Culoare
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Culoare
- Fiecare nuanta de culoare poarta o semnificatie, un anumit mesaj - dupa cum este o culoare calda sau rece, primara sau complementara, uniforma sau in degrade etc. Culorile poarta, in general, mesaje ambivalente, limbajul lor fiind diferit de la o tara la alta, de la o cultura la alta (spre exemplu, galben este considerata, in Japonia, o culoare nobila, in timp ce in cultura europeana semnifica infidelitate; alb semnifica in Europa curatenie, puritate, iar in Extremul Orient, doliu; verdele este in SUA simbolul sperantei si al belsugului (green like money) etc.... mai mult...[1]
Despre culoare…
- Dupa o cariera academica stralucita, dedicata in mare parte studiului grasimilor si cerii, chimistul Michel-Eugène Chevreul (1786 - 1889) a fost numit printr-un decret regal director general la fabrica de textile Gobelins din Paris, unde a lucrat timp de 28 de ani la diverse proiecte ce implicau studii de chimie si studii asupra calitatii vopselelor pentru textile. Pozitia pe care o ocupa la fabrica de textile, i-a permis sa se implice mai mult asupra studiului culorii si sa cunoasca diversele probleme create de culoare.
Prin observatie, manipulare experimentala si demonstratii clasice de culoare, efectuate cu precadere asupra colegilor sai de munca, Chevreul a identificat "legile simultane ale contrastului culorii". Vis-à-vis de acest contrast, el spunea ca, in cazul in care ochiul uman percepe doua culori adiacente, acestea vor parea disimilare si ca tinta si ca luminozitate, intensitate. Chevreul a descoperit trei asemenea situatii de diferentiere: contrastul simultan (care apare intre doua culori situate una langa cealalta), contrastul succesiv (cunoscut si ca post-imagini negative) si contrastul mixt (care apare in momentul in care doua culori sunt vazute una dupa cealalta, si anume cea de-a doua culoare se intrepatrunde cu post-imaginea negativa a primei culori). ... mai mult...[2]
Cromoterapia
Inca din Evul Mediu, vindecatorii si vrajitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca într-adevar culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.[3]
Culori ce stimuleaza si culori ce frineaza
Unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, altele, dimpotriva, o frineaza. In acest context, un exemplu este anotimpul toamna, detestat de multi din cauza ploilor frecvente si a noroiului. Se sustine ca acestea atrag proasta dispozitie si sanatate precara. Este cunoscuta expresia melancolia de toamna, cind omul isi pierde interesul fata de tot si de toate, îi este somn în permanenta, îi scade apetitul sexual, iar functiile cerebrala si locomotorie sint mult încetinite. Aceste simptome se observa mai ales la femei. Conform unor statistici, femeile sint de aproximativ patru ori mai afectate decit barbatii de indispozitii si chiar stari depresive.
Cauzele: zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise In realitate, cauzele, motivele melancoliei de toamna trebuie cautate în zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise. Fiind privati de o mare parte dintre excitantii cromatici cu care ne-am obisnuit în timpul verii, psihicul nostru, mai exact constientul si subconstientul nostru, luate împreuna, transmit mai putine impulsuri de comanda sistemului endocrin, care, la rindul sau, emite mai putini hormoni care stimuleaza procesele vitale din organism. Totodata, din cauza faptului ca sistemul imunitar functioneaza la jumatate din capacitatea sa, se reduce la jumatate rezistenta organismului si se agraveaza bolile cronice. Putem oare da un colorit mai aprins toamnei triste? Pentru aceasta este nevoie sa îndestulam lumea noastra cu unele culori mai deschise. Absenta luminii solare poate fi într-o oarecare masura completata cu lumina artificiala. Incaperea în care ne petrecem majoritatea timpului toamna trebuie sa fie bine iluminata, nici nu trebuie sa ne treaca prin cap sa stam în semiobscuritate. Dimpotriva, este de preferat culoarea alba, apropiata de lumina solara.[3]
Bagheta magica a culorilor
Bagheta magica însa poate fi gama de culori perceputa de-a lungul zilei cu ochiul liber. Pe primul loc se situeaza culoarea rosie. Marele vindecator al Antichitatii Avicena recomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamna purtarea unor haine de culoare rosie. In subconstientul nostru, culoarea rosie este asociata cu energia si puterea; ca urmare, îl binedispune pe om. Astfel, culoarea rosie alunga tristetea si emotiile negative, are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, în special asupra picioarelor. Desigur, în zilele noastre nu este la moda sa mergi la serviciu îmbracat în rosu, dar atunci cind vii seara acasa este bine sa-ti pui ceva rosu pe tine, o camasa sau o rochie sau cel putin sa te legi cu un baticut rosu. De asemenea, este indicat ca masa de la bucatarie sa fie asternuta cu o fata de masa sau cu o musama în carouri rosii. Este foarte util sa faci rost de o ceasca de culoare rosie, iar gospodinele sa-si cumpere cratite, tigai, ceainice etc. de aceasta culoare. Pe masa de lucru, la birou sau în camera noastra ar fi bine sa avem ceva de culoarea rosie: o mapa, niste flori, o pictura în armonie cu mediul înconjurator si atunci vom simti cum imediat ne revine buna dispozitie, ne calmam si ne creste tonusul.
