Cauza
De la Publicitate Enciclopedica
Bibliografie
LEGEA CAUZA - EFECT
Aceasta afirmă că pentru fiecare aspect din viaţa noastră, există o cauză specifică.
Aceasta lege este atât de simplă încat îi descumpaneşte pe mulţi.
Nebunia a fost definită astfel: " Să faci aceleaşi lucruri, în acelaşi mod, şi să te aştepţi la rezultate diferite" Dacă doreşti să ai, în viitor, o altă "recoltă" în orice domeniu al vieţii tale, trebuie să plantezi seminţe diferite astăzi, şi bineînteles că aceasta se referă în primul rand la seminţele mentale.[1]
Initiere in astrologie: Cauza si efect
A 6-a Lege Universala, dintre cele 7, este Legea Cauzei si Efectului: "Orice cauza are efectul sau, orice efect are o cauza, totul se petrece conform Legii, hazardul nu este decat un nume dat unei legi necunoscute, sunt numeroase planuri ale cauzalitatii insa nimic nu scapa Legii."
Este uimitor faptul ca omul modern traieste in obscurantism stiintific, desi se considera mai evoluat decat omul din Evul Mediu, de pilda. Dar spun asta fiindca, desi stiinta moderna accepta pe deplin ca nu exista efecte fara cauze, foarte multi oameni cred inca in intamplare, din simplul motiv ca stiinta nu le poate explica de unde provin efectele respective, din ce cauze. In majoritatea cazurilor de acest fel, stiinta poate justifica lucrurile. Esti invatat din scoala, de pilda, ca bolile sunt provocate de microbi, astfel ca oamenii renunta sa vada mai in profunzime, adevaratele cauze ale bolilor, acceptand deci ca infectiile pot fi accidentale, intamplatoare, la cine se nimereste, la cei care nu respecta igiena, sau, daca o respecta, au ghinion...
Dar Legea e Lege. Nimic nu se produce la intamplare si, chiar daca putem gasi explicatii justificative pentru diverse fenomene, trebuie sa ajungem la cauzele lor reale ca sa le intelegem si sa le putem controla. Problema cauzei si efectului a fost indelung dezbatuta si de astrologi. Cei mai extremisti afirmau ca astrele sunt cauzele absolute si ca omului ii este scris dinainte tot ce traieste, fara posibilitatea sa schimbe ceva. Aceasta este extrema fatalismului, care ar implica faptul ca nu mai avem nevoie sa facem nimic, daca totul ne este deja scris in stele. Cei care nu accepta nici un fel de conexiune a omului cu exteriorul si il considera pe om rupt de lume, un sistem cam aleator creat, in lupta cu restul universului, considera ca nimic nu este predestinat, ca numai de om depinde absolut tot ce traieste, si ca el are dreptul sa faca orice, oricum, numai sa-i fie lui bine. Aceasta este o alta extrema, a egoismului fara Dumnezeu.
Dar adevarul este undeva la mijloc. Omul nu se naste la intamplare si, de aceea, nu trebuie nici sa traiasca la intamplare. Omul se naste pentru a realiza si invata anumite lucruri pe Pamant. Astrograma ii dezvaluie omului un plan general al vietii sale, care cuprinde tendinte si promisiuni, posibilitati si obstacole pe care le va intalni in viata sa. Dar depinde de om cum va indeplini acest program, ca sa ajunga sa fie fericit si implinit. Omul are liberul arbitru in ceea ce face si poate alege, in orice moment, dintre multe posibilitati. Cu cat viziunea sa este mai larga, cu atat el poate vedea mai multe din posibilitatile oferite de o situatie. Cu cat abilitatea si inteligenta sa in abordarea vietii sunt mai dezvoltate, cu atat el poate adopta solutii mai eficiente. In acest fel, viata fiecaruia depinde cel mai mult de sine insusi. Dar si aceasta este doar o consecinta a amplei Legi a Cauzei si Efectului. Orice lucru, cat de mic, care ni se intampla, are o cauza clara, iar daca stim sa o recunoastem, putem face ca acel lucru sa nu se mai intample, daca nu ne foloseste, sau il putem repeta, daca ne foloseste.
Unii considerau planetele ca fiind cauze, spunand ca mersul planetelor determina viata oamenilor in mod inevitabil sau, cel putin, ca dau oamenilor anumite tendinte. Dar o imagine mai exacta a functionarii astrologiei se obtine daca intelegem ca planetele nu fac altceva decat sa ne transmita un program sub forma de vibratii subtile, iar fiecare om poate fi mai sensibil sau mai putin sensibil la acest program. Unii il pot percepe mai usor si, astfel, aleg - prin liberul lor arbitru si prin bunul simt, chiar si fara a sti astrologie - solutiile cele mai bune pentru a se inscrie in acest program universal pentru viata terestra. Altii nu percep aceste vibratii sau nu tin cont in nici un fel de ele, ghidandu-se dupa alte interese, si astfel ajung in conflict cu insusi mersul vietii. Este nevoie sa intelegem ca planetele nu dicteaza nimic, ci doar genereaza acele linii de camp vibrational in care omul se poate implini daca stie sa le urmeze, sau se poate distruge (ori cel putin isi bate singur cuie-n talpa) daca o ia razna fata de ele. Omul alege ce va face in viata, iar rezultatele vor fi pe masura alegerii sale. Dar criteriile de evaluare ale alegerii sale tin de aceasta vibratie universala generata de planete.
In credinta orientala, Legea Cauzei si Efectului mai este cunoscuta si ca Legea Karmei, conform careia orice fapta de-a ta va avea efecte in viitor, in viata ta actuala sau intr-o viitoare reincarnare. Acest lucru este la fel de valabil si poate explica multe intimplari neexplicate de vreo stiinta, iar astrologia - prin domeniul numit Astrologie Karmica - dezvaluie multe dedesubturi ale functionarii acestei legi. Astrologii moderni nu prea mai au prejudecati fata de teoria reincarnarii, astfel incat informatiile de acest gen nu mai sunt neobisnuite, dar le vor putea folosi numai cei care sunt deschisi sa le primeasca.
Si aceasta Lege poate fi dezbatuta pe multe pagini, dar ceea ce e bine de retinut, pentru un novice in astrologie, este ca nu exista efect fara o cauza, nici un eveniment din viata cuiva nu este intamplator, iar astrele predispun, dar omul dispune. Omul este responsabil de toate, iar Dumnezeu nu-i poate da omului mai mult decat accepta omul sa primeasca.... mai mult...[2]