Depozite
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Depozite
Depozite si conturi bancare
- Bancile comerciale atrag bani de la clientii sai prin conturi bancare, depozitele clientilor reprezentind o sursa majora de fonduri.
Principalele conturi pe care bancile comerciale le pun la dispozitia clientilor sai sunt:
conturi curente (numite si conturi la vedere sau conturi de disponibilitati) in care titularii conturilor pot efectua operatiuni de incasari si plati curente
conturi de depozit (depozite la termen) in care depunerile se fac pt. o perioada de timp prestabilita (in general 1, 3, 6 sau 12 luni)
Atat conturile curente cat si cele de depozit pot fi in lei sau valuta, pt. persoane fizice sau persoane juridice.... mai mult...[1]
Depozite la termen
- Depozitul la termen este un produs de economisire traditional, care ofera posibilitatea de a plasa o suma de bani (lei sau valuta) pe o perioada prestabilita. Cele mai frecvente termene sunt 1, 3, 6 si 12 luni, rata dobanzii crescand in functie de marimea perioadei.
Pentru a avea un depozit la termen, este necesara deschiderea unui cont curent, care ofera, ca avantaje, adaptabilitatea la cerintele clientului. De regula, produsul beneficiaza de garantia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
De la 1 ianuarie 2006, sumele depuse de oricine sunt garantate pana la 15.000 de euro, indiferent de institutie.
Produsul se poate prelungi la scadenta automat, lucru ce reprezinta avantajul ca nu mai este necesara deplasarea clientului la banca.
Depozitele la termen sunt de mai multe feluri. Astfel, in functie de modalitatea de plata a dobanzii, exista:
-depozit cu capitalizare, care este periodic si la care dobanda se adauga la suma depusa initial;
-depozit fara capitalizare: lunar, la care dobanda se constituie intr-un cont curent, clientul avand acces la suma. In situatia in care suma depusa este retrasa inainte de scadenta depozitului, dobanda va fi mai mica.
In functie de posibilitatea de reinnoire a depozitului cu acelasi termen ca acela initial:
-depozitul de prelungeste automat, daca se opteaza pentru reinnoirea automata. In acelasi timp, daca depozitul are aleasa optiunea de capitalizare a dobanzii, aceasta din urma se adauga la suma depusa initial. In acest caz, pentru urmatoarea perioada, rata dobanzii se adauga la suma depusa intial plus dobanda obtinuta pana atunci.
-daca nu se bifeaza optiunea de reinnoire automata, depozitul va fi unul cu scadenta unica, ceea ce inseamna ca la data stabilita, suma depozitului se va transfera in contul curent (in acest caz, pentru suma se va calcula dobanda la vedere) sau suma va ramane in acelasi cont, fara dobanda.
In functie de dobanda, exista depozite cu dobanda variabila, care poate fi modificata de banca pe perioada depozitului, dupa cum evolueaza piata si depozite cu dobanda fixa, caz in care este asigurata o rata fixa a dobanzii pe perioada depozitului, independent de evolutia pietei.
Pentru constituirea unui depozit nu se percepe, in general, nici un comision, insa operatiunea este conditionata de deschiderea unui cont, ceea ce poate implica anumite comisioane. Cel mai frecvent se solicita un comision de deschidere, care, in mod curent, nu depaseste 10 lei, iar acesti bani se achita o singura data, orice alt depozit la aceeasi banca se va face fara costuri suplimentare.
Comisionul de administrare, in cazurile in care exista, poate ajunge pana la 2 euro pe luna.
In momentul retragerii de numerar, se percepe un comision care. Daca depozitul este pe termen scurt, exista riscul ca dobanda bonificata sa fie mai mica decat comisionuld e retragere. Acest risc exista in special la depozitele in valuta, dar poate afecta si depozitele in lei, pe masura ce inflatia se reduce.
Dobanda se calculeaza, in sistemul bancar romanesc, pentru o luna de 30 de zile si o rata a dobanzii valabila pentru un an de 360 de zile.... mai mult...[2]
Tipuri de depozite la termen
- in functie de modalitatea de plata a dobanzii pot fi:
depozite cu capitalizare: periodic, dobanda se adauga la suma depusa initial.
depozite fara capitalizare: lunar, dobanda se constituie intr-un cont curent care-i asigura titularului acces la aceasta; in cazul in care clientul isi retrage suma depusa inainte de scadenta depozitului, dobanda aplicata va fi mai mica (dobanda pentru conturile curente)
in functie de optiunea de reinnoire a depozitului pe acelasi termen ca cel initial:
daca se opteaza pentru reinnoire automata la sfarsitul perioadei depozitului, depozitul se prelungeste automat. In plus, daca depozitul are optiunea de capitalizare a dobanzii, dobanda se adauga la suma depusa initial. Pentru perioada urmatoare, rata dobanzii se va aplica la suma initiala plus dobanda obtinuta pe perioada precedenta.
daca nu se doreste reinnoirea automata, depozitul va avea scadenta unica, adica la scadenta suma depozitului se va transfera in contul curent (pentru care se va calcula dobanda la vedere) sau suma va ramana in acelasi cont, fara dobanda.
in functie de dobanda:
depozite cu dobanda variabila: banca poate modifica rata dobanzii pe perioada depozitului, in functie de evolutia pietei.
depozite cu dobanda fixa: banca asigura o rata fixa a dobanzii pe perioada depozitului indiferent de evolutia pietei.
In sistemul bancar romanesc dobanda se calculeaza pentru o luna de 30 de zile si rata dobanzii valabila pentru un an de 360 de zile.[1]
Compara depozite
- Esti hotarat sa-ti plasezi economiile cat mai rentabil?
Conso iti pune la dispozitie informatii despre intreaga oferta bancara - de la depozite si certificate, pana la conturi de economii.
» Compara ofertele si alege produsul dorit
Ghid Depozite
Vrei sa strangi bani pentru casa, masina sau pentru orice alt proiect personal ?
Conso iti ofera un set de informatii utile despre avantajele diverselor produse de economisire.» Afla mai mult[3]