Efectul de însanatosire al culorii portocalii
Efectul înviorator al culorii rosii este completat de efectul de însanatosire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Oranjul are efecte asupra rinichilor si vezicii urinare. Purtarea hainelor de nuanta oranj în casa te ajuta sa scapi de tristete si de spaime, previne caderile nervoase si ajuta la cresterea poftei de mincare, care dispare de cele mai multe ori în perioada toamnei.
Culoarea verde este benefica pentru vedere
Culoarea verde este benefica pentru vedere, pentru sistemul nervos si epiderma. Verdele este un minunat vindecator, care ajuta organismul sa elimine toxinele si sa scape de constipatie. Aceasta culoare mai este considerata culoarea recoltei, contribuind la buna circulatie a limfei în organism, eliminarea sucului gastric si a transpiratiei. In acelasi timp, culoarea verde întareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, perceptia informatiilor si o gindire coerenta si precisa. Cind în camera exista obiecte de culoare verde deschis, atunci în dispozitia persoanelor aflate în acest loc se simte o nota de veselie. Din toata gama de culori cea mai armonioasa este verdele, care contribuie la solutionarea unor probleme destul de dificile. Totodata, actiunea sa favorabila mareste functiile inimii si plaminilor. De aceea, oamenii se simt confortabil cind în încapere exista pete de culoare verde, chiar daca ele nu sint foarte mari sau foarte deschise - acestea oricum au efect odihnitor asupra ochiului.
Efectul curativ al culorii albastre Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmeaza stresul si emotiile, scade tensiunea arteriala, micsoreaza durerile în cazul sciaticii si al ulcerului la stomac. Daca un bolnav de pneumonie priveste îndelung un obiect de culoare albastra, atunci acesta se vindeca mult mai repede. Multa lume care sufera de insomnie nu stie ca daca citeste la o lampa cu abajur albastru somnul nu va întirzia sa apara. Efectul va fi acelasi daca în camera în care dormim punem pe perete un covor de culoare albastra sau bleu. Trebuie sa facem în asa fel ca toamna la birou si acasa ochiul nostru sa se bucure de întreaga gama de culori. Veti vedea atunci ca melancolia de toamna va ramine doar o stare... poetica. ... mai mult...[3]
ROGVAIV
De-a lungul timpului culorile au fost studiate, servind ca teme de meditatie filosofica si literara, inspirand creatii artistice sau au jucat un rol important in viata spirituala si religioasa. De la un secol la altul, diverse civilizatii au experimentat, invatat si inovat, realizand noi nuante, fiind scrise ghiduri stiintifice si docte despre culori si semnificatiile acestora sau despre rolul si influenta anumitor culori in viata cotidiana. In antichitate, culorile erau importante nu doar in vestimentatie, ci si in ceremonialurile sacre si in simbolistica zeilor.
