Comert
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Comert
- Sub denumirea de Comerţ se înţelege oferta unor mărfuri, în schimbul unor mijloace de plată (bani) sau alte mărfuri de schimb.
Preţul acestor mărfuri fiind stabilit după raportul pe piaţă dintre "cerere" şi "ofertă".
Comerţul se limitează deci pe cumpărarea, transportul şi vânzarea mărfurilor, cu cât societatea unde are loc comerţul este mai diferenţiat şi complex apare necesitatea experţilor în acest schimb de produse.
Comerţ în sensul strict al cuvântului, există numai acolo unde al treilea participant (comerciantul) este implicat participă activ şi realizează un profit prin schimbul de mărfuri.
Acest schimb a determinat necesitatea unor înţelegeri sau acorduri comerciale, prin care se stabilesc anumite reguli dintre parteneri, fiind acorduri regionale sau mai extinse. În cadrul comerţului se mai poate aminti exportul şi importul de mărfuri, precum şi taxele vamale, acestea din urmă au o tendenţă de dispariţie prin procesul de globalizare.
Un aspect negativ al comerţului poate fi amintit ca de exemplu:
- Comerţul cu sclavii
- Comerţul cu droguri
- Comerţul cu arme
- Comerţul cu organe (umane)
- Comerţul cu femei (prostituţie)
- Comerţul cu copii
Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Camera de Comert si Industrie a Romaniei este cea mai puternica asociatie a mediului de afaceri din Romania, reunind in randurile sale intreaga retea de 42 de camere de comert si industrie teritoriale, camere de comert bilaterale si asociatii profesionale. Camera de Comert si Industrie a Romaniei este o organizatie neguvernamentala, cu caracter autonom, care sustine interesele comunitatii de afaceri si, in special pe cele ale membrilor sai, in dialogul cu institutiile statului si organismele internationale. CCIR actioneaza pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent si propice dezvoltarii sectorului privat, unei economii de piata reale, durabile si deschise spre exterior.
CCIR este aproape de mediul de afaceri si prin oferta sa de servicii care include misiuni economice, programe de perfectionare profesionala, organizarea de seminarii si dezbateri, baze de date de informatii si oportunitati de afaceri si contribuie la dezvoltarea afacerilor.
De asemenea, in contextul procesului de integrare a Romaniei in structurile europene, CCIR a demarat o campanie de pregatire a mediului de afaceri in vederea adoptarii normelor comunitare de catre agentii economici.
Pentru orice companie, fie ea straina sau romana, colaborarea cu CCIR este cu siguranta benefica atat pentru dezvoltarea afacerii, pe plan national si pe pietele externe, cat si pentru dezvoltarea competentelor personalului sau pentru pregatirea in vederea integrarii in UE. ... mai mult...[2]