Combustibil
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Combustibili
Combustibilii sunt substante care reactioneaza din punct de vedere chimic cu o alta substanta pentru a produce caldura, sau care produca caldura prin procese nucleare. Termenul de combustibil este in general limitat la substantele care ard repede in aer sau oxigen, emanand cantitati mari de caldura. Combustibilii sunt folositi pentru incalzire, pentru producera energiei la motoare cu combustie interna si pentru o sursa directa de energie in cazul propulsarii rachetelor.
In cazul in care combustibilul trebuie sa alimenteze un motor propriu ca la propulsarea rachetelor, un agent oxidant trebuie adaugat in combustibil.
Reactiile chimice care au loc in timpul combustiei combustibililor obisnuiti implica combinatia oxigenului cu carbonul, hidrogenul sau sulful prezent in combustibili. In urma acestor reactii rezulta dioxidul de carbon, apa sau dioxidul de sulf. Alte substante prezente in continutul combustibililor nu contribuie la combustie; ele se evapora in timpul combustiei sub forma de vapori sau raman dupa combuatie in forma de cenusa.
Eficienta combustibililor sau valoarea de incalzire a unui combustibileste de obicei masurata prin valorile energiei termice sau caldurii (implicata cand o anumita cantitate de combustibil arde sub conditiile standard). Valorile de incalzire pentru combustilii solizi sunt masurate in J / kg, iar pentru cei lichizi si gazosi in J / m.cub.
Se fac distinctii intre valori de incalzire inalte ( intreaga caldura fiind implicata in timpul combustiei) si valori de incalzire scazute (caldura neta fiind calculata tinandu-se seama de caldura pierduta prin vaporizarea apei produse in timpul combustiei).
Valori inalte de incalzire pentru combustilii comuni:
combustibili solizi( J / kg):
carbune: 28-35 milioane; lignit:14-17 milioane;
cocs: 29 milioane; lemn uscat: 20 milioane.
combustibili lichizi(J/m.cub):
alcool: 25 milioane; ulei: 44 milioane;
petrol: 48 milioane; parafina: 48 milioane.
combustibili gazosi( J/m.cub):
acetilena: 55 milioane; gaze naturale:39-82 milioane;
monoxid de carbon: 12 milioane; hidragen:12 milioane.[1]
Combustibili gazosi
Combustibilii gazosi sunt alcatuiti in principal din hidrocarburi ( compusi moleculari de carbon si hidrogen). Proprietatile diverselor gaze depind de numarul si de aranjarea(pozitia) atomilor de carbon si hidrogen.
Toate aceste gaze in stare pura nu au miros iar monoxidul de carbon este toxic. De aceea se obisnuieste sa se adauge compusi ai sulfului peste gaz ( asemenea compusi, care sunt cateodata prezenti in gaz, au um miros neplacut si servesc la semnalarea unei scurgeri in conductele de aprovizionare cu gaze.
Mijloacele folosite pentru a arde gaze atat pentru caldura cat si pentru iluminare constau intr-un arzator si niste cai de amestecare a aerului inainte ca acesta sa ajunga la arzator(un exemplu este arzatorul lui Bunsen, proiectat de chimistul german Robert Wilhem Bunsen).
Combustibilii gazosi cei mai folositi in zilele noastre sunt carbunele in stare gazoasa (produs prin distilarea carbunilor); gazele naturale (extrase din paturile subterane de gaze); gazele imbuteliate (produse din hidrocarburi usoare).[1]
Petrolul
Zacamintele de petrol brut (titei) sunt raspandite in scoarta terestra, atat pe uscat cat si pe sub mari. Din acest amestec de uleiuri si impuritatise obtin combustibilii si multe alte produse importante.
Cuvantul petrol provine din termenul latin "petroleum" , "petra" insemnand piatra .iar "oleum" ulei.Titeiul se gaseste in roci, dar uneori zacamintele ajung la suprafata si formeaza puturi. In asemenea cazuri unele parti componente se evapora, lasand in urma un strat de substanta uleioasa, foarte gros, cunoscut sub numele de put de gudron.... mai mult...[1]
Aditivi pentru combustibil(BENZINA si MOTORINA)
DYNO-TAB® este un aditiv pentru combstibil de inalta performanta sub forma de tableta
Usor de utilizat Depozitare convenabila Economic Nu polueaza Testat integral Inregistrat EPA... mai mult...[2] |
Combustibil bio
- - Prima fabrică de bioetanol
Prima fabrică de bioetanol din România a fost pusă în funcţiune la Brăila, în urmă cu câteva zile. Unitatea a trecut cu succes de probele tehnologice şi urmează să înceapă efectiv producţia la întreaga capacitate, de 30 tone/zi, după încheierea campaniei agricole de toamnă şi definitivarea legislaţiei privind obligativitatea aditivării benzinei. Investiţia, în valoare de 5 milioane de euro, aparţine firmei Marex SA Brăila.
Porumb şi alte cereale
Fabrica utilizează ca materie primă porumb şi alte cereale disponibile iar conducerea firmei dă asigurări că folosirea produselor agricole pentru obţinerea combustibililor bio nu va genera o criză pe piaţa alimentelor. "Potenţialul agricol al ţării şi al judeţului Brăila poate să asigure o producţie suficientă, atât pentru domeniul alimentar cât şi pentru cel al bio combustibililor", declară Marin Moraru, directorul Marex. Este vorba despre 100 tone de cereale pe zi, porumb sau grâu furajer, deci 35.000 tone pe an, la actuala capacitate de producţie.
Bioetanolul este un combustibil ecologic, formula chimică fiind aceeaşi cu cea a alcoolului etilic găsit în băuturile spirtoase. Bioetanolul reprezintă o alternativă la benzină, utilizarea lui având darul de a reduce emisiile de gaze nocive ce generează efectul de seră. Conform normelor Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2009, operatorii economici din România vor putea introduce pe piaţă doar benzină cu conţinut de bioetanol de 4,5-5% în volum, urmând ca, de la 1 ianuarie 2010, procentul să crească treptat, ţinta fiind 20%, în 2020.
Din datele statistice reieste că, în România, se consumă anual circa 5 milioane de tone de benzină, ceea ce înseamnă că, în această primă fază, când benzina trebuie să conţină 5% bioetanol, ar fi nevoie, la nivel naţional, de circa 350 milioane de litri pe an, deci o productie zilnică de 1 milion de litri.
Uniunea Europeană şi-a fixat drept ţintă ca în 2020, 20% din totalul combustibililor folosiţi la nivelul UE să provină din biocarburanţi.... mai mult...[3]