Ceaiuri
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
Cuprins |
Istoria Ceaiului
Chinezii beau ceai încă de acum 5000 de ani. Începutul este învăluit în legende; cea mai faimosă dintre acestea este cea despre împăratul Shen Nung. Şansa lui de a descoperi ceaiul este plasată mai exact în anul 2737 Î. H., nefondat istoric însă.
De mii de ani chinezii consumă ceai atat pentru sănătate cat şi de plăcere. Nimeni nu ştie ce i-a atras la frunzele verzi, lucioase de ‘Camellia sinensis', dar o legendă populară umple acest gol.
Într-o zi împăratul Shen Nung se pregătea să bea nişte apă fiartă, când, câteva frunze dintr-un copac, ce era deasupra, au cazut în tigaie. Impăratul, curios a decis să guste acest amestec, neplăcut privirii. A descoperit că acest amestec era atat delicios cat şi înviorător.
Descoperirea ceaiului este atribuită, de către o legendă indiană, călugărului budist Bodhidharma. Deoarece se apropiau de sfârşit cei şapte ani de contemplaţie fără somn, era foarte obosit. În disperare, a mestecat câteva frunze dintr-un copac din apropiere şi s-a înviorat imediat.
Desi India este în prezent una dintre cele mai mari producătoare de ceai, totuşi nu există înregistrări istorice despre consumul ceaiului în India înaintea secolului al 19-lea. Experimentul de mestecare al frunzelor de către Bodhidhama nu era cunoscut la acel moment.
Alt mit (japonez) despre meditativul călugăr budist Bodhidharma descrie precum că el şi-a aruncat la pământ pleoapele, ce i se închideau, din frustare că nu reuşea să stea treaz. Acolo unde pleoapele lui au căzut se găseau tufişuri de ceai. Frunzele acestor miraculoase tufişuri i-au vindecat oboseala, în mod miraculos.
Ceaiul nu este originar din Japonia, aşa că acest mit aduce, cel putin, o explicaţie pentru brusca apariţie pe insule. Realitatea e mai puţin frumoasă: în prima parte a secolului al nouasprezecelea un călugăr japonez vizitator, numit Dengyo Daishi, a luat cu el, înapoi din China, seminţe de ceai....mai mult [1]
Cultivarea ceaiului
Sortimente de ceai
Diferitele sortimente de frunze sunt rezultatul exclusiv al ultimei faze de producţie, sortarea. Sunt 4 grupe principale în producţia clasică : Frunza, Ruperea, Vânturarea şi Praful. Aceste categorii specifică şi indică diferite mărimi de frunze şi tăria asociată.
Pentru a înţelege semnificaţia lui Orange Pekoe, vezi.
Sortarea se bazează pe calitatea frunzelor: frunze întregi, frunze rupte, frunze zdrobite (vânturare) şi praf.
Pentru fiecare categorie cele mai bune sortimente sunt listate primele. Frunzele sfărâmate şi praful sunt în principal utilizate pe scară largă, în special în pungi de ceai.
Sortimente de ceai cu ...mai mult
Tratamente cu ceaiuri
Este ceaiul un remediu in tratarea anumitor boli, maladii, afectiuni cronice, hepatice, biliare?
DA. Putem zice cu certitudine ca tratamentele pe baza de ceaiuri din plante, fructe, diferite frunze, legumea, sunt un remediu naturist si fara contraindicatii in tratarea multor boli chiar grave pe care un pacient le poate avea? Tratamente cu ceai
Ceasca de ceai si sanatatea ta
Daca pana acum ati incercat tot felul de tratamente medicamentoase, retete pe baza de medicamente chimice, incercati o reteta pe baza de ceai. Aproape orice afectiune se poate trata naturist pe baza de ceai. Nu aveti nimic de pierdut de aceea puteti incerca cu incredere diferitele ceaiuri cecomandate de diferiti specialisti, site-uri, sau alte materiale care arate efectele benefice ale ceaiului in sanatatea ...mai mult[2]
Tipuri de ceai
ARNICA - ceai medicinal | Ceaiuri terapeutice | Ceai de aloe vera | ceai de busuioc | Ceai de castane | Ceai de maghiran |
Ceai de gutui | Ceai de hamei | Ceai ierburi | Ceai izma | Ceai simplu | Ceai de musetel |