Copiatoare
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Copiatoare
Ce este copiatorul ?
Ce este un copiator?
Copiatorul este un “aparat” folosit la copiere pe hartie a documentelor si a altor imagini rapid si ieftin. Cele mai multe copiatoare folosesc pentru tiparire o tehnologie numita “xerografie” – un process uscat care foloseste caldura. Copiatoarele mai pot folosi si alte tehnologi cum ar fi jetul de cerneala dar xerografia este cel mai des intalnita.
Copiatoarele care folosesc xerografia ca si tehnologie de tiparire au fost introduse pe piata de Xerox in anii 1960 si in urmatorii 20 de ani au inlocuit copiatoarele care foloseau alte tehnologii. Simplitatea, costurile reduse si viteza de copiere au impus aceasta tehnologie in fata altor tehnologii folosite in vremea respective.
Copiatorul asa cum il stim cu totii este in ansamblu simplu. Un copiator este compus din:
- sistemul optic: scaneaza originalul pentru a fi copiat.
- sistemul de tiparire: tipareste imagenea scanata
Copiatoare se impart in doua mari categorii:
- Copiatoare alb-negru (monocrom)
- Copiatoare color
Principalele consumabile folosite de orice copiatoru sunt: toner, cilindru, developer sau unitate de cilintru (drum unit).... mai mult...[1]
Multifunctionalele, cele mai economice imprimante
Noile modele de imprimante multifunctionale au preturi mai mici cu 10-20 la suta fata de anul trecut si incorporeaza tehnologii care reduc foarte mult consumul de cerneala.
Pretul imprimantelor tip "all-in-one" (imprimanta, scaner, copiator si, in unele cazuri, si fax) a scazut considerabil in ultimul an, noile modele lansate pe piata avand preturi cuprinse intre 200 si 500 de lei. In acelasi timp, producatorii de imprimante spun ca romanii sunt mai tentati de multifunctionale decat de simplele imprimante cu jet.
Preferintele romanilor
Daca la lansarea lor pe piata din Romania, multifunctionale erau considerate prea scumpe – in raport cu imprimantele simple, raportul de vanzari s-a modificat in ultimul an. "Tot mai multi dintre clienti vor sa-si imprime fotografiile digitale, dar si sa scaneze diverse imagini. Cand vin in magazin cauta o imprimanta si un scaner, dar de cele mai multe ori ii convingem sa cumpere o multifunctionala", spune Alexandru Mateescu, consultant de vanzari la un magazin de specialitate. Acesta mai spune ca majoritatea clientilor resping imprimantele cu cartuse individuale – pentru fiecare culoare in parte – deoarece le considera neeconomice. "De cele mai multe ori trebuie sa le facem un calcul pentru consumabilele de la doua sau mai multe produse."
Atentie la calitatea imprimarii!
Atunci cand doriti sa achizitionati un multifunctional, pretul dispozitivului ar trebui sa fie un factor mai putin important. Trebuie sa va interesati de calitatea imprimarii, de cartusele folosite la modelul ales si de pretul acestora, De asemenea, trebuie sa-i intrebati pe consultantii de vanzari care este numarul mediu de pagini (cu text si imagini) care se poate imprima cu un set de cartuse. Cu cat numarul de pagini este mai mare, cu atat imprimanta este mai economica. "Costurile generate sunt numai cele legate inlocuirea cartuselor. Daca imprimanta are cartuse individuale, utilizatorul poate inlocui numai culoarea consumata", explica Adriana Gologan, Account Manager Retail and Supplies la Epson Romania.... mai mult...[2]
Copiatoarele vor fi clasificate in functie de cat de verzi sunt
- Dupa succesul standardelor EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) pentru calculatoarele verzi, Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) lucreaza la elaborarea unor criterii de mediu pentru copiatoare si alte aparate care lucreaza cu imagini, informeaza GreenerComputing.
In aceasta saptamana, EPA a organizat o masa rotunda cu reprezentanti ai producatorilor, furnizorilor, cumparatorilor, ONG-urilor si experti in designul electronicelor pentru a decide posibile criterii pentru noi standarde si caror produse ar putea fi aplicate acestea.
EPA a creat EPEAT in 2006, programul fiind, in prezent, condus de Green Electronics Council. EPEAT clasifica desktopuri, laptopuri si monitoare in functie de factorii de mediu, printre care folosirea redusa a substantelor toxice, eficienta energetica, abilitatea de a fi reciclate, abilitatea de a fi actualizate si ambalarea sustenabila. In prezent, exista aproximativ 490 de produse inregistrate in cadrul EPEAT.... mai mult...[3]