Concurenta

De la Publicitate Enciclopedica

Salt la: Navigare, căutare

Bibliografie

  1. referat-e.ro

Concurenţa

O problemă-cheie a activităţii de marketing
pentru asigurarea succesului pe piaţă este elaborarea mărfurilor noi. Antreprenorul trebuie să cunoască următoarele criterii de evaluare a mărfurilor noi.

a) Criteriile de piaţă, ce se compun din determinarea necesităţii la marfa nouă; lărgirea cercurilor de cumpărători potenţiali şi ieşirea pe piaţa externă; estimarea nivelului de concurenţă a mărfii în baza alegerii priorităţilor de calitate în comparaţie cu mărfurile concurente; determinarea nivelului de stabilitate a pieţei în cazul în care cererea la mărfurile noi are un caracter permanent şi asigură obţinerea unui profit.

b) Criteriile de marfă cuprind: caracteristicile tehnice ale articolului ce posedă priorităţi tehnice noi în comparaţie cu mărfurile concurenţilor; amabalajul unical sau original; preţul care trebuie să reflecte calitatea mărfii proprii.

c) Criteriile de desfacere prevăd: legătura cu sortimentul existent şi completarea lui, fapt ce contribuie la distribuirea altor produse
; stabilirea formelor noi de realizare a mărfii; organizarea reclamei noului produs, bazată pe priorităţile lui unicale.

d) Criteriile de producţie cuprind utilajul şi tehnologii
de fabricare etc.

În Republica Moldova concurenţa prezintă interes, în primul rând pentru producător, dar ea se manifestă şi între consumatori. În condiţiile mediului de concurenţă, activitatea agenţilor economici nu influenţează direct asupra nivelului preţurilor pe piaţă.
Un loc însemnat în repubică îl ocupă activitatea monopolului pur. Se ştie că producerea multor tipuri de produse şi mărfuri în Moldova revine monopolului unor întreprinderi care, în goana după beneficii mari, pot pierde simţul realului, neglijând progresul tehnico-ştiinţific, concurenţa, preţurile libere. De aceea, pentru a proteja concurenţa, Guvernul a introdus un mecanism de reglementare a preţurilor şi tarifelor la întreprinderile monopoliste prin politica de stat în domeniul redistribuirii veniturilor şi resurselor.
Pentru a evita acest lucru, a fost necesar, în unele cazuri, să se stabilească adaosuri fixe, precum şi normative maximale de rentabilitate (pe un termen de pînă la 6 luni).
În ţările economic avansate producţia monopoliştilor constituie o cotă mică (5-10% din volumul total al producţiei). În celelalte cazuri, eficienţa producţiei e asigurată de concurenţă.
Gradul înalt de monopolizare a producţiei în condiţiile actuale din Moldova menţine nivelul înalt al preţurilor şi influenţează creşterea lor. Pentru că nu există alternative de procurare a mărfurilor şi mijloacelor de producţie, consumatorii sunt nevoiţi să cumpere producţia monopoliştilor sau să se lipsească de ea.
Conform legislaţiei în vigoare, în Moldova în sfera de producţie se consideră monopolist întreprinderea ce produce nu mai puţin de 70% din volumul de producţie total al unei mărfi, iar în sfera de circulaţie a mărfurilor – nu mai puţin de 35% din volumul de circulaţie a ei.
Analiza activităţii agenţilor economici arată că din cele 25 întreprinderi monopoliste din economia Moldovei 59,3% sunt din industria uşoară; 22,7% din producţia de mobilă; 12% sunt mărfuri de uz casnic; 6% sunt jucării şi ghiozdane pentru copii.
Anual sunt înregistrate peste 3000 de preţuri la producţia monopolistă, dintre care peste o mie, sau 33 la sută, sunt reconfirmate. Cauza principală a acestui fenomen este creşterea continuă a preţurilor la resursele energetice şi termice, la materiile prime, care sunt procurate în majoritatea cazurilor din alte ţări.... mai mult... [1]

Unelte personale
Trusa de unelte