRAS, pentru a oferi un maxim de informaţie potenţialilor donatori. Proiectele primite sunt evaluate de către o comise de evaluare.
Cum este realizat proiectul?
Baza proiectului o reprezintă colaborarea dintre CENTRAS şi firmele GECAD ePayment International şi Webdev, colaborare situată sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor.
CENTRAS asigură calitatea informaţiilor prezentate pe site, gestionează procesul de selecţie a organizaţiilor, colectează informaţiile, furnizează date referitoare la sectorul asociativ românesc şi, în ansamblu, asigură funcţionarea site-ului.
Firma GECAD ePayment asigură în întregime soluţia de plăţi online pentru donaţiile online, incluzând şi integrarea în site şi securitatea plăţilor ordonate de donatori cu cardul bancar.
Firma Webdev este responsabilă de design-ul site-ului şi de construirea propriu-zisă a bazei de date, de găzduirea întregului site şi de promovarea în motoarele de căutare de pe Internet.
Care sunt costurile?
www.donatiionline.ro este un serviciu pus gratuit la dispozitia ONG-urilor din România – pentru prima fază a proiectului, care este proiectată pentru o perioadă de 6 luni. Există unele costuri care vor fi acoperite direct din donaţiile efectuate. Un procent de 5% din donaţi este reţinut pentru comisioane pe care operatorii bancari şi electronici le reţin drept cost de operare pentru plata prin card. Această informaţie va fi publică pentru cel care efectuează donaţia online.
Comisionul la plata prin card în cazul cardurilor româneşti este de 0%, deci plătitorul nu va suporta alte cheltuieli/comisioane bancare. În cazul plăţii prin carduri internaţionale este de aşteptat să existe un comision bancar între 1-1,5% din valoarea tranzacţiei, care este stabilit de banca emitentă a cardului (banca posesorului de card) şi care nu depinde de solutia de plăţi integrată pe site-ul www.donatiionline.ro. ... mai mult...[5]