Vechii egipteni au fost se pare primii care au inceput sa foloseasca proprietatile reale sau imaginare ale culorilor in vindecarea diverselor afectiuni. Adorand Soarele, fara de care viata nu ar fi fost posibila si natura care le inspira activitatile in viata de zi cu zi, egiptenii incercau sa le aduca pe acestea cat mai aproape. Verdele, intr-un loc legendar de fertil datorita apropierii de Nil, era poate cea mai importanta culoare, fiind usor de gasit mai ales in interiorul templelor, unde podelele erau vopsite in verde, pentru a simboliza prospetimea si vitalitatea. Albastrul, inspirat tot de natura, era de asemenea foarte important, unele obiecte vopsite in aceasta culoare fiind considerate de bun augur. Cristalele de diferite puritati si culori erau la randul lor pretuite si folosite pentru protectie si vindecare, iar un cristal rar putea sa valoreze foarte, foarte mult. Poate ca aici a inceput de fapt terapia prin culoare, astazi "la mare moda" in intreaga lume.
S-au pastrat papirusuri egiptene - cele mai vechi datand din 1550 IdHr - cu retete pentru leacuri si vindecari prin culoare, interesante si astazi.
In alta parte a lumii, in China, vindecarea prin culoare era la mare pret, existand chiar si lucrari pe acest subiect, vechi de 2000 de ani. Iar tehnicile si secretele erau trecute de la o generatie la alta, de la maestru la discipol, adesea infrumusetate cu legende si mituri.
La vechii greci culorile erau studiate foarte serios. Hipocrate, spre exemplu, a preferat sa studieze culorile cu rigoarea unui om de stiinta. Incercarile sale aveau sa fie duse mai departe de Aristotel, pentru care se pare ca nu exista nici o tema prea putin interesanta.I se vor datora primele studii asupra culorilor. Observand ca amestecand doua culori, poti obtine o a treia, adesea surprinzator de diferita, Aristotel a experimentat si a notat mult timp. Inaintea sa, culorile fusesera studiate si de Platon si Pitagora.
In perioada Evului Mediu culorile au revenit in gandirea inteleptilor vremii mai putin datorita artistilor si in special datorita alchimistilor si filosofilor. Unul dintre cei mai importanti, Paracelsus - o adevarata legenda in istoria medievala - a fost cel care a readus in atentia tuturor semnificatiile si filosofia culorilor, sustinand folosirea luminii filtrate prin prisme si cristale divers colorate - alaturi de muzica si ierburi in diverse terapii.
Din pacate, abordarea sa, foarte la moda astazi, a fost atunci ridiculizata, iar Paracelsus nu si-a gasit prea multi sustinatori, aparand multe voci impotriva sa. Multe dintre manuscrisele sale, care ar fi fost cu siguranta mai mult decat pretioase, au fost arse. Ironia face ca astazi Paracelsus sa fie considerat unul dintre cei mai importanti medici si vindecatori ai vremii sale, anticipand terapii foarte la moda peste secole.
Mult mai tarziu, Isaac Newton (1642 - 1727) avea sa se dovedeasca un adevarat pionier in domeniul cercetarii culorilor. In 1672 va publica si prima sa lucrare despre culori, starnind aprige controverse, iar 40 de ani mai tarziu aparea lucrarea despre fenomene optice. Newton incercase un test interesant : observarea unei raze de lumina la trecerea printr-o prisma. La iesire, aceasta nu era alba, ci era descompusa in sapte culori : rosu, orange, galben, verde, albastru , indigo, violet. Era prima data cand se analiza spectrul solar. Continuand cercetarile, Newton a concluzionat ca lumina alba se descompune in urma fenomenului de refractie prin prisma, aparand cele sapte culori ROGVAIV. O adevarata revolutie in domeniu. Dar si atunci s-au gasit destui care l-au ridiculizat.... MAI MULT...[4]
Test: Spune Culoarea nu Cuvantul
Din seria testelor creier drept vs. creier stang, spune culoarea cuvantului, nu cuvantul in sine.
Destul de greu?
Jumatatea dreapta a creierului incearca sa spuna culoarea, in timp ce jumatatea stanga incearca sa spuna cuvantul => conflict.