Cote succesorale
De la Publicitate Enciclopedica
Cuprins |
Cota sotului supravietuitor
- Când vine în concurs cu descendenţii defunctului, indiferent de numărul acestora, soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din moştenire.
- Când vine în concurs cu ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi, are dreptul la 1/3 din moştenire.
- Când vine în concurs numai cu ascendenţii privilegiaţi ori numai cu colateralii privilegiaţi, are dreptul la 1/2 din moştenire.
- Când vine în concurs cu ascendenţii ordinari sau colateralii ordinari, are dreptul la 3/4 din moştenire.mai mult
Ascendentii si colateralii privilegiati
- PRIVILEGIATII. Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati.
- Ascendentii privilegiati sunt parintii – tata si mama – defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire, iar restul se va imparti conform celor de mai sus.
- Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora).
- Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.
- Daca ascendentii privilegiati vin in concurs cu colateralii privilegiati, partea ascendentilor se va stabili astfel: daca exista un singur parinte, el va primi 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati (indiferent denumarul lor), iar daca vin ambii parinti, le va reveni 1/2 (fiecare cate 1/4), restul de 1/2 revenind colateralilor privilegiati, iarintre acestia cota de 1/2 se imparte in mod egal, indiferent de numarul lor.
- Daca alaturi de clasa a doua de mostenitori legali vine la mostenire si sotul supravietuitor al defunctului, mai intai se stabileste cota ce se cuvine acestuia si restul se imparte intre mostenitorii din clasa a doua dupa regulile aratate mai sus.mai mult
Gradul de rudenie/ Ordinele de chemare
Transmiterea moştenirii sau devoluţiunea legală se face într-o anumită ordine de chemare, pe clase de moştenitori şi în raport de un anumit grad de rudenie:
Clasa I a cuprinde pe descendenţii în linie dreaptă (copii, nepoţi, strănepoţi etc.).
Clasa a Il-a denumită clasa ascendenţilor privilegiaţi şi a colateralilor privilegiaţi, cuprinde la un loc pe părinţii, fraţii şi surorile defunctului, precum şi pe descendenţii fraţilor şi surorilor până la gradul al IV-lea inclusiv.
Clasa a III-a cuprinde pe ascendenţii ordinari, adică pe bunicii, străbunicii defunctului etc.
Clasa a IV-a cuprinde pe colateralii ordinari până la gradul al IV-lea, respectiv, unchii şi mătuşile, precum şi verii primari ai defunctului şi fraţii/surorile bunicilor defunctului.mai mult