Daune
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Tipuri de prejudiciu
Prejudiciul material si prejudiciul moral. Una dintre principalele diviziuni care pot fi operate asupra notiunii de prejudiciu ca element al raspunderii civile delictuale consta în împãrtirea acesteia pe baza naturii sale intrinseci în prejudiciu patrimonial si prejudiciu nepatrimonial( denumit in mod curent si dauna morala).
Distinctia dintre dauna materiala si dauna morala corespunde marii diviziuni a dreptului in dreptul patrimonial si dreptul nepatrimonial. Justificarea-art 998 cod civil nu face nici o distinctie("orice fapta[...]"). In jurisprudenta si in doctrina juridica romaneasca s-a impus, înca de la punerea in aplicare a codului, interpretarea ca acest text legal se refera la orice prejudiciu, adica atât la prejudiciul patrimonial, cât si la cel nepatrimonial.
Dauna materiala este atingerea adusa dreptului patrimonial si dauna morala este atingerea adusa dreptului nepatrimonial. Prejudiciile materiale sunt cele care rezulta din atingerea unui interes patrimonial. Ele se pot pretui in bani. De aceea asemenea prejudicii se mai numesc si patrimoniale sau pecuniare. Astfel de prejudicii sint, spre pilda, distrugerea sau stricarea unui lucru, omorirea ori ranirea unui animal. Dar nu numai atit; constituie de asemenea, un prejudiciu material si pierderea, in tot sau in parte, a unui drept patrimonial cum ar fi, spre pilda, dreptul la intretinere. Prejudiciul material nu trebuie sa fie ca în dreptul roman, corpori datum. El nu implica un contact material.
Prejudiciul material. Structura lui. Art 1084 cod civil stabileste ca prejudiciul material cuprinde sau poate cuprinde doua elemente: pierderea suferita si beneficiul nerealizat.
Textul este scris în materie contractualã, dar prin generalitatea redactãrii el acopera intreaga arie a raspunderii civile, inclusiv cea delictuala.
Pierderea patrimoniala suferita consta dintr-o diminuare a valorilor active din patrimoniu, iar beneficiul nerealizat constã din lipsirea activului patrimonial de o sporire care ar fi intervenit daca nu s-ar fi savirsit fapta ilicita.
Este pierdere efectiva sau realã distrugerea ori stricarea unui lucru care formeaza obiectul unui drept, sau care se afla numai in posesia celui pagubit.
Prejudiciul material se poate înfatisa si sub forma beneficiului sau câstigului nerealizat. De asemenea, prejudiciul patrimonial al persoanelor fizice se poate înfatisa ca un cistig nerealizat, în cazul pierderii totale sau partiale a veniturilor din muncã.
Dauna morala a fost denumitã pe rând în doctrina dreptului "orice atingere adusa uneia dintre prerogativele care constituie atributul personalitatii umane”(Rene Savatier, "La theorie des obligations. Vision juridique et economique" Dalloz, Paris, 1969, p 344) sau “prejudiciul care rezulta dintr-o atingere adusa intereselor personale si care se manifesta prin suferinta fizica sau morale pe care le resimte victima”(Pierre Tercier "Contribution a l'etude du tort moral et de sa reparation en droit suisse", Editions Universitaires, Fribourg, Suisse, 1971, p 14).
Prejudiciile morale sunt cele care rezultã din vãtãmarea unui interes personal nepatrimonial. Ele nu sunt susceptibile de evaluare baneascã. Astfel sint: moartea, atingerile aduse integritatii fizice, sãnãtãþii sau altor atribute ale personalitatii, cum ar fi , spre pilda, onoarea si reputatia. Asemenea prejudicii nu exclud, in mod necesar, cauzarea lor prin contact corporal. De pilda, durerea suferita de pe urma unei raniri sau loviri este un prejudiciu moral.
Prejudiciul moral. Definitie. Clasificare.D aunele morale sint,deci, consecinte de natura nepatrimoniala cauzate persoanei prin fapte ilicite culpabile, constind in atingerile aduse personalitatii sale fizice, psihice si sociale, prin lezarea unui drept sau interes nepatrimonial a caror reparare urmeaza regulile raspunderii civile delictuale daca fapta ilicita s-a produs in afara unui cadru contractual.
Daunele morale au fost clasificate astfel:daune morale constind in dureri fizice sau psihice numite pretium doloris; suferintele psihice determinate de cauzarea mortii unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de ranirea, mutilarea, desfigurarea sau imbolnavirea grava a acesteia sunt denumite si prejudicii prin ricoseu, iar despagubirea datorata pentru repararea acestora se numeste pretium affectionis; Prejudiciul estetic cuprinde toate vatamarile si leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau infatisarii persoanei, despagubirile datorate pentru a-l repara denumindu-se “pretium pulchritudinis”; Prejudicul de agrement reprezinta restringerea posibilitatilor victimei de a se bucura de viata, de a avea parte din plin de satisfactii materiale si spirituale pe care aceasta I le poate oferi(Acest prejudiciu a fost calificat drept prejudiciu hedonist"-“hedone"=”placeri” in greaca).
