Datini

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. gradinapovestilor.ro

Datini

Originea Mosului este controversata, fiind voci care sustin ca ar fi din Suedia, din Danemarca, Finlanda, Groelanda, Alaska sau ca pur si simplu traieste undeva la Polul Nord. Cei mai multi accepta nationalitatea finlandeza, dar de fapt Mosul este cetatean al lumii. De ce\’... Deoarece imprumuta trasaturi si caracteristici de la fiecare popor. Mos Craciun este simbolul a ceea ce noi avem mai bun. Intelepciunea, corectitudinea, voiosia, buna dispozitie, sunt doar cateva din trasaturile mosului care a devenit celebru de la jumatatea secolului XX. Cum a devenit celebru\’ E o istorioara si aici. Cu totii stim ca mosul este imbracat intr-un costum rosu cu alb dar trebuie sa stiti ca nu a fost tot timpul asa. Acest aspect il are datorita unei firme celebre de bauturi racoritoare care a comandat un desen al mosului si astfel a aparut costumul rosu in America si apoi in toata lumea. In religie, mosul este tratat aparte ca un binefacator al saracilor si al nevoiasilor, un apropiat al Sfantului Nicolae care se sarbatoreste pe 6 Decembrie. De asemenea nu mai este un secret nici faptul ca in blocul comunist, o vreme, s-a dorit ca celebrul Mos Craciun sa fie inlocuit cu o varianta mai "rosie" si astfel a aparut Mos Gerila. Noi va lasam sa va bucurati de Mos Craciun, asa cum este el: al tuturor celor care au facut fapte bune in timpul anului...

Datina lui Mos Craciun in Romania

Ca la multe alte popoare si la români batrânii s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales în vechime.
Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, într-o asemenea masura încât unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa în memoria colectiva. Un astfel de personaj celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.
Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa primeste în gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost în grajd. Aflând acest lucru Craciun îi taie mâinile, iar Maica Domnului i le lipeste la loc. Minunea îl converteste pe Craciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad în curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc împarte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smântâna.
De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfânt, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi în staul noului Mesia. Cântecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat în colinde.
Traditionala sarbatoare a Craciunului nu este o singura zi ci o perioada mai lunga, incepand de la 24 decembrie si tinand pana la 6 ianuarie. Acesta includea si noaptea de Anul Nou, marind astfel valoarea festiva a Craciunului.

Felicitarea de sarbatori
Obiceiul trimiterii felicitarilor catre cei dragi a fost initiat de catre Sir Henry Cole din Anglia. Acesta s-a intamplat in anul 1843 si prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara în 1849. De la inceput temele si imaginile erau variate la fel ca si obiceiurile de Craciun din lumea intreaga.
Traditii de sarbatori

22 decembrie Deschiderea mormintelor
In traditia romaneasca se considera ca inaintea fiecarei mari sarbatori se deschide poarta intre lumea celor vii si lumea celor porti. In Oltenia, spre exemplu, se infige in mormant un toiag pentru ca sufletul decedatului sa aiba in ce se sprijini in calatoria sa printre cei vii.

23 decembrie Colacii de Craciun
In aceasta zi se fac colacii pentru Craciun intr-un intreg ritual care imbraca de fapt sacrificarea spiritului graului. Dupa unii cercetatori se pare ca si Ignatul este tot o forma de sacrificare a spiritului graului. Acest eveniment apare deseori in colinde si chiar in Plugusor.

24 decembrie Mos Ajun
Dimineata lui Mos Ajun aduce colindatorii in satele din nordul tarii inainte de rasaritul soarelui, iar in restul tarii colindatorii vin in general seara de la lasarea serii pana tarziu in noapte. Ornarea bradului de Craciun se pare ca isi are originea intr-un vechi obicei numit Butucul de Craciun obicei atestat la romani si in tarile vecine. Sfarsitul zilei de 24 il va aduce pe Mos Craciun la copiii cuminti.

25 decembrie Craciunul
In dimineata de Craciun este asteptata Steaua si cetele de colindatori adulti. Steaua este un colind care incepe in ziua de Craciun si tine pana la Boboteaza. Acest colind povesteste cum magii umbla dupa raza stelei din rasarit. Craciunul este considerat si la noi in tara ca sarbatoarea care aduna familiile si pritenii la mese incarcate cu preparatele romanesti traditionale.... mai mult... [1]

Unelte personale
Trusa de unelte