Repararea prejudiciului de agrement a constituit obiectul de discutie in literatura noastra juridica chiar si in perioada in care repararea pagubei morale nu era admisa. Astfel s-a aratat ca "alaturi de munca trebuie neaparat avute in vedere si alte aspecte ce dau vietii culoare si valoare cum sunt: cultura, sportul, ocupatiile dezinteresate referitoare la familie si societate ,deoarece incapacitatea de munca nu poate reprezenta toata paguba si, deci, trebuie avut in vedere si asa-zisul prejudiciu de agrement.3
Prejudiciile care aduc atingere onoarei, demnitatii, prestigiului sau cinstei unei persoane consta in proferarea de expresii insultatoare, calomnii, defaimari ori denigrari la adresa unei persoane si se pot infaptui prin viu grai, prin adresarea directa in public, in scris, prin publicitate in presa ori prin mass-media in general....mai mult[1]
Daunele morale sunt prejudicii cauzate unei persoane, constand in suferinte de ordin psihic.
Normele eticii si echitatii interzic in principiu acordarea de despagubiri materiale pentru daune morale, deoarece durerea sufleteasca este incompatibila cu un echivalent banesc. Este insa justificata acordarea unor compensatii materiale acelor persoane ale caror posibilitati de viata familiala si sociala au fost alterate ca urmare a faptelor ilicite savarsite de alte persoane. Aceste compensatii sunt destinate sa creeze conditii de viata care sa aline intr-o oarecare masura suferintele psihice ale victimei,cum ar fi asigurarea unei locuinte adecvate si mobilitate corespunzator, pentru o persoana condamnata la izolare ca urmare a infirmitatii pricinuite prin fapta ilicita....mai mult[2]
Daune morale in relatiile de munca
Daunele morale reprezinta acea forma a raspunderii civile delictuale care intervine atunci cand, prin intermediul unei fapte ilicite savarsite cu vinovatie, nu este diminuat patrimoniul, ci sunt lezate valorile morale ale unei persoane.
Repararea in bani a daunelor morale are o istorie relativ noua in sistemul nostru de drept, deoarece fostul Tribunal Suprem al R.S.R. statuase in anul 1952 ca nu se pot acorda despagubiri in bani pentru repararea prejudiciilor de ordin moral.
Dupa inlaturarea sistemului totalitar, instantele de judecata au acordat in mod curent despagubiri patrimoniale pentru repararea prejudiciilor morale suferite atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice (ex.: prejudicii de imagine).
Valorile morale a caror lezare duce la acordarea de catre instante a unor compensatii banesti sunt evaluate in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, neexistand o codificare a faptelor prin care se incalca aceste valori.
Compensatia materiala acordata se raporteaza la importanta efectiva a valorilor lezate, respectiv la consecintele negative asupra integritatii fizice ori psihice a persoanei vatamate....mai mult[3]
Daune auto
Recomandari pentru daunele auto produse pe teritoriul Romaniei
In urma unui eveniment rutier trebuie sa contactati Sectia de Politie pentru a va elibera documente din care sa rezulte circumstantele producerii accidentul si cine este persoana vinovata de producerea lui.In cazul in care sunteti vinovat de producerea accidentului:
Asigurarea dvs. RCA va acoperi pagubele de care sunteti raspunzator in limitele legii, produse celuilalt/celorlalti conducator(i) auto;
Contravaloarea reparatiei autovehiculul dvs. se va acoperi din polita Casco (daca aveti o astfel de polita in vigoare). Daca detineti o polita Casco de la Carpatica Asig trebuie sa anuntati cea mai apropiata sucursala Carpatica Asig (de preferat sucursala care v-a incheiat polita) in maxim 72 ore de la producerea accidentului.
Daca nu sunteti vinovat de producerea accidentului, paguba produsa masinii dvs. se va acoperi din asigurarea RCA a persoanei vinovate de producerea accidentului. In cazul in care vinovat de producerea accidentului este celalalt conducator, trebuie ca acesta sa-si dea consimtamantul pe procesul verbal de contraventie, si sa obtineti o copie a politei RCA a vinovatului.Reparatia masinii se poate realiza intr-un service cu care Carpatica Asig are incheiata o conventie de decontare directa (plata se face direct catre service), sau intr-un service pe care dvs. il agreati, urmand sa achitati dvs. reparatia si ulterior sa depuneti la sucursala la care s-a deschis dosarul de dauna documentele de plata ale reparatiei pentru a vi se returna contravaloarea acestora.
Recomandari pentru daunele auto produse in strainatate. Intocmiti documentul Constat amiabil completand cu atentie toate campurile, in special cele referitoare la culpa si vatamari corporale, si nu acceptati atribuirea responsabilitatii daca nu va considerati vinovat, precizand in mod explicit aceasta pe formular.In cazul accidentelor grave anuntati imediat politia si solicitati eliberarea actului constatator. ...mai mult[4]